Μετρούν ανάποδα οι παραγωγοί ακτινιδίου στην Άρτα Οιωνοί Άριστοι για τις Τιμές

Παίρνουν τη σκυτάλη απ’ την περσινή καλή σεζόν

Αναμονές για 1 ευρώ και πάνω το κιλό- Κλείνουν συμφωνίες

Από 15 Οκτωβρίου και μετά ξεκινά η συγκομιδή

 

Διεκδικούν τη «σκυτάλη» των τιµών από εκεί που έφτασε πέρσι η πολύ καλή σεζόν του 2023 – 2024 για να πάνε ακόµη υψηλότερα, οι παραγωγοί για το ελληνικό ακτινίδιο.
Οι συνθήκες, που διαμορφώνονται καλλιεργητικά και εµπορικά για τον «πράσινο χρυσό», φαίνεται να ευνοούν µια ανοδική τάση των τιμών στη νέα εµπορική σεζόν.

Η συγκομιδή του ακτινιδίου για την Άρτα όπως και για τις άλλες περιοχές ξεκινά σε λίγες μέρες μετά τις 15 Οκτωβρίου και οιπροβλέψεις κάνουν λόγο για τιμές πολύ πάνω από πέρυσι.

Η φετινή παραγωγή για την Άρτα, υπολογίζεται να φτάσει στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, με τις τιμές να γίνεται λόγος πως θα είναι πέριξ του 1 ευρώ το κιλό.

Παρά το γεγονός πως ο ήπιος χειµώνας επηρέασε τα δέντρα, αφού οι ώρες ψύχους ήταν αρκετά λιγότερες, οι ιδιαίτερα υψηλές θερµοκρασίες το καλοκαίρι, ανέβασε το κόστος παραγωγής, η εικόνα των καρπών είναι πολύ καλή και η παραγωγή θα ανταμείψει τους καλλιεργητές.

Να σημειωθεί πως ως ηµεροµηνία έναρξης συγκοµιδής ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward, για όλη τη χώρα, ορίζεται η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ηµεροµηνία έναρξης της περιόδου εµπορίας στην εγχώρια αγορά η 1η Νοεµβρίου κάθε έτους. Σε κάθε περίπτωση, οι τυποποιητές- συσκευαστές οφείλουν να διασφαλίζουν, ότι οι ποσότητες ακτινιδίων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις, έχουν αποκτήσει βαθµό ωρίµανσης 6,2° Brix ή µέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού 15%.