Ματαίωση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, λόγω απουσίας 4 παρατάξεων

Απεργία…της μειοψηφίας!

Διαμαρτύρονται για τις «μεταγραφές» συμβούλων

Χρήστος Τσιρογιάννης: ματαιώνουν κρίσιμες αποφάσεις για το γινάτι

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ: Είστε εκτός τόπου και χρόνου!!!

Άνω-κάτω έγιναν στον Δήμο Αρταίων, μετά την προσχώρηση στην παράταξη της πλειοψηφίας του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, δύο συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και συγκεκριμένα αυτή της ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (Γιάννης Παπαλέξης), και ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (Γιώργος Μπαλάγκας), από τις οποίες αποχώρησαν οι Κώστας Μάρος και Χριστίνα Σπάκα.

Κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των επικεφαλής των 4 εκ των 5 παρατάξεων της μειοψηφίας, απείχαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και συγχρόνως να ματαιωθούν αποφάσεις.
«Η σημερινή απουσία μας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει τον χαρακτήρα της καταγγελίας μας στις παραπάνω πρακτικές του κ.Δημάρχου. Αφού η αντιπολίτευση του είναι άχρηστη, ας συνομιλεί με τα άδεια έδρανα. Ο ίδιος φέρει ακέραιη την ευθύνη γι΄αυτό. Ίσως έτσι αντιληφθεί, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνοδοιπόροι του, ότι η εποχή των «Ηγεμόνων» έχει παρέλθει προ πολλού!» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων μειοψηφίας του Δήμου Αρταίων ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Τζένη Ταπρατζή- Κοίλια), ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (Γιάννης Παπαλέξης), ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (Γιώργος Μπαλάγκας), ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (Λίτσα Κιτσαντά)».

«Θεωρούν ωφέλιμο για τον τόπο να μεταφέρουν τα προβλήματα των παρατάξεων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θεωρούν ωφέλιμο τα προβλήματα του «σπιτιού τους» να τα κάνουν προβλήματα της Άρτας; Γιατί η επιλογή τους να μην προσέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό αποδεικνύει» σημειώνει σε δική του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αρταίων.
Ενώ σε δική της ανακοίνωση η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ, σημειώνει πως «Σε μια περίοδο που οι απολύσεις πληθαίνουν, η ανεργία τσακίζει κόκκαλα, πολλά μικρομάγαζα ετοιμάζονται για κλείσιμο, η αγροτική παραγωγή της περιοχής καταστρέφεται φέρνοντας σε απόγνωση τους μικρομεσαίους αγρότες, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασχολείται με τα άγχη και τις αγωνίες του λαού της Άρτας».

Χρήστος Τσιρογιάννης: τα δικά τους προβλήματα να μην τα κάνουν προβλήματα του Δήμου
Στη δική του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «Θεωρούν ωφέλιμο για τον τόπο να μεταφέρουν τα προβλήματα των παρατάξεων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θεωρούν ωφέλιμο τα προβλήματα του «σπιτιού τους» να τα κάνουν προβλήματα της Άρτας; Γιατί η επιλογή τους να μην προσέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό αποδεικνύει».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δημάρχου Αρταίων αναφέρει: «Ματαιώθηκε η (προ)χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, καθώς δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν εμπρόθεσμα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Στην συνεδρίαση θα λαμβάνονταν αποφάσεις για ιδιαίτερα ζητήματα, όπως η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, η αποδοχή αποφάσεων ένταξης έργων και άλλα.

Αναφορικά, με τους ισχυρισμούς των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης όπου έκαναν λόγο για δήθεν παράτυπες διαδικασίες στην διαδικασία ανεξαρτητοποίησης δύο δημοτικών συμβούλων, γεγονός που δεν αφορά εξ αντικειμένου τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διευκρινίζονται τα εξής:
Είναι αυτονόητο για την Δημοτική Αρχή ότι οι όποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν ήταν σύμφωνες με το πνεύμα αλλά και τον τύπο του Νόμου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Νόμους 3852/2010 και 4623/2019 ισχύουν τα εξής: «Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι δύνανται να ανεξαρτητοποιηθούν με δική τους πρωτοβουλία από τη δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν, μέσω υποβολής γραπτής δήλωσής τους προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Ύστερα ακολουθεί ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και κοινοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος χωρίς αντιμισθία». Ως εκ τούτου εύλογα αναρωτιέται κανείς:

