Μάθε παιδί μου…ανακύκλωση!
Πόσοι κάδοι χρειάζονται σε κάθε σπίτι και γειτονιά για τα σκουπίδια;
Ο διαχωρισμός απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι!
-Υποχρεωτικά ξεχωριστά η ανακύκλωση χαρτιού, οργανικών, ανακυκλώσιμων και τα σύμμεικτα
-Πρόεδρος ΚΕΔΕ: πρέπει να αποφασίσουμε, ποιο θα είναι το σύστημα
Νέες ιδέες και προτάσεις που θα οδηγήσουν σε νέες συζητήσεις και πιθανόν αντιδράσεις, ακούγονται για την διαχείριση των απορριμμάτων. Και οι σκέψεις για αλλαγές στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ξεκινούν ειδικά από την Αττική που έχει μείνει πολύ πίσω στην ανακύκλωση και ταυτόχρονα εμφανίζει έλλειψη χώρων λόγω πυκνοκατοίκησης, προκαλούν ήδη εκτεταμένες συζητήσεις που συχνά καταλήγουν σε διαμάχες για το πού θα γίνουν χώροι υγειονομικής ταφής καθώς κυριαρχεί το “κακό παράδειγμα” του ΧΥΤΑ Φυλής.
Το ζητούμενο πλέον είναι να μην είναι απαραίτητοι τεράστιοι χώροι για θάψιμο σκουπιδιών και την λύση σε αυτό λένε πως μπορεί να δίνει μόνο ένα οργανωμένο σύστημα όπου λιγότερα υλικά μετατρέπονται σε σκουπίδια, ένα μεγάλο μέρος αυτών ανακυκλώνεται και ξαναγίνεται χρήσιμο και ένα πολύ μικρό κλάσμα καταλήγει στο χώμα.
Σύμφωνα με αυτές τις σκέψεις, έως και έξι διαφορετικούς κάδους για τη συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οι Δήμοι προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης του θαψίματος σε χωματερές και αυτό μετακινεί την ευθύνη σε κάθε σπίτι που θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα. Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ανακηρύξει το 2020 σε έτος ανακύκλωσης χωρίς όμως να έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή.
Σύμφωνα με το airetos.gr μια εικόνα έδωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN) και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς, Νικος Χιωτάκης, στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα» που οργανώθηκε στις 19/2/20 στο Περιστέρι από τοπικό μέσο ενημέρωσης (pitsounicity.gr). «Ίσως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Άλλους για τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τα σύμμικτα, άλλον για οργανικά βιοαπόβλητα (κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί», είπε ο πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς, Ν.Χιωτάκης εννοώντας όχι μόνον την έλλειψη χώρου σε πεζοδρόμια και δρόμους, αλλά και τις οργανωτικές δυσκολίες κάθε Δήμου.
Στην ομιλία του ο κ. Χιωτάκης επεσήμανε ότι σήμερα έχουμε 4 ρεύματα αλλά σύμφωνα με την Οδηγία της Ε.Ε. θα έπρεπε να βάλουμε πολύ περισσότερα, όπως αλουμίνιο, άλλα μέταλλα, πλαστικά κλπ. Αυτό όμως τόνισε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει. «Δεν μπορούμε να βάλουμε είπε, όλα αυτά τα ρεύματα σε κάθε γειτονιά». Θα πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικά σημεία για κάθε ξεχωριστό ρεύμα σε κάθε δήμο, αλλά ο διαχωρισμός θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους.
Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ το myota.gr ο διαχωρισμός πολλών ρευμάτων, χαρτί, γυαλί, πλαστικά μιας χρήσης, πλαστικά, αλουμίνια, βιοαπόβλητα δύο ειδών κλπ ( ο κ. Σιδέρης Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ μίλησε έπειτα και για άλλα όπως ρούχα, τηγανέλαια κλπ) θα πρέπει να γίνεται στο σπίτι έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο και αντικίνητρο για το Περιβαλλοντικό Τέλος όπως γίνεται με την σακούλα. Γενικότερα στην ομιλία του ο κ. Χιωτάκης τόνισε ότι η ανακύκλωση είναι ένα μόνο κομμάτι του περιβάλλοντος και χρειάζονται αποφασιστικότητα και συμμετοχή για να το προστατεύσουμε, αλλάζοντας τρόπο ζωής και λαμβάνοντας γρήγορες αποφάσεις. Χρειάζεται είπε συνεργασία των δήμων, του κράτους και του ιδιωτικού τομέα.
Ο ΕΟΑΝ είπε ασχολείται και με την πρόληψη και με την ανακύκλωση. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά για την πρόληψη κανείς δεν μιλάει, είπε.
Και ανέφερε το παράδειγμα με τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από λίγο καιρό με τις σακούλες. Κάποια στιγμή επιβλήθηκε το περιβαλλοντικό τέλος ανέφερε, και αμέσως ο κόσμος άλλαξε συνήθειες. Σταμάτησε η αλόγιστη κατανάλωση με το αντικίνητρο.
Στην συνέχεια στο κομμάτι της Ανακύκλωσης ο κ. Χιωτάκης αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα! Η Οδηγία της Ε.Ε. είπε ορίζει υποχρεωτικά 4 ρεύματα για τους δήμους με τη ανακύκλωση χαρτιού, οργανικών, ανακυκλώσιμων και τα σύμμεικτα. Υπάρχει ακόμη το γυαλί, το αλουμίνιο, τα άλλα μέταλλα και ίσως χρειαστεί 6 διαφορετικούς κάδους.
Αντικειμενικά όμως αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία. Η λύση είναι να έχουμε διαχωρισμό στο σπίτι. Θα βάλουμε κάποιους καφέ κάδους, δεν μπορεί όμως ο καφέ κάδος να πάει σε όλους. Ο διαχωρισμός στην πηγή πρέπει να γίνει μέσα στο σπίτι. Έτσι μόνο θα πετύχουμε να πηγαίνει στον ΧΥΤΑ το 25%. Χρειάζεται όμως είπε συντονισμένη δουλειά. Από ψηλά από την πολιτεία μέχρι το κάθε σπίτι και ανάποδα έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό κέρδος.
Πρέπει είπε ο κ. Χιωτάκης να αλλάξουμε συνήθειες και πρέπει αυτό να συζητήσουμε.
Τελειώνοντας ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ υπογράμμισε ότι «η Προστασία του Περιβάλλοντος δεν είναι τσάμπα. Τσάμπα είναι μόνο η ρύπανση. Η ανακύκλωση όπως και η ταφή πληρώνεται. Πρέπει να μειώσουμε αυτά που παράγουμε και αυτό να το διαδώσουμε παντού».
Αισθητή πάντως ήταν έξω από την αίθουσα η παρουσία ομάδων πολιτών από την περιοχή της Φυλής που πήγαν να διαμαρτυρηθούν κρατώντας πανό που ζητούσαν να κλείσει η χωματερή της Φυλής και να μην επεκταθεί φωνάζοντας ενάντια στην είσοδο ιδιωτών και στην καύση των απορριμμάτων.
Για μια περισσότερη ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μίλησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ποια ανακύκλωση θα ακολουθήσουμε; Ακούμε διάφορα και πρέπει να αποφασίσουμε. Ποιο θα είναι το σύστημα, ποιοι και πόσοι οι κάδοι; Πώς θα δούμε και την ανακύκλωση σε επίπεδο ανταμοιβής; Θα πρέπει να ανταμείβουμε μονίμως τους πολίτες για κάτι που είναι αυτονόητο; Στη Ρώμη πριν τρεις μήνες έγινε viral ένα μηχάνημα που έβαζες μπουκαλάκια νερού και στα δέκα, έπαιρνες δωρεάν ένα εισιτήριο για το μετρό. Καλό είναι αυτό και χρειάζεται, αλλά δεν θα πάμε μακριά αν θα πρέπει για το αυτονόητο οι πολίτες να ανταμείβονται. Να τους βάλουμε σε μια τέτοια λογική, σιγά- σιγά να έρθουν αλλά από κει και πέρα, είναι μονόδρομος να ανακυκλώνουμε», είπε ο κ.Παπαστεργίου.