ΛΕΥΤΕΡΗΣ Β. ΤΖΟΚΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ

Διαβάζοντας τα ποιήματα από το βιβλίο «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ» του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρη Τζόκα, που πρόσφατα εκδόθηκε, εντυπωσιάζεται ο αναγνώστης και συναρπάζεται με την λογοτεχνική περιδίνηση του λυρικού ύφους και του λυρισμού που αποπνέουν τα περισσότερα ποιήματά του, ενίοτε προσδιορίζοντας και τα συναισθήματα προσωπικών κινήτρων ποιητικής δημιουργίας, προσπαθώντας να μας καθοδηγήσει σε αισθηματική διαύγεια των όσων εκθέτει.

Η ποιητική αυτή συλλογή του Λευτέρη Τζόκα μας περιάγει σε μια πληθωρική ποιητική διαδρομή, ξεκινώντας από το αφιέρωμα του λογοτεχνικού περιοδικού της Ένωσης « Λογοτεχνική Δημιουργία» για τα συνεχή 40 χρόνια έκδοσης και συνεχίζει με αναφορά σε ηρωϊκές ελληνικές προσωπικότητες, με θρησκευτικούς εθνικούς θρύλους, με την ορθοδοξία, με ιστορικά ελληνικά γεγονότα, με αναφορές σε εθνικές, κοινωνικές εκδηλώσεις και γιορτές και βέβαια με προσωπικές και αισθηματικές αναμνήσεις του ίδιου του συγγραφέα.

Με τα ποιήματα του βιβλίου αυτού ο συγγραφέας συμπυκνώνει και απλουστεύει με χαρακτηριστική άνεση τα περιγραφόμενα γεγονότα και περιστατικά καθιστώντας τον αναγνώστη μέτοχο, αφού με τις ποιητικές περιγραφές ξεναγεί τον αναγνώστη στη ζωντανή παρουσία των γεγονότων, αποκαλύπτοντας έντεχνα και προσωπικές αντιλήψεις και χαρακτηρισμούς γεγονότων.
Θελγόμενος ο Λευτέρης Τζόκας από τα περιγραφόμενα αυτά ποιήματά του με παραδοσιακό, αλλά και έντεχνο σημερινό ποιητικό τρόπο, δονεί τον ψυχικό κόσμο μας και απηχεί μηνύματα για την χειμάζουσα σήμερα πνευματική δημιουργία.

Ο Λευτέρης Τζόκας, με την ποιητική του αυτή δημιουργία δεν παραπλανά τον αναγνώστη, ο οποίος μπορεί μέσα από τη συλλογή αυτή των ποιημάτων να βρεί το χρήσιμο και το αληθινό, βγαλμένο και στηριζόμενο στην νεοελληνική πραγματικότητα, αλλά χωρίς να απαρνείται και την ελληνική παράδοση, εκφράζοντας ταυτόχρονα γλαφυρότατο και δυνατό συναίσθημα.

Τα ποιήματα του πιο πάνω βιβλίου είναι δομημένα με μια συμπαγή σύνθεση και πλούσια σε πλουραλιστικές πατριωτικές και συναισθηματικές καταστάσεις που πλουτίζουν και ομορφαίνουν την σύγχρονη ποιητική δημιουργία.
Το λογοτεχνικό ύφος των ποιημάτων αυτών αποτελεί υπόδειγμα για μια σύγχρονη ποιητική λογοτεχνική τεχνοτροπία, απαλλαγμένη από την αοριστία και από την αδιασαφήνιστη ενοιολογία της σημερινής ελληνικής ποίησης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις ΕΛΙΚΡΑΝΟΝ ΑμΚΕ». Τηλ. 6980.85.31.61.
Φώτης Κουλαρμάνης
Πρόεδρος Εταιρείας
Ευρυτάνων Επιστημόνων