ΛΑ.ΣΥ Περιφέρειας Ηπείρου

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας

Επερώτηση για ενημέρωση σε σχέση με την καθαρότητα των υδάτων της Παμβώτιδας κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τίνα Ζέκα και Κώστας Κωτσαντής.
Η επερώτηση κατατέθηκε μετά τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι λόγω των παρεμβάσεων του «η λίμνη καθάρισε παντού», ο οποίος μάλιστα προχωρώντας το σκεπτικό του αποκάλεσε όλους όσοι διαφωνούν με τον ισχυρισμό του και αντιτίθενται στις παρεμβάσεις του, «ξερόλες».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» θεωρεί ότι η Περιφερειακή αρχή σε όλη τη διάρκεια της θητείας της έχει αποδείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είτε την αφήνει τελείως αδιάφορη, είτε αποτελεί εμπόδιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα,με αποκορύφωμα την περιβαλλοντική καταστροφή στο Λούρο.
Τα ίδια τα γεγονότακαθιστούν απολύτως αιτιολογημένες τις αντιδράσεις εκείνων που διαμαρτύρονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, τους οποίους ο κ. Περιφερειάρχης, ο οποίος θυμίζουμε ελέγχεται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Λούρο, χαρακτηρίζει συλλήβδην «ξερόλες»

Στην περίπτωση της Παμβώτιδας το μοναδικό έργο της Περιφέρειας Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, είναι η άρση της απαγόρευσης επέκτασης παλαιών και η έγκριση ανέγερσης νέων πτηνοτροφείων γύρω από την λίμνη, μέσω των θετικών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος την οποία ελέγχει κατά πλειοψηφία και στην οποία συχνά πυκνά παρίσταται χωρίς να είναι μέλος όταν θέλει να «σπρώξει» κάποιο έργο που προσωπικά και πολιτικά τον ενδιαφέρει.
Αντίθετα οι «προβληματισμοί και οι ενστάσεις»της περιφέρειας στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το τμήμα της Παμβώτιδας, αποδεικνύουν ότι η Παμβώτιδα δεν αντιμετωπίζεται ως ευαίσθητος υδροβιότοπος με πρώτη προτεραιότητα την προστασία του, αλλά ως γενικός αποδέκτης αποβλήτων, αρκεί να μην βρωμάν και ενοχλούν τους τουρίστες και τα μεγάλα ξενοδοχεία γύρω απ τη λίμνη.
Ταυτόχρονα όμως επιχειρείται να δημιουργηθεί μια διαστρεβλωμένη εικόνα της περιβαλλοντικά επιβαρυμένης πραγματικότητας στην Ήπειρο, οπότε και όσοι ορθά διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα, ανάμεσα τους και η Λαϊκή Συσπείρωσηαντιμετωπίζονται με ατεκμηρίωτους, απρεπείς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.
Αφού ο κ. Περιφερειάρχης ανέλαβε να υπερασπιστεί τα έργα της περιφερειακής αρχής και την καθαρότητα της λίμνης οι περιφερειακοί σύμβουλοι στην επερώτησή τους τον καλούν να απαντήσει:

1. Με ποια επίσημα επιστημονικά δεδομένα χαρακτήρισε καθαρή τη λίμνη. Τι αναφέρουν τα πιο πρόσφαταδεδομένα παρακολούθησης των βιολογικών, χημικών, φυσικοχημικών, υδρομορφολογικών και ποσοτικών παραμέτρων των υδάτων τις Λίμνης Παμβώτιδας από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Υδάτων και τι αναφέρουν τα επίσημα επιστημονικά δεδομένα παρακολούθησης του βάθους της Λίμνης και της σημερινής κατάστασης του πυθμενικού ιζήματος ;
2. Σε ποιες παρεμβάσεις προέβη η Περιφέρεια Ηπείρου την τελευταία τετραετία για την αντιμετώπιση του φαινομένου ευτροφισμού της λίμνης; Ποια έργα έχουν γίνει για να διευκολυνθεί ο φυσικός αυτοκαθαρισμός της λίμνης; Έχει αποκατασταθεί ή έχει διαμορφωθεί έστω και 1 τ.μ. φυσικής όχθης; Έχει γκρεμιστεί κάποιο κρηπίδωμα; Έχει απομακρυνθεί κάποιο μπάζωμα;
3. Μελέτησε κάποιος επιστημονικός φορέας και έβγαλε ποτέ συμπεράσματα για τη χρήση των πηγών του Μιτσικελίου για την ανανέωση των υδάτων της λίμνης; Αν ναι, ποια είναι αυτά τα συμπεράσματα;
4.. Είναι ασφαλές πλέον το κολύμπι στα νερά της Λίμνης Παμβώτιδας;
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Γιώργος Πρέντζας
Τίνα Ζέκα
Κώστας Κωτσαντής