Μας φύλαξε ο Θεός!!!

Η συγκλονιστική μαρτυρία του μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικου για την επίθεση με βιτριόλι

«Μας ράντισε με δύο λίτρα καυστικό υγρό»

Σοκ στην κοινή γνώμη και στους πιστούς της Άρτας έχει προκαλέσει η είδηση της επίθεσης με βιτριόλι από 37χρονο αρχιμανδρίτη της Βορείου Ελλάδος, κατά των μητροπολιτών που αποφάσισαν στο Συνοδικό Δικαστήριο, στη Μόνη Πετράκη, την καθαίρεσή του!!! Ανάμεσα στους Μητροπολίτες που δέχθηκαν την επίθεση ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλίνικος. Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός οι Αρτινοί έσπευδαν να ενημερωθούν για την υγεία του Μητροπολίτη Καλλίνικου.
«Μας φύλαξε ο Θεός, και εμένα προσωπικά. Είχα μία εικόνα στην τσέπη μου και αγιασμό και πιστεύω ότι αυτά βοήθησαν πολύ.

Τα μάτια μου είναι πολύ καλά, υπάρχουν εγκαύματα στο πρόσωπο αλλά μου είπαν από το νοσοκομείο ότι δεν είναι σοβαρά και για αυτό δεν έκατσα. Δεν έχω εικόνα για τους υπόλοιπους, αλλά νομίζω ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους», είπε ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega.
Συνολικά δέκα άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση, μεταξύ των οποίων επτά μητροπολίτες εκ των οποίων οι δύο φέρουν σοβαρά εγκαύματα, αλλά και ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε κατά την προσπάθεια σύλληψης του δράστη. Επίσης, έχουν τραυματιστεί και δυο δικηγόροι, ο ένας εκ των οποίων του κατηγορουμένου.
Το ευτύχημα ωστόσο είναι πως κανένας από τους μητροπολίτες δεν υπέστη σοβαρή βλάβη. Σοβαρότερη ήταν η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Κύριλλου, ο οποίος κινδύνεψε να χάσει το μάτι του, όμως τελικά διέφυγε τον κίνδυνο και σύμφωνα με τελευταίο το ιατρικό ανακοινωθέν, η υγεία του δεν εμπνέει κανέναν κίνδυνο.

Οι μαρτυρίες από την επίθεση συγκλονίζουν, καθώς κανείς στην αίθουσα δεν περίμενε την αντίδρασή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρχικά κάποιοι νόμιζαν ότι πέταξε νερό, αλλά στη συνέχεια όταν αντιλήφθηκαν στα ράσα τους ότι πρόκειται για καυστικό υγρό ακολούθησε πανικός με τους ιεράρχες να προσπαθούν να κρυφτούν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να το αποφύγουν.

Μητροπολίτης Άρτας: έτσουζαν τα μάτια, έτρεχα…
Με παραστατικό τρόπο περιέγραψε τις στιγμές αγωνίας που έζησαν το απόγευμα Τετάρτης στην Μονή Πετράκη, όταν ο 37χρονος ιερομόναχος έριξε βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες και στον φρουρό της Μονής περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Άρτας, Καλλίνικος. Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, «ήμουν μέλος στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο έχω υποστεί κάποιες βλάβες στο δέρμα δεν είναι πολύ βαθιές. Έχω βγει από χθες το βράδυ το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχουν πάθει κάτι τα μάτια. Δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής σε κάποιον απ’ όλους».

«Καθόμασταν οι επτά μητροπολίτες που δικάζαμε στη σειρά, σε απόσταση 1,5 – 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων λόγω του κορονοϊού για να έχουμε χώρο. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλη έπιανε από τη μια άκρη της αίθουσας μέχρι την άλλη. Από κάτω στα έδρανα, απέναντι μας δηλαδή, ήταν από τη μια πλευρά ο πατήρ Σεβαστιανός ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου και από την άλλη πλευρά ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς δικηγόρους του. Ο δράστης σηκώθηκε όπως και ο πρόεδρος για να ακούσει την απόφαση από το στόμα του προέδρου. Η απόφαση ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του για τυπικούς λόγους, γιατί ήταν εκπρόθεσμη η αίτηση εφέσεως, άρα ισχύει και εγκρίνεται η πρωτοβάθμια απόφαση καθαιρέσεώς του.

