Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί Ζητούν Fast track διαδικασίες για εργάτες γης

Ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Νηλέας κρούει καμπανάκι κινδύνου 20 ημέρες πριν το μάζεμα ελιάς. Σε μια σύσκεψη της Περιφέρειας στην Καλαμάτα θα συμμετάσχει την Πέμπτη ο Συνεταιρισμός με θέμα τους εργάτες γης και τις ανάγκες που υπάρχουν… την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2021-2022.

Όπως όμως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Νηλέα κ. Γιώργος Κόκκινος, πιο πιεστική με το θέμα των αναγκών σε εργάτες γης έχει διαμορφωθεί φέτος η κατάσταση, καθώς έχουν εκλείψει τα εργατικά χέρια. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να κινήσουν άμεσες και σύντομες, δίχως γραφειοκρατία διαδικασίες και μεγάλα κόστη, ώστε να εξευρεθούν εργατικά χέρια και να μαζευτεί φέτος ο καρπός, δεδομένου ότι το μάζεμα της μαυρολιάς, της πρώιμης ελιάς δηλαδή, αρχίζει σε 20 ημέρες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο καρπός να μείνει στο… δέντρο.

Ο κ. Κόκκινος ζητά ταυτόχρονα να απασχοληθούν οι εργάτες που θα έρθουν με εργόσημο, το οποίο έχει διαχρονικά αποδειχθεί η ενδεδειγμένη λύση για τους αγρότες, αφού και εύκολα κόβεται και ο παραγωγός είναι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση, φέρνοντας το παράδειγμα της Μακεδονίας, όπου έχουν υιοθετηθεί γρήγορες διαδικασίες για την συγκομιδή της ελιάς, λόγω και της κατάστασης, που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός. Το ίδιο πρόβλημα, της έλλειψης εργατών γης δηλαδή φέτος, αντιμετωπίζουν και άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.