Με δράσεις ο Δήμος Αρταίων συμβάλει ενεργά στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού Κάλεσμα συμμετοχής στη γιορτή του Ροζ Οκτώβρη

Αγγέλα Τσώλα: «Οι γυναίκες να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις»

Συνέντευξη: στη Χριστίνα Μπίζα

Όλο τον Οκτώβρη ο Δήμος Αρταίων μέσω δράσεων πρόκειται να συμβάλει ενεργά στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού του Δήμου Αρταίων.
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας- Εθελοντισμού – Κοινωνικών Δομών & ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ κ. κ.Αγγέλα Τσώλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανέπτυξε με ευαισθησία όλο το φάσμα των δράσεων του Δήμου Αρταίων προέτρεψε τις γυναίκες να αγαπήσουν και να αγκαλιάσουν το εαυτό τους ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση, προτρέποντας όλους γυναίκες, άνδρες και παιδιά να λάβουν μέρος σε αυτή τη γιορτή του Ροζ Οκτώβρη την οποία διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων με αφετηρία στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Το Ροζ Οκτώβρη ναι, πρέπει να τον αγκαλιάσουν όλοι μας με πολύ πολύ αγάπη γιατί είναι μία γιορτή της γυναίκας, μία γιορτή του άντρα, μία γιορτή των παιδιών για να αγκαλιάσουμε τον σύντροφό μας, τη μάννα μας, την αδελφή μας τη φίλη μας» σημειώνει στη συνέντευξή της η κ. Αγγέλα Τσώλα, καλώντας και προτρέποντας του πολίτες της περιοχής να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Ερ: Να πούμε δύο λόγια για το «Ροζ Οκτώβρη» τις δραστηριότητες του Δήμου και τι ακριβώς περιλαμβάνουν.

Απ: Θέλουμε με επιτυχία να ξεκινήσει ο Ροζ Οκτώβρης της Παγκόσμιας εκστρατείας κατά του Καρκίνου του Μαστού. Είναι από 1η ως 31 Οκτωβρίου, με 25 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του Μαστού ευαισθητοποίησης και πρόληψης.

Με αυτές τις δράσεις θέλουμε να πείσουμε τις γυναίκες όλες να στηρίξουν τον εαυτό τους να κάνουνε τις εξετάσεις τους και να ακούσουν τις γυναίκες που μάχονται με τον καρκίνο του μαστού.

Είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο ποιο συχνός καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες. Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίες αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, γιατί η πρόοδος στην Ιατρική και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών και ασθενών βοηθούνε πολύ ώστε τα ποσοστά να μειώνονται ως το θάνατο.
Είναι όμως απόλυτα απαραίτητο να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της νόσου.

ΕΡ: Οι εκδηλώσεις από πότε ξεκινάνε;

ΑΠ: Ξεκινάνε από 30 Σεπτεμβρίου με μία «Διαδρομή πρόληψης» όπως την έχουμε ονομάσει. Συνεργαζόμαστε όμορφα και με τοπική στήριξη από την Τοπική Μονάδα Υγείας την 1η και 2η την ΤΟΜΥ (Τοπική Ομάδα Υγείας) που εδρεύει στο παλιό Νοσοκομείο.

Η ΤΟΜΥ έχει ως αντικείμενο την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση άρα τα κορίτσια αυτά, η μονάδα αυτή δεν θα μπορούσε να μην είναι μέσα σε αυτή την καμπάνια.
Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από 30 Σεπτέμβρη. Αφετηρία είναι το Κάστρο. Περνάμε μέσα από τα όμορφα μνημεία της πόλης μας και ο τερματισμός είναι στο Δημαρχείο της πόλης όπου και θα γίνει και η φωταγώγηση του Δημαρχείου για ολόκληρο το μήνα Οκτώβριο, με το ροζ χρώμα, το χρώμα της Ελπίδας, το χρώμα της θηλυκότητας, το χρώμα της γυναίκας.

ΕP: Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες με την ευκαιρία και αυτής της διοργάνωσης:

: Αυτό που θέλω να πω στις γυναίκες είναι να αφιερώνουν 2 λεπτά από το χρόνο τους, έτσι ώστε να μην παραμελούν το εαυτό τους, να μην παραμελούν τις εξετάσεις τους. Αυτό που πρέπει να μάθουμε πάρα μα πάρα πολύ καλά είναι η εκμάθηση τις κάθε γυναίκας για την αυτοεξέταση, γιατί γνωρίζοντας το σώμα μας γνωρίζουμε τη διαφορά, άρα μπορούμε να προλάβουμε κάτι.
Όταν έχουμε την πρόληψη βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθουμε κάτι. Όμως έχουμε την έγκαιρη διάγνωση και αυτή την έγκαιρη διάγνωση θέλουμε στον καρκίνο του μαστού. Ουσιαστικά να έχουμε ένα πρωτόκολλο όλων των θεραπειών, να προλαμβάνουμε. Με την πρόληψη προλαμβάνουμε. Προλαμβάνουμε το λιγότερο κακό.

