Λόφος Περάνθης: Τρείς λόγοι για ολοκλήρωση του δρόμου Άρτα-Λιμίνη-Περάνθη

Ενώ η παράκαμψη του οικισμού της Περάνθης του Δήμου Ν. Σκουφά βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης επίκαιρο είναι το θέμα της ολοκλήρωσης του δρόμου, πάνω στο Λόφο της Περάνθης, που θα συνδέει την Άρτα με τον ωραίο αυτόν οικισμό.

Ουσιαστικά πρόκειται για ελάχιστα χιλιόμετρα κατασκευής του δρόμου αυτού που είναι ήδη χαραγμένος και που θα ολοκληρώσει την σύνδεση ενός δρόμου από την Άρτα που έφτασε μέχρι την Λιμίνη και ουσιαστικά εξυπηρετεί μόνο αυτό τον οικισμό.

Αντιθέτως, εάν ο δρόμος αυτός συνδεθεί με τον ήδη χαραγμένο χαλικόδρομο, μέχρι την Περάνθη, θα εξυπηρετεί ολόκληρο τον κάμπο, από Περάνθη μέχρι Κομμένο, αλλά και εκείθεν του Αράχθου, προς Νεοχώρι, Παχυκάλαμο, Ακροποταμιά.

Η ιστορία
Επί Δημαρχίας Π. Οικονομίδη, ο δήμος Άρταίων έτυχε εγκρίσεων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, 4 εκατ. ευρώ για το δρόμο Άρτας-Λιμίνης μέσω του Λόφου Περάνθης. Ο νέος αυτοκινητόδρομος 6,5 χιλιομέτρων συνδέει την Άρτα με το χωριό Λιμίνη και διέρχεται την κορυφογραμμή του Λόφου της Περάνθης.

Μάλιστα ο αρχικός σχεδιασμός, ήταν ο νέος αυτοκινητόδρομος στο Λόφο της Περάνθης, να συνδεθεί με θεματικά πάρκα κ.λπ. φθάνοντας μέχρι τη γέφυρα στον Άραχθο και να ενώνει με το δρόμο Άρτα-Νεωχόρι.

Ο Λόφος της Περάνθης ξεκινά από το πευκόφυτο δάσος στην Άνω πόλη της Άρτας και καταλήγει στην περιοχή της Κόπραινας, μέσα στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού.

Στο λόφο υπάρχουν είδη πουλιών, υπό αυστηρή προστασία. Κάποια από αυτά ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή, προερχόμενα από τον ορεινό όγκο της Πίνδου ενώ η πανίδα συμπληρώνεται από αλεπούδες, φίδια, χελώνες μεγάλης ηλικίας, σκίουρους κ.λπ.

Η βλάστηση του Λόφου της Περάνθης, είναι πολυσύνθετη, στην κορυφογραμμή απουσιάζουν, εγκαταστάσεις ή οικήματα.

Στο τμήμα που υπάρχει ο αυτοκινητόδρομος υπάρχουν δενδρόμορφοι αειθαλείς θάμνοι, ενώ κυριαρχούν πουρνάρια, ασφάκες, αγριελιές κ.λπ.

Η παράκαμψη
Ένα ουσιαστικό έργο ανάπτυξης της περιοχής είναι η κατασκευή της παράκαμψης του οικισμού της Περάνθης, που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Με την παράκαμψη διευκολύνονται τα μέγιστα οι αγροτικές παραγωγές, του κάμπου της Άρτας, όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια και ελιές, καθώς η πρόσβαση στην Ιόνια Οδό, καθίσταται άνετη, γρήγορη και εύκολη, ιδίως για τα μεγάλα φορτηγά.

Ιδιαίτερη διευκόλυνση υπάρχει και για την επικοινωνία των χωριών του κάμπου, με εκείνα των ημιορεινών του Δήμου Νικ. Σκουφά.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο στήριξε εξ αρχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, καθώς ήταν αίτημα τόσο των παραγωγών, όσο και των κατοίκων του οικισμού τον οποίο αναγκαστικά διέσχιζαν με δυσκολία βέβαια, νταλίκες, αλλά και κάθε είδους γεωργικά μηχανήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Σύνδεση

Ο πρόεδρος της ΤΚ Περάνθης Νίκος Γιαννούλης, έθεσε επανειλημμένως στον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, το θέμα του δρόμου που είναι ήδη χαραγμένος στο Λόφο της Περάνθης και έχει κατασκευασθεί μέχρι την Λιμίνη…

Μπορεί να γίνει ένα μεγάλος και κανονικός δρόμος, υποστηρίζει ο Νίκος Γιαννούλης με τρείς στόχους:
-Την ακόμα πιο γρήγορη πρόσβαση των χωριών του κάμπου στο Νοσοκομείο και την Άνω πόλη της Άρτας.

-Την αντιπυρική προστασία του Λόφου της Περάνθης, που έχει «κλείσει» λόγω της περιορισμένης βόσκησης.

Ο δρόμος αυτός που μπορεί να αποσκοπεί εκτός από την σύνδεση της Περάνθης και εκείθεν του κάμπου με το Νοσοκομείο και την πόλη της Άρτας, επιπλέον θα είναι και στην υπηρεσία της αναψυχής, της άθλησης αλλά και της παρατήρησης, με παράλληλη κατασκευή χώρων πάρκιγκ κ.λ.π.τότε θα είναι πολλοί που θα επιλέγουν την διαδρομή αυτή για να προσεγγίζουν την πόλη αλλά και για να βλέπουν τον Αμβρακικό και τον κάμπο της Άρτας από ψηλά.

Σύμφωνα με όλα αυτά, τότε επιβάλλεται στη νέα περίοδο, ο δρόμος αυτός να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό της Περιφέρειας καθώς είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή.