Μερόπη Τζούφη Νομοσχέδιο-πρόκληση για την εκπαίδευση: Καταστολή, διαγραφές και ιδιωτικοποίηση

Σκληρή κριτική στις βασικές επιλογές του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας άσκησε η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «δεν προσφέρει τίποτα θετικό στη δημόσια εκπαίδευση», ενώ αντίθετα «πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Η κα Ζαχαράκη, όπως σημείωσε, «συνεχίζει την πολιτική Κεραμέως και Πιερρακάκη, εγκαινιάζοντας τη θητεία της με ένα αυταρχικό, ταξικά μεροληπτικό και θεσμικά προβληματικό νομοσχέδιο».

«Επικοινωνιακή κατασκευή »

Η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση, εν μέσω σκανδάλων και ερευνών για διασπάθιση πόρων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, επιχειρεί να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα: «ενεργοποιεί αντανακλαστικά φόβου και αυταρχισμού, επιχειρώντας να κρύψει τη διολίσθηση της χώρας στον θεσμικό ευτελισμό και τη διαχειριστική αναξιοπιστία». Παραπέμποντας στις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για συμβάσεις και αναθέσεις που αγγίζουν την εκπαίδευση – όπως η υπόθεση με τα 177.000 κιτ ρομποτικής – κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απαντά με καταστολή αντί για διαφάνεια.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «πρωτοφανή νομοθετική απόπειρα ποινικοποίησης της φοιτητικής ιδιότητας, αποδόμησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και εγκαθίδρυσης καθεστώτος επιτήρησης». Μεταξύ άλλων, ανέδειξε:
• Την πρόβλεψη για αναστολή φοιτητικής ιδιότητας με εισαγγελική εντολή και χωρίς τελεσίδικη απόφαση.
• Την άρση θεμελιωδών δικαιωμάτων (συμμετοχή σε εξετάσεις, πρόσβαση σε συγγράμματα, εστίες, φοιτητική ταυτότητα).
• Τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας στα πειθαρχικά συμβούλια που αποφασίζουν για διαγραφές φοιτητών.
• Την επέκταση του Ποινικού Κώδικα με ρυθμίσεις «ειδικού σκοπού» που «παραπέμπουν σε αντιμετώπιση τρομοκρατών και όχι φοιτητών ή πανεπιστημιακών».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλες και όλοι ύποπτοι, μόνο και μόνο επειδή περνούν την πόρτα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Πρόκειται για αδιανόητες ρυθμίσεις, που βρίσκουν εφαρμογή μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ και στην Τουρκία του Ερντογάν. Όσο κι αν ψάξουμε, δεν πρόκειται να βρούμε ευρωπαϊκό ανάλογο – ούτε καν στην Ουγγαρία του Όρμπαν».