Ματαίωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη την Ήπειρο

Οδηγίες της ΠΕ Άρτας προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης

Εκφράζοντας τη λύπη τους, σχεδόν όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου ακυρώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις και Κούλουμα εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση που λόγω κορονοϊού, αλλάζει συνήθειες ετών, δίνοντας και ισχυρό πλήγμα σε τοπικές οικονομίες.
Ματαίωση του Δήμου Αρταίων.

Με έκδοση της κοινής απόφασης (αριθμ. Πρωτ. 13776/27-2-2020) των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, αποφασίστηκε η ματαίωση των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων σε όλη την χώρα. Η μη συμμόρφωση της επισύρει συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της πράξης νομοθετικού Περιεχομένου « Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού (ΦΕΚ Α΄42) ».
Ως εκ τούτου ματαιώνονται για προληπτικούς λόγους όλες οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από τον Δήμο Αρταίων, καθώς και τα παραδοσιακά κούλουμα στο Παραποτάμιο Πάρκο.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα, εφόσον χρειαστεί, στις ανάγκες των πολιτών.
Συστήνεται αυστηρά σε Συλλόγους και Φορείς του Δήμου Αρταίων, να ματαιώσουν εξίσου τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Δήμος Πωγωνίου
Ο Δήμος Πωγωνίου, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία ακυρώνει όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, διακόπτει τη διανομή υλικών στους πολιτιστικούς συλλόγους για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς (άναμμα τζαμάλας και κούλουμα).
Λυπούμαστε για την εν λόγω ματαίωση που προέκυψε μετά τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας.

Δήμος Νικολάου Σκουφά
Αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του τριημέρου της αποκριάς και στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη χώρα, μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις για τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα, που είχαν αρχικά σχεδιαστεί να διεξαχθούν στο Νεοχώρι το Πέτα το Κομπότι και το Κομμένο δε θα πραγματοποιηθούν.

Δήμος Ζηρού
Σε εφαρμογή της αρίθμ. πρωτ. 13776/27-02-2020 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, κάνουμε γνωστό ότι ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν με τη στήριξη ή υπό την αιγίδα του Δήμου Ζηρού.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ματαιώνει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει να διοργανώσει, ενώ αίρει και τη στήριξη ή την αιγίδα του σε όσες θα συμμετείχε ως συνδιοργανωτής.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε συμμόρφωση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ως μέτρο πρόληψης για την αντιμετώπιση της διάαδοσης του κορωνϊού.

Διαφωνεί η Ένωση Ξενοδόχων
Τη διαφωνία της με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ακυρώσει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση όφειλε να κάνει συστάσεις μόνο προς τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να μη θίγονται χωρίς λόγο τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων προκειμένου να προλάβει κύμα πανικού, κάνει γνωστό ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, παρά ελάχιστες, ενώ υπογραμμίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού σε ολόκληρη την περιφέρεια Ηπείρου.
«Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τα τουριστικά γραφεία – συνεργάτες μας, όσο και τους επισκέπτες της περιοχής μας για την προτίμηση που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια. Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της πολιτείας, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκυρη ενημέρωση των μελών του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας προς τις Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Άρτας

Μέτρα προφύλαξης κατά τις διασποράς του νέου κορονοϊού στις σχολικές μονάδες

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας απέστειλε στις Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Άρτας, οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης κατά τις διασποράς των ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορονοϊού 2019-nCOV, στο περιβάλλον των σχολικών μονάδων, ώστε να ενημερωθούν οι διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους και αυτοί με την σειρά τους να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων). Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παρθούν προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά των ιών στο περιβάλλον των σχολικών μονάδων είναι τα εξής:

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
2. Όσον αφορά τα Νηπιαγωγεία και τους Παιδικούς Σταθμούς, τονίζουμε ότι τα παιχνίδια ή ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά και δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν με γρήγορες διαδικασίες θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα.

3. Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρώς οι κανόνες ατομικής υγιεινής, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει περιστατικό λοίμωξης ή όχι, όπως:
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων
προσωπικών αντικειμένων.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη τους μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

• Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τους κάδους απορριμμάτων.
• Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται επίσης από όλους τους εκπαιδευτικούς και από το προσωπικό των κυλικείων.