«Μετωπική» Μητσοτάκη - Τσίπρα για την πανδημία
Μητσοτάκης: Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά
Σε κλίμα έντασης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών της αντιπολίτευσης διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός προασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα διέρχεται την κρισιμότερη φάση και απαιτείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ωστόσο τόνισε ότι «τρία πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε νωρίτερα». Aπό την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την Αθηνά Λινού για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, κάνοντας, παράλληλα, δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε μάσκα νωρίτερα, να περιορίσουμε τη διασκέδαση νωρίτερα, να περιορίσουμε την Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα. Να πει «κλείστε την οικονομία νωρίτερα!». Αλλά κανείς δεν το έκανε. Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Δεν ενοχοποιείται ο κορονοϊός αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε ότι “αν ήμουν εγώ δεν θα εξελισσόταν έτσι η κατάσταση”. Ναι, με ένα νόμο και με ένα άρθρο! Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο!» είπε στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στην δευτερολογία του ανέβασε τους τόνους. «Ο κ. Πολάκης βγήκε στα σόσιαλ μίντια και με χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής. Αν λέει ψέματα ο διοικητής του νοσοκομείου θα απομακρυνθεί, αν λέει όμως ο κ. Πολάκης πρέπει να τον απομακρύνετε εσείς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και το πρόβλημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο Πολακισμός. Μπορεί εκείνος να ήταν απών, αλλά βρέθηκε εδώ μέσω της ομιλίας σας. Η ομιλία σας ήταν στο πνεύμα του. Έρχεστε εδώ σαν φέρελπις πολιτικός, ενώ είστε ένας αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός!» είπε αναφερόμενος στην «κόντρα» που έχει προκύψει για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία.
Τσίπρας: όταν είμασταν στο χείλος του γκρεμού λέγατε “γερά Γερούν”
Είπε: «να παραδεχτείτε την αποτυχία σας… Πείτε το στα λατινικά όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου το mea culpa. Βρείτε έναν τρόπο»
Την Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών πρότεινε για την θέση της υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα διευκρίνισε στον παρόντα υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ότι η πρότασή του δεν τον αφορά προσωπικά ωστόσο παρατήρησε ότι ήταν επί 8 μήνες εξαφανισμένος και κρυβόταν πίσω από τον καθηγητή Τσιόδρα που είναι άξιος, αλλά έκανε κι εκείνος λάθη . «Ας σάς έβαζε υπουργό Αθλητισμού ο κ. Μητσοτάκης αλλά όχι υπουργό Υγείας» είπε χαρακτηριστικά. Λίγο νωρίτερα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Σάς ζήτησα να συγκαλέσετε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όχι για να μάς ενημερώστε αλλά για να συμφωνήσουμε σ’ ένα σχέδιο σωτηρίας της χώρας και όχι προφανώς συγκυβέρνησης» καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να αποδεχτεί τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα συνεκτικό σχέδιο εξάμηνης διάρκειας για τη σωτηρία του συστήματος υγείας και πάγωμα των αντιλαϊκών νομοθετημάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πως “πέσαμε έξω” σε σχέση με το άνοιγμα του τουρισμού και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πράξει το ίδιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εγκληματικό εφησυχασμό» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να παραδεχτείτε την αποτυχία σας. Ειναι πράξη ευθύνης και γενναιότητας” είπε χαρακτηριστικά. Συνέχισε λέγοντας πως εάν τού είναι δύσκολο μπορεί να το κάνει με άλλον τρόπο: «Πείτε το στα λατινικά όπως είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου το mea culpa. Βρείτε έναν τρόπο. Αναγνωρίστε την εγκληματική ολιγωρία και ζητείστε τη βοήθεια πολιτικών δυνάμεων».
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπεραμύνθηκε της αντιπολίτευσης που ασκεί και σχολίασε: «Μακάρι κύριε Μητσοτάκη να είχα κι εγώ αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα. Όμως όταν είμασταν στο χείλος του γκρεμού λέγατε “γερά Γερούν” ζητάγατε εκλογές και επιμένατε στο “παραιτηθείτε».
Συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πιο ακραίος αρχηγός αντιπολίτευσης που πέρασε από κοινοβούλιο καθώς ζητούσε εκλογές επί 3,5 χρόνια δεν δίστασε ακόμη και να αξιοποιήσει πολύ άσχημες στιγμές, τραγωδίες και νεκρούς όπως δεν δίστασε και στην Συμφωνία τω Πρεσπών, αν και τώρα ο ίδιος ο Ζάεφ λέει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός την τιμά και δίνει και μάχες γι’ αυτήν.