Όταν άκουσε αυτό, συνέχισε ο κ. Καλλίνικος όπως στεκόταν όρθιος στο έδρανο, έκανε μια κίνηση προς τα πόδια του, είχε μια τσάντα και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο, το οποίο του δίνω βάρος όπως το είδα γύρω στα δύο λίτρα, έκανε και μια ερώτηση, αν την απόφαση την πήραμε καθ’ υπαγόρευσιν του μητροπολίτη του αγίου Βεροίας και έβγαλε το μπουκάλι. Το κράταγε με τα δύο χέρια και έκανε ημικυκλικές κινήσεις, και ράντιζε όλο το προεδρείο όλο το δικαστήριο. Φοράγαμε μάσκες, φοράγαμε ράσα, φοράγαμε πάνω καλίμαυχα το μόνο μέρος που ήταν κενό ήταν το μέτωπο και τα μάτια. Όταν είδα την κίνηση νόμιζα ότι ήθελε να μας προσβάλει, λέγοντας ότι θέλουμε άγιασμα όταν όμως είδα ότι το υγρό που έβγαζε γινόταν κόκκινο πάνω στο ράσο κατάλαβα ότι ήταν καυστικό υγρό.

Είχαν αρχίσει να με τσούζουν τα μάτια μου έβαλα το αριστερό μου μαζί με το ράσο για προφύλαξη, και αρχίζω να τρέχω έξω από τη μεγάλη αίθουσα να πάω στο νιπτήρα δίπλα να ρίξω νερό στο πρόσωπό, μου ο ίδιος συνέχιζε, παρότι εγώ έπαψα πλέον να βλέπω γιατί δε μπορούσα θα ήταν σα να πήγαινα να αυτοκτονήσω».
«Μόλις έριξα μπόλικο νερό στο πρόσωπό μου και αμέσως πήγα με τον οδηγό του υπηρεσιακού στον Ευαγγελισμό και παρότι δεν εφημερεύανε με κοίταξαν μού είπαν ότι δεν κινδυνεύω, έβαλαν μια αλοιφή και με έστειλαν στο ΚΑΤ για να κάνει έλεγχο πλαστικός χειρουργός. Δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μου ότι θα συμβεί αυτό στο συνοδικό δικαστήριο».

Με σκοτεινό παρελθόν

Η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που πραγματοποίησε ιερομόναχος με σκοτεινό παρελθόν εναντίον ιεραρχών, στη Μονή Πετράκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συνοδικού Δικαστηρίου, εγείρει πλέον ζητήματα ασφάλειας για τέτοιες περιπτώσεις καθότι ο 37χρονος ιερομόναχος είχε σε πρώτο βαθμό καθαιρεθεί και το απόγευμα της Τετάρτης το δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο επρόκειτο να επικυρώσει την καθαίρεσή του.
Ο αποσχηματισμός του δράστη είχε να κάνει για παραπτώματα που αφορούν σε υπόθεση ναρκωτικών, όπως επιβεβαίωσε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος που ήταν παρών στο περιστατικό, πληροφορία που επιβεβαιώνουν και πηγές της ΕΛ.ΑΣ.
Κατά την διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης o ιερομόναχος ξαφνικά έβγαλε από την τσάντα του μπουκάλια με βιτριόλι εκτοξεύοντας το καυστικό υγρό στα πρόσωπα και τα χέρια των μητροπολιτών, τραυματίζοντας επτά από αυτούς.

Ο Μητροπολίτης Άρτης μίλησε για το περιστατικό και στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega για το περιστατικό. «Ο πρώην ιερέας ήταν αρκετά εύστοχος και οι εφτά χτυπηθήκαμε στο πρόσωπο από μία φιάλη και από απόσταση. Ο ιερέας ήταν κατηγορούμενος, ήταν μέσα στην αίθουσα, και όταν του ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε δεκτή η έφεσή του και ότι πλέον έχει καθαιρεθεί, έβγαλε τη φιάλη και άρχισε να μας ραντίζει το υγρό. Η φιάλη ήταν μεγάλη, δύο λίτρων, την κρατούσε με τα δύο του χέρια. Δεν είπε κάτι. Την φιάλη την είχε σε μια τσάντα. Όταν είδα και έβγαλε τη φιάλη, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν αγιασμός. Δεν πήγε το μυαλό μου αλλού», είπε ο Σεβασμιώτατος Καλλίνικος στην περιγραφή του. «Κατάλαβα γρήγορα ότι ήταν καυστικό υγρό αυτό που μας πετούσε από το τσούξιμο στα μάτια, επειδή ήταν άμεσο, ενώ άλλαξε χρώμα και το ράσο κάποιου άλλου μητροπολίτη μόλις έπεσε πάνω του το υγρό», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Άρτης.

Ο φρουρός που βρισκόταν έξω από την Μονή Πετράκη άκουσε τις φωνές και έπεσε πάνω του ενώ δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση με το συγκεκριμένο καυστικό υγρό στα κάτω και τα άνω άκρα.
Ο δράστης όπως αναφέρουν πληροφορίες συνελήφθη γρήγορα, καθώς από την περιοχή περνούσε ένα περιπολικό της αστυνομίας. Ο δράστης έχει οδηγηθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών όπου και κρατείται.

Μητροπολίτης Θεόκλητος: Έλιωναν τα ράσα μας 

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι.
«Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι’ αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Καθόμασταν απ΄έξω κι άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό.

Μητροπολίτης Νικόδημος: Κάηκαν όλα

Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος. «Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό» τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Ποιοί χτυπήθηκαν
Εκτός του Μητροπολίτη Αρτης Καλλίνικου οι άλλοι έξι μητροπολίτες που δέχθηκαν την επίθεση είναι:
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος
Ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Ανδρέας
Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος
Ο Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος
Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης Δημήτριος
Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος

Ιερώνυμος: Αποφύγαμε τα χειρότερα
«Ευτυχώς αποφύγαμε το χειρότερο» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη φροντίδα των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού θα ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία.
Εξήγησε ότι ο δράστης δικαζόταν «για πράξεις που δεν ταίριαζαν με το λειτούργημά του», είχε εφοδιαστεί με το καυστικό υγρό και το έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου με αποτέλεσμα 7 ή 8 άτομα να έχουν υποστεί εγκαύματα άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.
«Είναι κάτι που μας προβληματίζει όλους μας. Χρειάζεται προσπάθεια για να μη διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Με ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πρωτοφανές περιστατικό στη Μονή Πετράκη σημειώνοντας: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό και εύχομαι ταχεία ανάρρωση των θυμάτων».
Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση
*Ο Σύλλογος Φίλων Ιερού βυζαντινού ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας με ανακοίνωσή του εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτας κύριο κύριο Καλλίνικο. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι και ελπίζουμε στην άμεση αποκατάσταση της υγείας του και την γρήγορη επιστροφή στην πόλη μας και τα Ιερατικά του καθήκοντα, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
*Η Όλγα Γεροβασίλη Βουλευτής Άρτας Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη αναφέρει: «Μόνο αποτροπιασμό προκαλεί σε όλους μας η σημερινή πρωτόγνωρη επιθετική πράξη εναντίον των Μητροπολιτών. Οι σκέψεις μας και οι ευχές μας είναι για ταχεία και πλήρη ανάρρωση των τραυματιών.