Μεγάλη διάκριση για τον Δήμο Αρταίων

Ανάμεσα στους φιναλίστ για τα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας

Στην κατηγορία της Οικολογίας, με την «Πλατφόρμα Ανακύκλωσης Follow Green»

Χρήστος Τσιρογιάννης: είναι μια νίκη που αφορά όλους τους Αρτινούς

Τέσσερεις ελληνικοί δήμοι με πέντε υποψηφιότητες, βρίσκονται ανάμεσα στους φιναλίστ για τα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική. Τα βραβεία δίνονται σε εννέα κατηγορίες (Κοινότητα, Στρατηγικές για τον COVID-19, Δημοκρατία, Ψηφιοποίηση, Οικολογία, Οικονομία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ποιότητα Ζωής) και οι 10 φιναλίστ σε κάθε κατηγορία επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή 1032 ευρωπαίων πολιτών.
Στα φετινά Βραβεία ο Δήμος Χανίων βρίσκεται στους Φιναλίστ δύο κατηγοριών, στην κατηγορία της Ψηφιοποίησης και στην Κατηγορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Δήμος Μοσχάτου στην κατηγορία της Ψηφιοποίησης, ο Δήμος Αρταίων στην κατηγορία της Οικολογίας και ο Δήμος Λαρισαίων στην κατηγορία της Εκπαίδευσης.
Φέτος, η ελληνική παρουσία είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή με πέντε ελληνικά έργα ως φιναλίστ, σε τέσσερεις κατηγορίες. Μάλιστα ο Δήμος Χανίων είναι παρών με δύο διαφορετικά έργα σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Στην κατηγορία της Ψηφιοποίησης, η χώρα μας έχει δύο υποψήφια έργα: Τον Δήμο Χανίων με το έργο «Ηλεκτρονικό Σύστημα διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ» με υπεύθυνο τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον Δήμο Μοσχάτου με το έργο «CITY ON» με υπεύθυνο τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Ευθυμίου.
Στην κατηγορία της Οικολογίας, φιναλίστ είναι ο Δήμος Αρταίων με την «Πλατφόρμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Follow Green» με υπεύθυνο τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη.
Στην κατηγορία της Εκπαίδευσης, φιναλίστ είναι ο Δήμος Λαρισαίων, με το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» και υπεύθυνο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Δημήτρη Δεληγιάννη.

Τέλος, στην κατηγορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φιναλίστ είναι και πάλι ο Δήμος Χανίων με το έργο «Κοινωνικό Πλυντήριο» με υπεύθυνη την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κα. Ελένη Ζερβουδάκη.
Τα φετινά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική θα εορταστούν με μια πανευρωπαϊκή σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022. Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić, και την υποστήριξη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Dubravka Šuica, κάθε εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη σε μία κατηγορία βραβείων-Κοινότητα, Δημοκρατία, Ψηφιοποίηση, Οικολογία, Οικονομία, Εκπαίδευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ποιότητα Ζωής και Στρατηγικές Covid-19 -και θα αποτελείται από μία διάσκεψη ανταλλαγής απόψεων και πρακτικών και την απονομή των βραβείων.

Μεγάλη διάκριση για τον Δήμο Αρταίων

Η παρουσία στους φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Βραβείων Καινοτομίας στην Πολιτική», είναι μεγάλη διάκριση καθώς ο Δήμος Αρταίων, διαγωνίζεται για το πρώτο βραβείο στις κατηγορίες «Κλίμα, Προστασία του Περιβάλλοντος, Αειφορία». στον σημαντικό αυτό θεσμό.
Κάθε χρόνο, περισσότερες από 400 συμμετοχές σε 9 κατηγορίες απ’ όλη την Ευρώπη κρίνονται από το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι πιο καινοτομικές πολιτικές προσπάθειες από όλη την Ευρώπη, που αποτελούν έμπνευση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς και πολίτες.
Παρά το μεγάλο ανταγωνισμό με αξιόλογα έργα, η κριτική επιτροπή των 1000 και πλέον Ευρωπαίων πολιτών, ξεχώρισε την πρόταση του Δήμου Αρταίων, ως μία από τις προτάσεις που βρίσκουν καινοτόμες λύσεις για τις σημερινές προκλήσεις. Οι υποψήφιοι κρίνονται με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες για κοινωνική ισορροπία, δημοκρατία και ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η πρόταση του Δήμου Αρταίων που έφτασε στον τελικό και διαγωνίζεται στον άξονα «Οικολογία», είναι η δημοτική πλατφόρμα επιβράβευσης για την ανακύκλωση «Followgreen». Το «Followgreen Δήμου Αρταίων» (Followgreen.gr/arta), αποτελεί μία υπηρεσία για «έξυπνες πόλεις», συνδυάζοντας την ανταποδοτική ανακύκλωση με την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Γιατί ξεχωρίζει η πρόταση του Δήμου Αρταίων:
-Αποτελεί ένα σύστημα επιβράβευσης της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης μοναδικό σε επίπεδο ΕΕ.
-Συνδυάζει την εκπαίδευση με την παροχή κινήτρων στους πολίτες.
-Παρέχει στον Δήμο Αρταίων τη δυνατότητα να εφαρμόζει πολιτικές στη λογική του ‘Πληρώνω όσο Πετάω’ (PAYT).
-Αποτελεί μία εφαρμογή έξυπνης πόλης, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της κυκλικής οικονομίας.
-Εμπλέκει ενεργά τη σχολική κοινότητα στην ανακύκλωση.
-Ενισχύει την τοπική οικονομία με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες και τον Δήμο Αρταίων.
-Στηρίζει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες μέσα από την επαναχρησιμοποίηση που γίνεται στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αρταίων.

Δήλωση του Δημάρχου

Η δήλωση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, έχει ως εξής: «Για πρώτη χρονιά ο Δήμος μας διακρίνεται στο πεδίο της πολιτικής καινοτομίας και η πρότασή μας βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και μόνο η παρουσία μας στους φιναλίστ της βράβευσης, είναι μια νίκη που αφορά όλους τους Αρτινούς που αγκάλιασαν τις πρωτοβουλίες του Δήμου.
Η διάκριση αυτή, έρχεται να αποδείξει πως η καινοτομία στην πολιτική ενός Δήμου δεν είναι ένα τεχνικό κατασκεύασμα για λίγους, αλλά μία πρακτική που έχει εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολλών».