Μερικές σκέψεις : Γιατί το βιβλίο “Ιστόρηση 50 χρόνων” γίνεται χρήσιμο στις σημερινές διεργασίες
Του Xάρη Τσιόκα*
Με την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μεταπολίτευση θεωρήσαμε χρήσιμο με τον Αντώνη Κοτσακά να αποτυπώσουμε βιώματα και εμπειρίες που αφορούσαν πρώτα την συμμετοχή μας στο ΠΑΣΟΚ, στο πολιτικό εποικοδόμημα και τις κοινωνικές διεργασίες και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Προσπαθήσαμε, στο μέτρο του δυνατού να υπερβούμε τον άκρατο υποκειμενισμό, και να περιγράψουμε τα δεδομένα που βιώσαμε, λαμβάνοντας υπ όψιν ότι ο κάθε αναγνώστης θα έχει τη δική του κοσμοαντίληψη.
Το βιβλίο είναι μια συμβολή που συμπυκνώνει όλα τα γεγονότα που «σημάδεψαν» το ΠΑΣΟΚ και αργότερα τον ΣΥΡΙΖΑ ως δυνάμεις εναλλακτικής προοδευτικής πλειοψηφίας.
Μ αυτή την έννοια δεν περιορίζεται απλώς στην «ιστόρηση των 50 χρόνων από τα κέντρα λήψης απόφασης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά σωρεύει εμπειρίες χρήσιμες για την προσέγγιση των διαιρετικών τομών που αφορούν την σημερινή εποχή.
Μέσα από τα γεγονότα, τις αντιθέσεις, τις διαιρέσεις και τις συνθέσεις μπορεί να γίνει χρήσιμο προκειμένου στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και οι επιστημονικές κατακτήσεις οι προτάσεις διεξόδου να δίνουν ελπίδα κοινωνική και παραγωγική και όχι απλά μικροκομματικές περιχαρακώσεις ρόλων.
Σταχυολογώ μερικά από αυτά:
-Η μεταπολιτευτική περίοδος άφησε μια παρακαταθήκη με θετικό πρόσημο στο πολιτικό σύστημα. Και αυτό υπογραμμίζεται στο βιβλίο.
Αφορούσε την δυνατότητα να αναμετρούνται κόμματα με εναλλακτικά προγράμματα διακυβέρνησης που σχετίζονται με την δημοκρατική ολοκλήρωση και το παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο. Και αυτό καθιστούσε τον πολίτη ενεργό και διαμορφωτή.
-Σήμερα αυτό κινδυνεύει. Το πολιτικό σύστημα αποκόπτεται από την κοινωνική διεργασία και ρευστοποιείται σε μια αναμέτρηση προσώπων και όχι πολιτικών που αφορούν κοινωνικές ανάγκες.
Εδώ ακριβώς είναι και ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, να αξιοποιήσουν τη διαλεκτική μαρξιστική σκέψη και να διαμορφώσουν νέες συνθέσεις διεξόδου προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των λίγων κερδοσκοπικών ελίτ
-Οι αντιθέσεις και οι συνθέσεις που παρουσιάζονται για τις τότε διαιρετικές τομές από το βιβλίο δείχνουν τι πρέπει να αποφευχθεί και πώς θα ήταν χρήσιμο να επιστρέψει η πολιτική στα χέρια της κοινωνίας.
Και αυτό καθίσταται κρίσιμο θέμα εν όψει των επόμενων εκλογών.Στις διαιρετικές τομές της σύγχρονης εποχής ζητούμενο δεν μπορεί να είναι προτάσεις καλλίτερης διαχείρισης των άδικων πολιτικών της ΝΔ
Άλλο παράδειγμα
-Οι κυβερνητικές περίοδοι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αργότερα, μέσα από τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο, καταγράφουν κοινωνικές συμπορεύσεις που αιτιολογούν την συγκρότηση ή την αποδόμηση της προοδευτικής πλειοψηφίας.
-Και αυτές διαμορφωνόταν από τα δεδομένα ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές!
Το συμπέρασμα αποτυπώνεται σ όλα τα γεγονότα του βιβλίου:
-Όταν οι διαχειριστικές πολιτικές διακυβερνήσεων αποκόπτονταν από τα ζητούμενα της κοινωνικής συμμαχίας που εξέφραζαν τα κόμματα τότε οι κυβερνήσεις κατέρρεαν.
-Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα καταγράψει και άλλα γεγονότα με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις…
-Μελετώντας κανείς τις διεργασίες όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου έρχονται στη επιφάνεια και δεδομένα που γίνονται χρήσιμα και στη σημερινή εποχή για τα εναλλακτικά κόμματα εξουσίας!