Έμμεση αναφορά έγινε και στο θέμα «Πολάκη» την στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαίνεσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό αλλά και τον Ανδρέα Ξανθό για το ότι αύξησαν επί θητείας τους τις δαπάνες για την δημόσια υγεία κατά 1 δις ευρώ. «Κάνει λάθη ο Πολάκης αλλά στη θητεία του έχει να επιδείξει έργο» είπε χαρακτηριστικά.
Φώφη Γεννήματα: «Πέσατε έξω, δεν το λέω εγώ, υπουργός σας το είπε»
Είπε: «Αν είχε προσλάβει 19.000 ο Τσιπρας και άλλους τόσους ο Μητσοτάκης γιατί ψάχνουμε γιατρούς; Προτείνω να τους εξάγουμε γιατί ακούω ότι σε άλλες χώρες είναι πιεσμένα τα συστήματα υγείας!».
Για «κοκορομαχίες» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φωφη Γεννήματα, ενώ απαρίθμησε όλες τις προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
«Τους τελευταίας 9 μήνες την ζωή μας την ορίζει ο κορονοϊός. Μας ορίζει να ζούμε διαφορετικά, ακόμα και να αγαπάμε διαφορετικά. Ένα πράγμα δεν αλλάζει με τίποτα. Η τακτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε κοκορομαχίες. Εγώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης» είπε και συμπλήρωσε: «Ο καθένας από εμάς θα κριθεί στη μάχη αυτή ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί. Εμείς στηρίζουμε τις προτάσεις και τις αποφάσεις των επιστημόνων. Είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας. Θεωρούμε πως αυτή την δύσκολη περίοδο-παρά τις διαφωνίες, τις ενστάσεις, την κόπωση και την καχυποψία- πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα της Πανδημίας.
Δεν συμμεριζόμαστε τον πολεμικό λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση που επιλέγουν Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, πάνω από ανθρώπους που κινδυνεύουν και χάνουν τη ζωή τους.
Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του πληθυσμού σε “ώρα μάχης” .
Στο πρώτο, θα συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος την γνώμη και τις διαφωνίες μας. Στο δεύτερο, δεν θα υποκύψουμε. Δεν συμμετέχουμε στην πόλωση. Είμαστε εδώ με στάση ευθύνης, θέσεις και προτάσεις».
«Μείναμε σπίτι, αλλά δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχθεί το ΕΣΥ. Πως μπορεί να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Πως έπρεπε να γίνει η μετάβαση από το πρώτο lock down στο άνοιγμα της χώρας. Πώς έπρεπε να ξεκινήσει ο τουρισμός; Πως έπρεπε να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από τα ΜΜΜ -λέξη δεν άκουσα γι’ αυτά, θα επανέλθω- ως τα σχολεία για να καθυστερήσουμε και να μειώσουμε τη διασπορά και το δεύτερο κύμα. Συνεχίζω με τις 150 παρεμβάσεις που έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών, από την υγεία τους μέχρι την οικονομία, μέχρι τη στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Γιατί, καλά τα λόγια, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, αλλά χρειάζονται στήριξη έμπρακτη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και τις παλεύουμε, δεν τις πετάμε έτσι ως φέιγ βολάν. Τις παλεύουμε καθημερινά από αυτό εδώ το βήμα με ολόκληρη την Κ.Ο μας.ανέφερε η κ. Γεννήματα.
Σχετικά με τις προσλήψεις γιατρών που ισχυρίζεται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχουν κάνει αντίστοιχα, η κ. Γεννήματα σχολίασε δεικτικά: «Αν είχε προσλάβει 19.000 ο Τσιπρας και άλλους τόσους ο Μητσοτάκης γιατί ψάχνουμε γιατρούς; Προτείνω να τους εξάγουμε γιατί ακούω ότι σε άλλες χώρες είναι πιεσμένα τα συστήματα υγείας!».
Το ερώτημα για την κ. Γεννήματα δεν είναι το αν είναι επιβεβλημένο το lockdown. «Αν οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι πρέπει να επιβληθούν νωρίτερα μέτρα, κακώς δεν τα επιβάλλατε. Μη μας ρωτάτε τώρα αν δεν κάνατε κάποια πράγματα νωρίτερα» είπε. Σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού η κ. Γεννήματα έριξε ευθύνες στην κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, λέγοντας ότι: «Ανοίξατε τα χερσαία σύνορα για 1,5 μήνα χωρίς κανένα έλεγχο, αν και γνωρίζατε το πρόβλημα στις βαλκανικές χώρες. Ακόμα και στα αεροπλάνα καθυστερήσατε με τα τεστ και γύριζαν οι τουρίστες στα μαγαζιά έτσι!».