Με δύο βραβεία και δύο υποψηφιότητες στις βαλίτσες της, γύρισε η Θεατρική Σκηνή του “Μακρυγιάννη” από το 23ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ορεστιάδας

Με δόξα και τιμή

Εμείς, η θεατρική ομάδα του “Μακρυγιάννη”, περιμέναμε πως και τι να δούμε στον περίβολο της Παρηγορήτριας το “Μάθημα Ιστορίας” του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία του δικού μας Δημήτρη Πετρόπουλου, μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είχαμε γενική δοκιμή της δικής μας παράστασης με το “Πανηγύρι” του Δημήτρη Κεχαϊδη που θα συμμετείχε στο 23ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου – όπου πήραμε το πολύ σημαντικό Βραβείο Κοινού και όχι μόνον.

Αποσπάσαμε επίσης, το Βραβείο Σκηνογραφίας, που πάει στον Αρτινό εικαστικό, Δημήτρη Βάσσο μία υποψηφιότητα για τον πρώτο γυναικείο ρόλο στην Βάγια Αλέξη και μια υποψηφιότητα για την επιμέλεια μουσικής στον Θ. Καλοβελώνη και Ζωή Μπαρτζώκα.
Ευχαριστημένοι με τις διακρίσεις μας, είχαμε ομόφωνα αποφασίσει να δούμε στον δρόμο της επιστροφής την τελευταία παράσταση του έργου του Σερέφα στη Θεσσαλονίκη, στα Μερκούρεια. Είχαμε ακούσει τόσο ενθουσιώδη σχόλια που η επιθυμία μας ήταν διακαής παρά την κούραση και το μακρύ ταξίδι της επιστροφής. Δεν προλάβαμε. Μάθαμε όμως με χαρά πως ήταν θριαμβευτική η επιτυχία τους. Ο συγγραφέας δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει “εξαιρετική παράσταση, όλα ήταν εξαιρετικά, η σκηνοθεσία, οι ερμηνείες, η μουσική”. Το κοινό παρά τα απειλητικά μηνύματα του 112 για έκτακτες καιρικές συνθήκες και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα πήρε το ρίσκο και προσήλθε στο θέατρο Μάνος Κατράκης. Οι πρώτες σταγόνες έκαναν την εμφάνιση τους αμέσως μετά την υπόκλιση των συντελεστών. Ακολούθησε σφοδρή καταιγίδα αλλά η παράσταση είχε ήδη ολοκληρωθεί με δόξα και τιμή. Είμαστε και μεις εκεί νοερά με την καρδιά μας.

Ζωή Π. Μπαρτζώκα

( Με το περας της παράστασης η καθιερωμένη φωτογραφία με τους κριτές. Στη φωτο η Θεατρικη Σκηνή του “Μ” με την Μπέσυ Μάλφα, τον Ιωάννη Μαργαρώνη, Άννα Χατζησοφιά, και Ελένη Φιλίππα)

(Περισσότερα για το Φεστιβαλ Ορεστιάδας, μετα και την συμμετοχή της Σκηνής του “Μ” στο φεστιβάλ
Ζωγράφου το ερχόμενο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου)

Και ….”ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ” του Σακη Σερεφα, σε παραγωγη ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σκηνοθεσία: Δημήτρη Πετρόπουλου
Μερκούρεια. Θέατρο Συκεών

Παράσταση ευφυής, ευαίσθητη, παιγνιώδης, ευφροσύνη, με αίσθηση χιούμορ, ρυθμού και μουσικότητας του αρθρωμένου λόγου, με κατανόηση του λαβύρινθου της εθνικής μας ιστορίας και των ανακυκλώσεων της, κέρδισε το κοινό που δεν φοβήθηκε την απειλή της βροχής. Το κείμενο του Σάκη Σερέφα, από τα καλύτερά του.
Εξαιρετικές ερμηνείες από Αφροδίτη Αθανασιάδου και Χρήστο Χρήστου. Χειρίστηκαν με δεξιότητα και ευελιξία τις δραματικές και κωμικές στιγμές του κειμένου χωρίς πουθενά μουντζούρες. Ο Γιάννης Μαθές υπέροχος στα μουσικά του καθήκοντα. Εάν σας δοθεί η ευκαιρία δείτε αυτή την παράσταση. Θα σας ανταμείψει.

Σάββας Πατσαλίδης, κριτικός, καθηγητής
Θεατρολογίας στο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ

Αναδημοσίευση από το fb
του ΔΗΠΕΘΕ Ιωάννίνων

(Οι φωτο από την τελευταία παράσταση του έργου του Σερέφα στη Θεσσαλονίκη, στα Μερκούρεια)