-Στην αφήγηση των γεγονότων που περιγράφονται στο βιβλίο γίνεται εμφανής και μια άλλη παραδοχή.
– Ότι σ’ όλα τα προβλήματα η ανάλυση τους έφερνε στην επιφάνεια και εσωτερικές αντιθέσεις που αφορούσαν τον τρόπο διαχείριση τους.
-Όταν αυτό γινόταν κατανοητό αξιοποιούνταν με χρήσιμα αντάλλαγμα για τη χώρα από τις προοδευτικές ηγεσίες. Γι αυτό χρειάζονται κόμματα με λειτουργίες και όχι γραφειοκρατικούς ελέγχους.
-Ολοκληρώνω την σύντομη αναφορά μου πριν την παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Ιωαννίνων στα παλιά σφαγεία και με μια άλλη ενότητα που αφορά το ρόλο των κομμάτων.
-Το βιβλίο φέρνει στην επιφάνεια και το γεγονός ότι η μεταπολίτευση λόγω του κοινωνικού ριζοσπαστισμού βοήθησε στο να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν κόμματα με δομές βάσης και αντιπροσώπευσης που ευνοούσαν την δημοκρατία και την κοινωνική κινητικότητα!
Μπορούσε δηλαδή και το παιδί του αγρότη, του εργάτη, του μπακάλη κτλ. να έχει ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής.
-Το λεγόμενο «Λενινιστικό μοντέλο» λειτουργιών αξιοποιήθηκε απ’ όλα τα κόμματα του συντηρητικού και προοδευτικού πόλου και έδωσε πνοή στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Στις μέρες μας εξαϋλώνεται. Οι τεχνολογίες αντί να υπηρετούν τους πολίτες, χειραγωγούν τη γνώμη των πολιτών και τα κόμματα μεταλλάσσονται σε «εξουσιοδοτικά», γεγονός που αξιοποιούν οι οικονομικές ελίτ …Προβάλλονται αρεστά …πρόσωπα και πλέον και μιας χρήσης …οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για χειραγώγηση ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν τον πολίτη …
– Προσπαθήσαμε με το συγκεκριμένο βιβλίο να αποτυπώσουμε όχι μόνο την ιστορία αλλά και τις διεργασίες της εποχής! Eλπίζουμε να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στη προσπάθεια να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη ώστε στην πολιτική κονίστρα να αναμετρώνται εναλλακτικά προγράμματα διακυβέρνησης και όχι απλά πρόσωπα.
Γιατί μόνο αν συμβεί αυτό θα κάνει τον πολίτη και την παραγωγική βάση να επιστρέψει από την αποχή την ιδιώτευση και τον καναπέ στην ενεργό πολιτική δράση.
Σήμερα υπάρχει ένα κίνδυνος για τις επόμενες εκλογές,όταν και όποτε τις αποφασίσουν τα συστημικά κέντρα. Να περιχαρακωθούν κόμματα στην αγωνία του εκλογικού τους μόνο ποσοστού και όχι στη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας κρατώντας ανοιχτή την πόρτα της προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας. Γιατί κανένα κόμμα,ούτε και η ΝΔ σύμφωνα με το εκλογικό νόμο δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία.
Το ερώτημα είναι θα υπάρξουν κόμματα που θα γίνουν συμπλήρωμα στην πλειοψηφία με τη ΝΔ ή θα εργασθούν σε μονομέτωπο αγώνα όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για ένα άλλο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο με προοδευτική διακυβέρνηση.
Είναι ευθύνη λοιπόν των δυνάμεων του προοδευτικού τόξου να διαμορφώσουν την δυναμική μιας προγραμματικής ενότητας διακυβέρνησης με κοινωνική πλειοψηφία που θα αντιπαρατεθεί στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που εκφράζει η ΝΔ.
-Η πολύ μεγάλη και αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων του προοδευτικού πόλου συμμετοχή στην παρουσίαση του βιβλίου τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη δείχνει τον δρόμο που πρέπει να εργασθούμε χωρίς να καταργηθεί η πολιτική αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια των κομμάτων.
-Είναι άλλο ο θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων και άλλο η καθαρή αντιπαράθεση με μονομέτωπο αγώνα για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής.
-Το ενδιαφέρον συμμετοχής παραγωγικών και κοινωνικών φορέων καθώς και στελεχών της εγκαταλελειμμένης αυτοδιοίκησης που εκδηλώνεται και στην Ήπειρο για την παρουσίαση του βιβλίου δείχνει τη θέληση της κοινωνίας προκειμένου να εγκαταλείψει την μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές από την πολιτική.
*Ο Xάρης Τσιόκας είναι π Βουλευτής