Με αφορμή τα πρόσφατα δυστυχήματα στην Ήπειρο

Η ΕΠΤΑ επαναφέρει το ζήτημα των μέτρων οδικής ασφάλειας

Για «μαύρη» περίοδο μιλούν οι ειδικοί σχετικά με το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου του 2020 που θα μείνει στην ιστορία της Ηπείρου, μετά τα αποτελέσματα των τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, άφησαν πίσω τους οκτώ συνολικά νεκρούς.

Ο αριθμός γίνεται ακόμα πιο τρομακτικός, αφού ανάμεσα στα οκτώ θύματα, βρίσκονταν και άτομα νεαρής ηλικίας, και που η απώλειά τους, συγκλόνισε την ηπειρωτική κοινωνία και όχι μόνο τις οικογένειές τους.
Η Εταιρεία Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΠΤΑ) στην Ήπειρο, με παρέμβαση του προέδρου της Κων. Κολοκούρη, με χθεσινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό σταθμό των Ιωαννίνων ITV, επανέφερε το ζήτημα των μέτρων οδικής ασφάλειας, αλλά και της κυκλοφοριακής αγωγής των οδηγών.

«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει και είναι καταγεγραμμένο και δημοσιευμένο σε σχετικές μελέτες είναι, ότι απαιτείται μία απόσταση 5-10 χιλιομέτρων για κάποιον οδηγό που βγαίνει από τον αυτοκινητόδρομο και μπαίνει σε ένα υποδέεστερο οδικό δίκτυο, για να προσαρμοστεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου αυτού δρόμου. Έτσι, συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις να οδηγούν με τις ίδιες υψηλές ταχύτητες ενώ βρίσκονται σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, που απαιτεί διαφορετική συμπεριφορά. Η προσαρμογή αυτή, δε γίνεται αυτόματα και αυτό είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και πρόβλημα οδικής ασφάλειας», ανέφερε ο κ. Κολοκούρης, με αφορμή και τα πρόσφατα δυστυχήματα στην Ήπειρο.

«Επειδή γνωρίζουμε, ότι τα οικονομικά δεδομένα είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν μεγάλες παρεμβάσεις, αυτό που έχουμε προτείνει, είναι ένα συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων, για την αναδιοργάνωση του οδικού δικτύου. Τα επικίνδυνα σημεία έχουν επισημανθεί και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, η Πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει στη λογική της βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτών των σημείων. Δε μιλάμε για καινούργιο δίκτυο, αλλά για βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου, σε ένα επίπεδο ποιότητας πιο πάνω από το εθνικό δίκτυο και χαμηλότερα από τους αυτοκινητόδρομους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΤΑ.