Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου

Εντάξεις επιχειρησιακών σχεδίων στο Π.Α.Α. 2014-2020

Στα πλαίσια υλοποίησης του Μέτρου 16 – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020, εγκρίθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου η ένταξη 7 Επιχειρησιακών Σχεδίων, συνολικής δημόσιας δαπάνης 970.180,92 €, αντίστοιχων Επιχειρησιακών Ομάδων για την πιλοτική εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων που στοχεύουν στην βελτίωση της παραγωγικότητας και βιωσιμότητας της γεωργίας.
Οι Επιχειρησιακές Ομάδες αφορούν σχήματα συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών φορέων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων – Συνεταιρισμών – Ομάδων παραγωγών, επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων και εξειδικευμένων συμβούλων.

Τα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Σχέδια είναι :
1 Ελληνική Τομάτα
Συμμετοχική αξιολόγηση των νεοδομημένων ελληνικών υβριδίων τομάτας σε δυο συστήματα καλλιέργειας ως προς τα χαρακτηριστικά του παραγωγικού δυναμικού, της ποιότητας καρπού και της διατροφικής τους αξίας στην Περιφέρεια Ηπείρου 142.645,72
2 Treats
Χρήση καινοτόμων μεθόδων για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος και παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητά τους 143.000,00
3 Mastitis fight
Καινοτόμες προσεγγίσεις για τον βιοέλεγχο της μαστίτιδας στα αιγοπρόβατα γαλακτοπαραγωγής βιολογικής κτηνοτροφίας : Νέα όπλα για την καταπολέμηση παλαιών εχθρών και τη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας του νωπού γάλακτος 145.000,00
4 Ψηφιακή διαχείριση βοοειδών
Χωρικές ψηφιακές τεχνολογίες για την αποτελεσματικότερη βόσκηση με στόχο τη βελτίωση παραγωγής βοοειδών κρεοπαραγωγής. 132.034,00
5 Bio Smoothies Ηπείρου
Βελτιστοποίηση ιδιοτήτων συνδυασμών φρούτων βιολογικής καλλιέργειας ως προς την ενεργειακή αξία και τα διαθρεπτικά χαρακτηριστικά, με τη χρήση μεθόδου ταχείας κατάψυξης 124.021,32
6 HQoliveoil
Ολοκληρωμένη διαχείριση παθογόνων ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής προστιθέμενης αξίας 144.642,00
7 INNOVAPOULTRY
Βελτίωση της διατροφής, της υγείας και παραγωγικότητας των ζώων και της ποιότητας του κρέατος μέσω της χρήσης φυσικών αντιοξειδωτικών – αντιμικροβιακών πολυφαινολών στη διατροφή των ζώων 138.837,88
ΣΥΝΟΛΟ 970.180,92