Μήνυση κατά της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρήσεων από την περιοχή της Πλάκας

Καταγγέλουν πως μπαζώνεται ο Άραχθος λόγω των εργασιών διαπλάτυνσης του δρόμου

Μια σοβαρή καταγγελία για καταστροφή της μορφής του ποταμού Αράχθου έφερε στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ της εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Η υπόθεση αφορά τη διαπλάτυνση του δρόμου από τα Πηγάδια έως τη γέφυρα Πλάκας, μήκους περίπου 6 χλμ. Το έργο, με προϋπολογισμό 20,3 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 από την Περιφέρεια Ηπείρου σε κατασκευαστική εταιρεία και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μήνυση κατά της Περιφέρειας Ηπείρου κατέθεσαν τέσσερις οικοτουριστικές επιχειρήσεις από την περιοχή της Πλάκας. Όπως υποστηρίζουν, κατά την πραγματοποίηση εργασιών διαπλάτυνσης δρόμου πάνω από τον Αραχθο, μεγάλες ποσότητες μπάζων έχουν καταλήξει στο ποτάμι. Ως αποτέλεσμα, έχει εδώ και μήνες απαγορευτεί το ράφτινγκ, με συνέπεια την οικονομική καταστροφή των τοπικών οικοτουριστικών επιχειρήσεων. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι ότι εξαιτίας των όγκων που κατέληξαν στον Αραχθο, η περιοχή δεν θα είναι πια πλεύσιμη για αναψυχή, κάτι που η περιφέρεια απορρίπτει κατηγορηματικά.

«Πρόκειται για δρόμο που ξεκινάει από την Ιόνια Οδό και καταλήγει στα Τζουμέρκα, ένα τμήμα του οποίου κατασκευάζεται σε νέα χάραξη και ένα τμήμα, αυτό που μας αφορά, με διαπλάτυνση της υφιστάμενης», λέει ο Νίκος Μάνθος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και επιχείρησης για ράφτινγκ στην περιοχή της Πλάκας. «Είναι δύσκολο έργο, καθώς ο δρόμος είχε χαραχθεί μέσα στο φαράγγι, με απόκρημνους βράχους από πάνω – γι’ αυτό υποστηρίξαμε ότι θα ήταν καλύτερα εξαρχής να είχαν γίνει μόνο κάποιες παρεμβάσεις και όχι τόσο μεγάλη επέμβαση. Το έργο ξεκίνησε στα μέσα του 2024, και τον Νοέμβριο η περιφέρεια αποφάσισε να απαγορεύσει την πλεύση του ποταμού με βάρκες ράφτινγκ (για αναψυχή), κάτι που δεν προβλεπόταν ούτε στη σύμβαση που υπέγραψε η περιφέρεια, στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Η διέλευση στο φαράγγι, από την Κλίφκη έως τη γέφυρα της Πλάκας, αποτελεί τα δύο τρίτα της διαδρομής ράφτινγκ στο φαράγγι. Ως αποτέλεσμα, από 2.500 διανυκτερεύσεις φέτος δεν είχαμε ούτε 600».

Ο κ. Μάνθος και κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι έχει γίνει πολλές φορές απόρριψη των μπάζων μέσα στο ποτάμι. «Πετούν πέτρες και χώματα απροκάλυπτα. Υποβάλαμε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσουμε το έργο, τα οποία εκδικάστηκαν μετά από 5 μήνες και απορρίφθηκαν. Κάναμε καταγγελία στον ΟΦΥΠΕΚΑ (οργανισμό για τις προστατευόμενες περιοχές) που μας είπε ότι έκανε αυτοψία και δεν διαπίστωσε περιβαλλοντική ζημιά. Πήγαμε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε, και έτσι τέσσερις ιδιοκτήτες οικοτουριστικών επιχειρήσεων καταθέσαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ελπίζοντας στην παρέμβαση του εισαγγελέα. Πλέον με τα βράχια που έχουν καταλήξει στο ποτάμι, ο ποταμός που ήταν κάποτε ήπιος δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί πια για ράφτινγκ. Εκτός από την περιβαλλοντική ζημιά, εμείς έχουμε καταστραφεί οικονομικά».

Ο κ. Μιχαήλ Πανταζής, συνταξιούχος, είναι κάτοικος στο Μονολίθι. «”Ξεκοιλιάζουν” ένα βουνό για να γίνει ένας δρόμος της προκοπής. Γίνονται πολύ μεγάλοι εκβραχισμοί. Ο εργολάβος δεν έχει λάβει βασικά μέτρα, ώστε να μην πέφτουν βράχια και πέτρες προς την προστατευόμενη κοιλάδα του Αράχθου. Οι δήμοι της περιοχής δεν αντιδρούν.

Ως μόνιμοι κάτοικοι θέλουμε έναν καλύτερο δρόμο, αλλά με σεβασμό στον νόμο και το περιβάλλον».
Κάτοικοι και φίλοι της περιοχής ίδρυσαν προ ημερών το «Παρατηρητήριο Τζουμέρκων», με σκοπό να κινητοποιήσουν τους κατοίκους. Η Ράνια Τοδούλου είναι μέλος της οργανωτικής ομάδας. «Κανείς δεν αντιτίθεται στην κατασκευή του δρόμου. Ομως ο τρόπος που γίνεται δεν είναι ο πιο ενδεδειγμένος –θα ήταν πολύ ασφαλέστερο ένα τούνελ– και είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει καταστροφή, κατά παράβαση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Για το ράφτινγκ και τις οικοτουριστικές δραστηριότητες ποταμού, η περιοχή έχει τελειώσει».

Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες είναι υπερβολικές. «Καλά έκανε η περιφέρεια και έκλεισε για λόγους ασφαλείας το ποτάμι. Είπαμε στον κόσμο να κάνει υπομονή, είναι φυσιολογικό σε τέτοια έργα να πέσουν και κάποιες πέτρες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πετάνε τα μπάζα κάτω. Κάποιοι γκρινιάζουν για να γκρινιάξουν. Σε δύο τρία χρόνια θα είναι όλα και πάλι καταπράσινα».

 

 

 

Καχριμάνης: «Υπερβολές»

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης υποστηρίζει ότι το έργο βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται απόρριψη μπάζων στον Αραχθο. «Είναι το πιο δύσκολο έργο σήμερα στην Ηπειρο.

Ο δρόμος είχε κατασκευαστεί το ’50 από τον παππού του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήταν εργολάβος. Ο δρόμος ήταν επικίνδυνος – σε ένα στενό σημείο του βρήκαμε έναν τοίχο να στηρίζεται… σε μια πόρτα αυτοκινήτου!

Πρέπει λοιπόν να διανοιχθεί για να είναι ασφαλής. Τις βάρκες τις απαγορεύσαμε γιατί σε μια ανατίναξη μπορεί να φύγουν πέτρες και να τραυματιστεί κανείς. Στο ποτάμι έχει πέσει μια μεγάλη πέτρα μόνο και χαλίκια, που θα τα πάρει το ποτάμι στην πρώτη μεγάλη βροχή. Όλα τα άλλα είναι υπερβολές».