ΕΡ: Οι δράσεις του Δήμου για τον Ροζ Οκτώβρη τι περιλαμβάνουν πως διαμορφώνεται το σκηνικό;

: Όλες αυτές οι δράσεις που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε στο Δήμο μας είναι σαν μία γιορτή.
Δεν θέλουμε να φοβίσουμε καμία γυναίκα, όμως θέλουμε να καταλάβουν μέσα από αυτές τις δράσεις και στο τέλος, να πούμε σε αυτές τις γυναίκες, τί έχουν καταλάβει μέσα από αυτές τις δράσεις; Άρα εκεί θα είναι και η μεγάλη μας επιτυχία. Να προσέχουν το εαυτό τους την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση, την άσκησή τους, τη διατροφή τους.

ΕΡ: Η εμπειρία σας τι σας έχει δείξει οι γυναίκες προσέχουν;

ΑΠ: Είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο στο να προσέχουν οι γυναίκες. Όμως η θορύβηση και η ενημέρωση μας κάνουνε ποιο έξυπνους στο να δείξουμε ότι αυτό εμείς πρέπει να το κερδίσουμε. Άρα πρέπει να αγαπήσουμε πάνω απ όλα το εαυτό μας γιατί κανένας δεν θα μας χτυπήσει αυτό το καμπανάκι.

ΕΡ: Στο Ροζ Οκτώβρη τώρα που ξεκινάει πως το βλέπετε υπάρχει συμμετοχή και ενδιαφέρον. Πως το βλέπετε μέχρι στιγμής;

ΑΠ: Όλες οι γυναίκες είναι ευαισθητοποιημένες γιατί δυστυχώς έτσι όπως έχει αυξηθεί αυτή η μάστιγα, παίρνει μόνο άνοδο. Κάθε μέρα θα ακούσουμε για μία γυναίκα. Άρα η φίλη μας η μάνα μας, η αδερφή μας η ξαδέλφη μας όλες κάποιες έχουμε. Δυστυχώς και όλες είναι στους διαφορετικούς ρόλους, από την εμπειρία που έχει κάθε γυναίκα. Άρα απ αυτές τις εμπειρίες πρέπει εμείς να παίρνουμε τα παραδείγματα.
Δεν είναι η σφραγίδα τις αρρώστιας, ότι αυτή είχε καρκίνο στο μαστό, τις έπεσαν τα μαλλιά.

Η σφραγίδα της αρρώστιας για τον καρκίνο του μαστού, δεν θέλω να την πω αρρώστια, είναι ένας άγνωστος ανεπιθύμητος επισκέπτης που θα έρθει στο σώμα μου και εγώ πρέπει να το νικήσω.

Θέλω να δώσω το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες να το προλάβουν στην αρχή. Έτσι ώστε να μην έχουν το άσχημο κομμάτι της χημειοθεραπείας, ούτε το άσχημο κομμάτι της στάμπας αυτής της ασθένειας ότι άλλαξε η μορφή μου και μου έπεσαν τα μαλλιά.

Θα μου πεις ασχολείσαι με τα μαλλιά; όχι, αλλά στο άκουσμα ότι έχεις καρκίνο αυτό που σκέφτεσαι είναι θα μου πέσουν τα μαλλιά μου;

ΕΡ: Για το Ροζ Οκτώβρη τι έχετε να πείτε στις γυναίκες να πλησιάσουν στις εκδηλώσεις;

ΑΠ: Για το Ροζ Οκτώβρη αξίζει η γυναίκες να αγκαλιάσουν με τα χέρια τους τις εκδηλώσεις αυτές και όχι να τις δείξουν, γιατί τα χέρια μας και τα δάκτυλα μας είναι για να αγκαλιάζουν και να αγγίζουν όχι να δείχνουμε. Άρα με αυτό εγώ θα ήθελα να στηρίξουμε και οι Σύλλογοι που υπάρχουν και οι «Επιστήθιοι Φίλοι» που είναι ένας δυναμικός Σύλλογος, που τόσα χρόνια εδρεύει και αγκαλιάζει αυτές τις γυναίκες, ή ένας νεοσύστατος Σύλλογος «η δράση των Γυναικών» ‘ή τα χορευτικά μας οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι όλοι μα όλοι πρέπει να έρθουν, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γιατί και τα παιδιά ήταν κοντά στις μανούλες όταν αυτές νόσησαν.

Άρα το τι θα πω στο παιδί μου; πως θα αγκαλιάσω το παιδί μου; είναι πολλά ερωτήματα που απαντήθηκαν μέσα από εμάς όταν περάσαμε από αυτό, από αυτή τη διαδρομή.

Το Ροζ Οκτώβρη ναι, πρέπει να τον αγκαλιάσουν όλοι μας με πολύ πολύ αγάπη γιατί είναι μία γιορτή της γυναίκας, μία γιορτή του άντρα, μία γιορτή των παιδιών για να αγκαλιάσουμε τον σύντροφό μας, τη μάννα μας, την αδελφή μας τη φίλη μας.