•Θεωρούν ωφέλιμο για τον τόπο να μεταφέρουν τα προβλήματα των παρατάξεων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο; Θεωρούν ωφέλιμο τα προβλήματα του «σπιτιού τους» να τα κάνουν προβλήματα της Άρτας; Γιατί η επιλογή τους να μην προσέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό αποδεικνύει.
•Είναι ηθικά ορθό να συκοφαντούν δικές τους επιλογές για δήθεν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ενώ ξέρουν καλά ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
•Είναι πολιτικά ορθό, να κατηγορείται ο Δήμαρχος για «ηγεμονία», ενώ έχει προτείνει πολλές φορές στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων μία σειρά από συνεργασίες, κοινά ψηφίσματα κλπ και κάποιοι για δικούς τους μικροκομματικούς λόγους αρνούνται;
Κοντά στον νου και η γνώση. Όλοι οι Αρτινοί γνωρίζουν τι είναι αυτό που έχει πειράξει τους επικεφαλής. Αυτό που δεν γνώριζαν και, δυστυχώς, έμαθαν είναι ότι μπορούν ακόμη και να ματαιώσουν κρίσιμες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν όλη την Άρτα για το δικό τους γινάτι.
Τους καλούμε να αναθεωρήσουν τη στάση τους αυτή. Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει τον διάλογο και την συνεργασία με όλους. Γιατί η «Εθνική Άρτας» είναι το καλύτερο όλων μας.

Οι 4 Παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δήμο Αρταίων
Απείχαν από το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω… «μεταγραφών»!
Την αποχή από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 12/10/2020, επέλεξαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας του Δήμου Αρταίων ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Τζένη Ταπρατζή- Κοίλια), ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (Γιάννης Παπαλέξης), ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (Γιώργος Μπαλάγκας), ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (Λίτσα Κιτσαντά)».
Στην αποχή οδηγήθηκαν, όπως υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωση, προκειμένου να «διαμαρτυρηθούν» για τις «μεταγραφές» Δημοτικών Συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (Γιάννης Παπαλέξης) και ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (Γιώργος Μπαλάγκας), στη παράταξη του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.

Σε ανακοίνωση που ξέδωσαν αναφέρουν τα εξής: «Μετά από αρκετό καιρό που έχει να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας κι ενώ έτρεχαν σημαντικά τοπικά ζητήματα που όφειλαν να συζητηθούν στην ώρα τους – ειδικά μετά το θάνατο νεαρού συμπολίτη μας πάνω στα κιγκλιδώματα της περιφερειακής οδού- η παρούσα Δημοτική Αρχή, που αρέσκεται στα επικοινωνιακά κόλπα, επέλεξε να κάνει τη συνεδρίαση αυτή υπό το «φως» των πρόσφατων και συντονισμένων «μεταγραφών» δημοτικών συμβούλων και των αντίστοιχων συνδιαλλαγών και λοιπών υπόγειων διαδρομών, που ως στόχο έχουν την αλλοίωση των συσχετισμών εντός του δημοτικού συμβουλίου για την επίτευξη τεχνιτών πλειοψηφιών προς όφελός της. Οι αντιδεοντολογικές αυτές ενέργειες του Δημάρχου, αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού από μέρους του στο θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, στη δημοκρατική και διαφανή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και καταδεικνύουν επίσης την πρόθεσή του να αλλοιώσει αυτό που ο λαός της Άρτας επέλεξε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Αν ο κ. Δήμαρχος θεωρεί ότι η αρτινή κοινωνία πρέπει να διέπεται και να γαλουχείται από αρχές και πρακτικές ιδιοτέλειας, αμοραλισμού και ικανοποίησης μικρών και μεγαλύτερων συμφερόντων, τότε ας συνεχίσει. Αφού άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» ας αποδεχτεί και τις συνέπειες.
Ο Δήμος μας , για να βγει από το τέλμα και να πάει επιτέλους μπροστά, χρειάζεται καλή πρόθεση, συνεργασία και σεβασμό στην αυτοτελή παρουσία, σκέψη και δράση του καθενός δημοτικού συμβούλου και της καθεμιάς δημοτικής παράταξης. Χρειάζεται δημοκρατία και διαφάνεια. Όχι τακτικισμούς, τρικλοποδιές και υπόγεια αλισβερίσια.
Πολλές φορές στο παρελθόν υποτιμήθηκε και απαξιώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν κρίσιμα ζητήματα του Δήμου μας δεν περνούσαν καν προς συζήτηση μέσα από αυτό ή ερχόταν εκ των υστέρων και πολλές φορές υπήρξαμε μάρτυρες της αλαζονικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Δημάρχου, τις οποίες και καταγγείλαμε. Και πολλές άλλες φορές επίσης δείξαμε μεγαλοθυμία και καλή πίστη, γιατί σκοπός μας είναι η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Δήμου, αλλά δυστυχώς η πρόθεσή μας αυτή δεν εκτιμήθηκε.

