«Όχι» στα αιολικά, «ναι» σε άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Αντιτίθενται στην προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε βουνά στην καρδιά του Εθνικού πάρκου Πίνδου, σε περιοχές Natura, αλλά και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, κ.α, προτείνοντας άλλες μορφές ΑΠΕ, όπως την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών, την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και την επιδότηση και κατασκευή μονάδων Βιοαερίου.
Ο λόγος για τους Μελισσοκομικούς Συλλόγους της Ηπείρου με πάνω από τρείς χιλιάδες μέλη, που παίρνουν θέση για τη μελλοντική εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα βουνά της Ηπείρου.
Με επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζουν
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους:
«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη μέλισσα και το φυσικό της περιβάλλον.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα ορεινά οικοσυστήματα της Ηπείρου .
Οφείλουμε να αντιταχθούμε σε πρακτικές όπου δεν λαμβάνουν την αποδοχή τον μελών μας αλλά και του τοπικού πληθυσμού και θα το κάνουμε.
Όμως σαν σύγχρονοι άνθρωποι και καταναλωτές ενέργειας δεν θέλουμε μόνο να πούμε Όχι στην ισοπέδωση των βουνοκορφών αλλά να προτείνουμε λύσεις που ταιριάζουν στο ανάγλυφο και στις ήδη υπάρχουσες ανθρώπινες δραστηριότητες για παράγωγη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».
Μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει:
«Η Ήπειρος έχει την άγρια ομορφιά της ανέγγιχτης φύσης. Εμείς οι μελισσοκόμοι νιώθουμε πολύ τυχεροί που δραστηριοποιούμαστε σ΄ ένα τέτοιο σπάνιο, αδιατάραχτο οικοσύστημα. Έχουμε την ευχέρεια να μετακινούμε τα σμήνη μας σε ανέγγιχτες και παρθένες περιοχές, σε βουνοκορφές και κατάφυτα δάση και να παράγουμε εκλεκτές ποικιλίες και ανώτατη ποιότητα μελιού . Με λύπη μας βλέπουμε να υπάρχει προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε βουνά στην καρδιά του Εθνικού πάρκου Πίνδου, σε περιοχές Natura, όπως το όρος Λάκμος αλλά και ορεινές περιοχές του Δήμου Δωδώνης κ.α.
Το οξύμωρο είναι πω για τους πολίτες υπάρχουν τεράστιες δεσμεύσεις στους όρους δόμησης και στις χρήσεις γης στις ανωτέρω περιοχές . Με κόστος προσωπικό προστατεύουν το φυσικό κάλος . Απο ότι καταλαβαίνουμε για το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτό θα πρέπει να ισχύει ΜΟΝΟ για τους πολίτες .Ενώ με το να ισοπεδώνονται οροσειρές δεν υπάρχει κάποια διατάραξη του φυσικού κάλους εντός προστατευόμενων περιοχών .
Στις εν λόγω περιοχές μάλιστα, με την παραχώρηση των εκτάσεων για εγκατάσταση Αιολικών πάρκων, δεν θα επιτρέπεται η ελεύθερη διάβαση αποκλείοντας άλλες ταχύτατα αναπτυσσόμενες δραστηριότητες ,όπως πχ. ο αγροτουρισμός , ο εναλλακτικός αθλητισμός, τα νομαδικά βοσκοτόπια και τα παραδοσιακά μονοπάτια που υπάρχουν εδώ και αιώνες. Για αυτές τις τεράστιες στρεβλώσεις ευθύνεται το τελευταίο νομοθέτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης Ν. 4685/2020 -ΦΕΚ 92/Α7-5-2020 και ειδικότερα το άρθρο 110, που αφαιρεί την τελική γνωμοδότη και έκδοση της άδεια από τους δήμους και τις περιφέρειες. Από φορείς δηλαδή που γνωρίζουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα εκχωρεί τις αρμοδιότητες αυτές, απευθείας, χωρίς να ερωτηθεί ο τοπικός πληθυσμός στην κρίση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Θεωρούμε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη νομοθεσία και ζητούμε ειδικότερα την τροποποίηση του άρθρου 110 και για την χορήγηση άδειας παραχώρησης να γνωμοδοτεί ο τοπικός δήμο και τελικά η περιφέρεια.
Όμως σαν σύγχρονοι άνθρωποι και καταναλωτές ενέργειας δεν θέλουμε μόνο να πούμε Όχι στην ισοπέδωση των βουνοκορφών αλλά να προτείνουμε λύσεις που ταιριάζουν στο ανάγλυφο και στις ήδη υπάρχουσες ανθρώπινες δραστηριότητες για παράγωγη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Αυτές είναι:
Α) η δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών σε επιλεγμένες περιοχές και λίγα στον αριθμό.
Β) η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων με όρους και με όρια αλλά και η επιδότηση φωτοβολταϊκών σε κάθε στέγη σπιτιού και βιομηχανικού κτιρίου
Γ ) και κυριότερα η επιδότηση και κατασκευή μονάδων Βιοαερίου, έτσι ώστε η πολύ μεγάλη δραστηριότητα από την πτηνοτροφία και των στάβλικων εγκαταστάσεων να μετατραπεί από πηγή μόλυνσης για το έδαφος και του υδροφόρου ορίζοντα, σε ενέργεια».