Μέτρα και τον Φεβρουάριο στην εστίαση

Συνεχίζει με πολλά κρούσματα η Άρτα-ψηλά οι δείκτες θετικότητας

Δεν πρέπει να πάμε σε γενική άρση των μέτρων που ισχύουν στην εστίαση, εκτίμησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, λίγο πριν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας συνεδριάσουν για να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνουν τις εισηγήσεις τους. Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου 2021 «κλείνουν» έναν μήνα σε λίγα 24ωρα και φαίνεται ότι μένουν και τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα. «Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα στον ΣΚΑΪ.
Σημείωσε πως η μουσική θα μπορούσε να επιστρέψει στην εστίαση αλλά μόνο σε χώρους για καθήμενους, όπως στα εστιατόρια.

Η Επιτροπή θα εξέταζε και την πληρότητα του 10% στα γήπεδα, με την κ. Γκάγκα να λέει πως μπορεί να αυξηθεί το όριο, υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι μάσκες.
«Ως προς τα κρούσματα φαίνεται μια σταθεροποίηση στη μείωση αλλά αυτές οι μέρες λόγω της κακοκαιρίας δεν είναι ασφαλείς επειδή έχουμε και ένα άτυπο lockdown αλλά έχουμε και το αρνητικό στοιχείο του ψύχους», είπε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο OPEN.
Η μουσική είναι πιθανό να επιστρέψει στην εστίαση από βδομάδα, ωστόσο, φαίνεται δύσκολο να γίνει άρση του ωραρίου μέχρι τις 12 το βράδυ. Πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετά μέλη της Επιτροπής κλίνουν προς την παράταση σίγουρα για μία ακόμη εβδομάδα, καθώς προβληματίζει το γεγονός πως λόγω του χιονιά δεν έχουν ξεκάθαρη την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως της Αττικής, που χτυπήθηκε από τον χιονιά και έφερε άτυπο lockdown και ελάχιστα τεστ.

Νέα κρούσματα: ψηλά η Άρτα
Νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, 115 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους, ενώ 646 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Παράλληλα, εντοπίστηκαν 17.960 νέα κρούσματα έπειτα από 190.200 τεστ και έγιναν 395 εισαγωγές.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν είναι 17.960, εκ των οποίων 66 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.848.223 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.372 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 115, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.970 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 646 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 518 (80.19%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.81%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.993 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 395 (ημερήσια μεταβολή -8.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς.
Στα κρούσματα του τελευταίου 24ωρο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Ήπειρο η ΠΕ Ιωαννίνων παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ ψηλά είναι και η ΠΕ Άρτας, αλλά Θεσπρωτία και Πρέβεζα είναι σε καλύτερη κατάσταση με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων..

Το τελευταίο 24ωρο στην Ήπειρο επιβεβαιώθηκαν 647 νέα κρούσματα ως εξής:
Άρτα 182
Θεσπρωτία 71
Ιωαννίνα 318
Πρέβεζα 76
Να σημειωθεί πως στην Άρτα καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης θετικότητας, μεταξύ των νομών της Ηπείρου και με βάση τα στοιχεία από τις 17 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ. Στην Άρτα το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 3,33%, στη Θεσπρωτία στο 2,53 στα Ιωάννινα στο 2,53 και στη Πρέβεζα στο 2,05%.