Μερόπη Τζούφη: Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων στα εμβολιαστικά κέντρα

«Η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών κέντρων εκθέτει την κυβέρνηση και ακυρώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές της μάχης απέναντι στον κορονοϊό» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Όπως ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «οι εργαζόμενοι του εμβολιαστικού κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, όπως και του MEGA εμβολιαστικού κέντρου (πρώην ΙΚΑ) έχουν στερηθεί την αποζημίωση που προβλέπεται από το νόμο. Και μάλιστα, νόμο που πέρασε η δική σας κυβέρνηση».
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος 4798/2021 προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι των εμβολιαστικών κέντρων που εργάζονται τα Σάββατα, λαμβάνουν προσαύξηση στο ημερομίσθιο κατά 40%. Επίσης, προβλέπει επιπρόσθετη αποζημίωση με το ποσό των 20 € για τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες.

Η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως «τα εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων έχουν εξυπηρετήσει περισσότερους από 120.000 πολίτες, με τους εργαζόμενους να εξυπηρετούν για 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό. Ωστόσο, παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2022 όσον αφορά τις αποζημιώσεις». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, ενώ αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με απλήρωτους εργαζόμενους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να υποβιβάσει το πρόβλημα και να το παρουσιάσει ως γραφειοκρατικό ζήτημα που θα επιλυθεί. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως «τεχνικό θέμα», εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προφορική δέσμευση και ζήτησε να γίνει άμεσα πράξη η καταβολή των χρωστούμενων.
Τέλος, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, η Μερόπη Τζούφη ζήτησε στοιχεία για το ποσοστό νόσησης και επανανόσησης, όπως και για την εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού που να δικαιολογούν την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα απέναντι στον κορονοϊό. Ο υπουργός Υγείας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και συνειδητά προσπάθησε να περιγράψει μια «κανονικότητα», η οποία ωστόσο απέχει από την πραγματικότητα.