Λιγότεροι στην Άρτα κατά πέντε χιλιάδες!
Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής δείχνουν την μείωση πληθυσμού στην Ήπειρο
Μεγάλη μείωση σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα-κρατάνε τα Γιάννενα
Καταγράφεται ερήμωση των ορεινών χωριών
«Παίζει» η μείωση εδρών σε Θεσπρωτία και Άρτα
Εκείνο που υποψιαζόμασταν και που εν πολλοίς φαίνονταν δια γυμνού οφθαλμού, ότι δηλαδή ο πληθυσμός της Ηπείρου γενικότερα αλλά και της Άρτας ειδικότερα συρρικνώνεται, έρχεται να το επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΧΩ, ο πληθυσμός στην Ήπειρο θα είναι μειωμένος και στους 4 νομούς, ενώ ειδικότερα στην Άρτα η μείωση του πληθυσμού θα προσεγγίσει, αν δεν ξεπεράσει τις 5 χιλιάδες! Εκείνο που επίσης καταγράφεται και επίσημα, είναι πως τα χωριά της Άρτας και κυρίως τα χωριά του ορεινού όγκου ερημώνονται αφού πλέον λίγοι είναι εκείνοι που διαμένουν μόνιμα εκεί.
Η συρρίκνωση της Άρτας, επιβαρύνεται επίσης από την αναχώρηση των ετεροδημοτών, που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο που διαμένουν.
Συρρίκνωση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Σχεδόν ίδια είναι η μείωση του πληθυσμού σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, ενώ τα Ιωάννινα φαίνεται να κρατάνε τον πληθυσμό κι εκεί με μείωση στα χωριά, αλλά με αύξηση στο λεκανοπέδιο.
Τα προβλήματα
Σε ότι αφορά τα προβλήματα που θα βρεθούν στο μέλλον, για την Άρτα, είναι σε οικονομικό κυρίως πεδίο, αφού ο πληθυσμός συναρτάται με τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα κονδύλια που διατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το ίδιο σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο, αφού μείωση του πληθυσμού, σημαίνει και πιθανή μείωση εδρών, που στην Άρτα είναι τρείς, που κι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της εκλογικής επιρροής της περιοχής μας σε μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα.
Επιπτώσεις θα υπάρξουν και σε Πρέβεζα με Θεσπρωτία, αφού υπάρχει μείωση του πληθυσμού, με τα πρώτα δημοσιεύματα, να θέλουν την Θεσπρωτία να οδεύει στην κατηγορία των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών.
Για την Άρτα, που τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, τα σενάριο για την μείωση των εδρών και την μετάταξη στις διεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση στην διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Αλλαγές στον εκλογικό χάρτη
Τις ανατροπές στην ανακατανομή εδρών που προκαλεί η απογραφή του πληθυσμού σε συνδυασμό με την ψήφο των ομογενών καταγράφει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μέσα από Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα προωθηθούν πιθανότατα σε δύο χρονικές φάσεις, θα προκύψει μια νέα, διαφορετική από του 2019, εικόνα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες – ανάμεσά τους και κάποιες «δυνατές» -, καθώς θα εξειδικευτούν οι σημαντικές αλλαγές που φέρνουν τόσο οι απόδημοι (από τον ήδη ψηφισμένο νόμο για το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους) όσο και η απογραφή του πληθυσμού (μέσα από τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», εκτιμούν πως ο ανανεωμένος εκλογικός χάρτης επιφυλάσσει… διψήφιο αριθμό ανατροπών με νομούς που θα χάσουν ή θα κερδίσουν έδρες αφενός από την ένταξη για πρώτη φορά και της Ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, αφετέρου από το εύρος των πληθυσμιακών αυξομειώσεων σε περιοχές της χώρας.
Έγκυρες πληροφορίες δείχνουν συγκεκριμένα προς τρεις μεγάλες αλλαγές λόγω αποδήμων, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για… πολύ περισσότερες λόγω ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις που είναι στα σκαριά αφορούν τα εξής:
-Πρώτον, οι έδρες του Επικρατείας αυξάνονται κατά τρεις, δηλαδή στις 15 από 12.
-Δεύτερον, λόγω των υποψηφίων από την Ομογένεια χάνουν από μία έδρα η Α’ Αθήνας (από τις 14 στις 13), ο Νότιος Τομέας (από τις 18 στις 17) και η Αχαΐα (από τις 9 στις 8).Πέραν των συγκεκριμένων χαμένων εδρών, δεν αποκλείονται – ή ακριβέστερα αναμένονται ειδικά για τις δύο πρώτες περιοχές – περαιτέρω ανατροπές από τα στοιχεία της απογραφής.
-Τρίτον, οι υποψήφιοι – εκπρόσωποι της Ομογένειας δεν θα σκορπίζονται τυχαία μέσα στα κομματικά ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, θα καταλαμβάνουν τις ίδιες, συγκεκριμένες θέσεις. Ο πρώτος υποψήφιος από τους αποδήμους θα τοποθετηθεί στην τρίτη θέση των κομματικών ψηφοδελτίων Επικρατείας, ενώ το αρχικό σχέδιο τοποθετεί τους άλλους δύο στις θέσεις 6 και 9.
Ταυτόχρονα οι μεταβολές σε νομούς από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Κρήτη θα διαφανούν με μεγαλύτερη ακρίβεια μόλις η ΕΛΣΤΑΤ παραδώσει τα τελικά στοιχεία της απογραφής – το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου, πιθανόν και εντός του μήνα. Μόλις αυτό συμβεί, ανά πάσα στιγμή αλλά και σε ορίζοντα το πολύ ενός έτους, θα πρέπει να έχει προκύψει το τελικό διάταγμα με όλες τις «μετακινήσεις», με τα κόμματα κάπου να χάνουν και αλλού να κερδίζουν έδρες. Στην πρώτη κατηγορία, των χαμένων, σχεδόν προεξοφλείται ότι θα βρεθεί ξανά η Α’ Αθήνας, με απώλεια δηλαδή άλλης μίας έδρας, ενώ στην πλευρά των κερδισμένων θα συγκαταλέγεται η Ανατολική Αττική που δεν θα μείνει με τις σημερινές 10 έδρες, καθώς καταγράφεται σε αυτή πληθυσμιακή έκρηξη που μπορεί να προσθέσει ακόμη και δύο έδρες. Μένει να φανεί εάν αντίστοιχα με την Ανατολική Αττική η εκτιμώμενη πληθυσμιακή άνοδος βόρεια, νότια και δυτικά της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη (τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Θεσσαλονίκης) και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκαλέσει και εκεί προσθήκες εδρών. Πηγές θεωρούν πιθανή κάποια έξτρα έδρα σε μία εκλογική περιφέρεια της Πελοποννήσου, καθώς καταγράφουν πληθυσμιακή αύξηση (με εξαίρεση την Αρκαδία), ενδεχομένως και στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτό που δεν φαίνεται πιθανό είναι η μετατροπή μονοεδρικών περιφερειών σε διεδρικές. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί σε κάποιες διεδρικές, αφού πηγές διαβλέπουν αρκετές «οριακές καταστάσεις», όπως, κατά τις πληροφορίες, σε Χίο, Καστοριά, Θεσπρωτία.