Η σημερινή απουσία μας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει τον χαρακτήρα της καταγγελίας μας στις παραπάνω πρακτικές του κ.Δημάρχου. Αφού η αντιπολίτευση του είναι άχρηστη, ας συνομιλεί με τα άδεια έδρανα. Ο ίδιος φέρει ακέραιη την ευθύνη γι΄αυτό. Ίσως έτσι αντιληφθεί, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνοδοιπόροι του, ότι η εποχή των «Ηγεμόνων» έχει παρέλθει προ πολλού!
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια)
ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (Γιάννης Παπαλέξης)
ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ (Γιώργος Μπαλάγκας)
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (Λίτσα Κιτσαντά)

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ
Είστε εκτός τόπου και χρόνου!!!
Με ένα αιχμηρό σχόλιο, που απευθύνεται κυρίως προς τις παρατάξεις της μειοψηφίας, που απείχαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, λόγω μετακινήσεων Δημοτικών Συμβούλων παρατάξεων της μειοψηφίας, στη παράταξη της πλειοψηφίας του Δημάρχου Αρταίων τοποθετείται η δημοτική παράταξη, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ.

«Σε μια περίοδο που οι απολύσεις πληθαίνουν, η ανεργία τσακίζει κόκκαλα, πολλά μικρομάγαζα ετοιμάζονται για κλείσιμο, η αγροτική παραγωγή της περιοχής καταστρέφεται φέρνοντας σε απόγνωση τους μικρομεσαίους αγρότες, (…) θεωρούμε εκτός τόπου και χρόνου τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση και γι’ αυτό δεν σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος στα μικροπολιτικά παιχνίδια και στην όποια συνδιαλλαγή για τις καρέκλες γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΤΑΣ, αναφέρει τα εξής:
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας μας αφήνουν παγερά αδιάφορους όπως φανταζόμαστε και το σύνολο του λαού της Άρτας που έχει σίγουρα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθεί!

Όπως τους όρους που ανοίγουν τα σχολεία, τις ελλείψεις σε καθαρίστριες και καθηγητές, την ελλιπή κτιριακή υποδομή που οδηγεί τους μαθητές να στοιβάζονται ανά 25 σε ακατάλληλες αίθουσες κόντρα στα υγειονομικά πρωτόκολλα και σε κάθε λογική.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να επιβάλλει έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Που από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι το δεύτερο δεν έκανε απολύτως τίποτα για να προστατέψει την υγεία του λαού, αφήνοντας τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα, χωρίς ΜΕΘ, γιατρούς, τεστ, θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ασχολούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα «πήγαινε-έλα» των δημοτικών συμβούλων.

Σε μια περίοδο που οι απολύσεις πληθαίνουν, η ανεργία τσακίζει κόκκαλα, πολλά μικρομάγαζα ετοιμάζονται για κλείσιμο, η αγροτική παραγωγή της περιοχής καταστρέφεται φέρνοντας σε απόγνωση τους μικρομεσαίους αγρότες, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ασχολείται με τα άγχη και τις αγωνίες του λαού της Άρτας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούμε εμείς, γι’ αυτό και θεωρούμε εκτός τόπου και χρόνου τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση και γι’ αυτό δεν σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος στα μικροπολιτικά παιχνίδια και στην όποια συνδιαλλαγή για τις καρέκλες γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο».