Μεγάλος όγκος νερού, σε περιοχές της Ελλάδας

Γράφει :
ο Νίκος Σόκολος 

Το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο, με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές επιπτώσεις, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά, και η ηπειρωτική Ελλάδα, σε περίπτωση κακοκαιρίας, αλλά και την έλλειψη της διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου, στον χρόνο που προσδιορίζεται η επανάληψη των πλημμυρών, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί αντιπλημμυρικά έργα, την ώρα που χάνονται άνθρωποι και καταστρέφονται περιουσίες.

Ένας βίαιος κατακλυσμός, παρέσυρε ξανά τα πάντα στο πέρασμα του, αφήνοντας μια νέα τραυματική εμπειρία, μπροστά στους ανθρώπους που διαπίστωσαν την απίστευτη ένταση, και τον όγκο του νερού, που κάλυψε σπίτια, αυτοκίνητα και ένα κόσμο που ζούσε με όνειρα και με ελπίδες.

Ο όγκος αυτός ξεπερνάει, τις βασικές έννοιες της πυκνότητας, και των μετρήσεων, ειδικά όταν οι δυνάμεις που αναπτύσσονται, καταλαμβάνουν ζωτικούς χώρους των πληγέντων περιοχών, που δείχνουν την στάθμη, και τις επιδράσεις, στην καθημερινότητα των ανθρώπων και των περισσότερων πόλεων η κοινοτήτων.

Μπορεί πολλοί να μιλάνε για περιοχές που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν με την άνοδο της στάθμης της Θάλασσας, αλλά η επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων, έρχεται να επιβεβαιώσει πιο γρήγορα τις καταστροφές από τις δυνατές βροχές, αλλά και το μέγεθος των μεγάλων προκλήσεων.

Επίσης τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, μας φέρνουν πιο κοντά, σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, από τις φερτές ύλες, και σε πιο πολυ- σύνθετα προβλήματα, που μπορούν να δημιουργηθούν, από την γεωμορφολογία, την γεωλογία, την υδρολογία, των υδάτινων πόρων και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, από τους κινδύνους των πλημμυρικών φαινομένων.

Από όλα αυτά, συμπεραίνουμε ότι είναι ανύπαρκτα τα σχέδια προστασίας του πληθυσμού, από τα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως και η ανυπαρξία των αντιπλημμυρικών έργων, από την στιγμή που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, για την πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, και για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας.

Για άλλη μια φορά, ένας νέος βίαιος κατακλυσμός, ολοκλήρωσε το έργο του, για να διακρίνουμε, τον κακό προγραμματισμό από τους αρμόδιους, και την έλλειψη αναγκαίων έργων, αντιπλημμυρικής προστασίας.