Μετά τα “απάτητα βουνά” έρχονται οι “απάτητες παραλίες”
Δημοπρασίες για παραχώρηση αιγιαλών
Θα διενεργούντα αποκλειστικά από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους
Απάτητες παραλίες, ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, έλεγχοι με drones, καταγγελίες μέσω κινητών περιλαμβάνει το πλαίσιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.
Η ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού για την παραχώρηση των αιγιαλών θα διενεργείται αποκλειστικά από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους δήμους. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει από τις δημοτικές αρχές τη διαδικασία των διαγωνισμών για την παραχώρηση για αξιοποίηση των παραλιών που βρίσκονται στα όρια των δήμων τους. Σημειώνεται επίσης ότι το Δημόσιο θα αποδίδει στους Δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις.
Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην παρουσίαση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου νόμου «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές». Η παρουσίασε έγινε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Επιπλέον θεσπίζονται μια σειρά από υποχρεώσεις για τους Δήμους που είναι:
— Ο καθημερινός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων.
— Η ανάρτηση πινακίδας με το σχέδιο αιγιαλού και παραλίας, στο οποίο επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις επ’ αυτού.
— Η ανάρτηση κάθε παραχώρησης με στοιχεία και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα τους.
— Η τοποθέτηση παρατηρητηρίων και η πρόσληψη ναυαγοσωστών.
-Η ενημέρωση της ΕΛΑΣ και των Κτηματικών Υπηρεσιών για παραβάσεις που διαπιστώνουν.
— Η άσκηση ελέγχων.
Τα ομπρελοκαθίσματα»
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους καθίσταται αναγκαία η μεταρρύθμιση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελοκαθίσματα». Όπως είπε, η κατάσταση αυτή έγινε περισσότερο διακριτή πέρυσι το καλοκαίρι με το «Κίνημα της Πετσέτας».
1.750 περιπτώσεις παραβάσεων σε 4.500 ελέγχους. «Αυτό καταδείχθηκε από το γεγονός ότι κάναμε 4.500 ελέγχους και στις 1750 περιπτώσεις βρέθηκαν παραβάσεις» σημείωσε προσθέτοντας πως «ενώ γνώριζαν οι παραχωρησιούχοι ότι δεν αστειεύεται η Πολιτεία συνέχισαν να παρανομούν».
Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου ο υπουργός είπε πως καθιερώνεται για πρώτη φορά μια καινούρια έννοια, οι «απάτητες παραλίες». Σε περιοχές Natura όπου σήμερα επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει κάποιες παραλίες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρελοκαθίσματα ή να υπάρχει άλλη εμπορική δραστηριότητα.
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο καθορίζονται και οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων. Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο τακτικός καθαρισμός της παραλίας, που υπάρχει μέχρι σήμερα ως υποχρέωση των δήμων, ορίζεται πλέον ως υποχρέωση των παραχωρησιούχων. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία κινητών εγκαταταστάσεων, όπως ντους και αποδυτήρια για τους λουόμενους.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ετοιμαστεί ήδη εφαρμογή (application) με την οποία οι πολίτες που βρίσκονται σε μία παραλία θα μπορούν να εντοπίζουν παρανομίες και να τις καταγγέλλουν από το κινητό τους.
Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης θα εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρων των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Επίσης εφαρμόζεται άμεση καταγγελία της σύμβασης για σοβαρές παραβάσεις του νομου ή της σύμβασης παραχώρησης.