Με επενδυτικό πλάνο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ μεγαλώνει η «Πίνδος»

Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων, επέκταση δραστηριότητας

Με επενδυτικό πλάνο συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 20 εκατ. ευρώ η ΠΙΝΔΟΣ μεγαλώνει και αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση του του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, στο οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας…
Το τετραετές επενδυτικό πλάνο (2019-2022) του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» με τμήματα αυτού του σχεδιασμού, να έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση για να προχωρήσουν, δυναμώνουν τη Γιαννιώτικη συνεταιριστική βιομηχανία που ξανοίγεται και σε άλλες παρεμφερής παραγωγικές δραστηριότητες, πέραν της μεταποίησης κοτόπουλου.

Ήδη, μεταξύ 503 συνολικά αιτήσεων στήριξης από όλη την Ελλάδα, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση πρότασης της «ΠΙΝΔΟΣ» στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 («Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν)»).
Πρόκειται για χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στη δημιουργία νέας γραμμής σφαγής 8.000 πουλιών την ώρα, αερόψυκτα, αναβαθμίζοντας κατά πολύ τη μονάδα παραγωγής της βιομηχανίας.
Αυτό είναι το τμήμα του επενδυτικού σχεδίου της «ΠΙΝΔΟΣ» με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και επέκταση πτηνοσφαγείου», συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα υπόλοιπα 2,5 θα είναι ίδια συμμετοχή και τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από τον Αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο θα ενταχθεί ο εξοπλισμός του πτηνοσφαγείου.

Ηγέτης της ελληνικής πτηνοτροφίας
Τα αποτελέσματα της χρήσης 2018, δείχνουν πως η Πίνδος την περασμένη χρονιά μπόρεσε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της στα 250 εκατ. ευρώ από 219,9 εκατ. ευρώ το 2017, ενισχύοντας μάλιστα την εξαγωγική της δραστηριότητα. Σε παραγωγικό επίπεδο, η παραγωγή νεοσσών ξεπέρασε τα 44 εκατ. τεμάχια (από 37 εκατ. το 2017), η παραγωγή κοτόπουλων τα 40,4 εκατ. τεμάχια (34,3 εκατ. το 2017), ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τα φυράματα διαμορφώθηκε σε 201,6 εκατ. τόνους (από 169,4 εκατ. το 2017).
Αυτά τα στοιχεία οδηγούν τον δραστήριο πρόεδρο της «ΠΙΝΔΟΣ» Ανδρέα Δημητρίου να δηλώνει πως «Τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τίτλος του ηγέτη της ελληνικής πτηνοτροφίας ανήκει επάξια στον ΑΠΣΙ Πίνδος και τους ανθρώπους της που, με αγάπη για τη δουλειά τους και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, καταθέτουν την ψυχή τους για να πηγαίνει ο συνεταιρισμός ακόμα ψηλότερα».

Το επενδυτικό πλάνο
Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της «ΠΙΝΔΟΣ» έχει τα εξής μέρη:
-Εκσυγχρονισμός και επέκταση πτηνοσφαγείου, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ
-Μονάδας επεξεργασίας κρέατος κοτόπουλου και μονάδα έτοιμων ψημένων, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ: Είναι το εργοστάσιο που έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της παλιάς ΣΒΕΚΗ, η επένδυση έχει ήδη ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο και κατασκευάζεται και μέχρι το τέλος του 2019 εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία.
-Εργοστάσιο ζωοτροφών για παραγωγή φυράματος για όρνιθες αναπαραγωγής, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ: Η «ΠΙΝΔΟΣ» λειτουργεί από το 2007 το δικό της φυραματοποιείο που παράγει ζωοτροφές για τις ανάγκες των συνεταιριστών.
Παράλληλα, σχεδιάζει νέο εργοστάσιο, φυραματοποιείο, παραγωγής 40 τόνων την ώρα στην Πεδινή, με παραγωγή ζωοτροφών και για πτηνά αλλά και για άλλα ζώα, όπως αιγοπρόβατα, αγελάδες καθώς και σκυλοτροφές. Και η επένδυση αυτή σχεδιάζεται να μπει στον Αναπτυξιακό νόμο.

Την παραγωγή της αυτή θα διαθέτει η «ΠΙΝΔΟΣ» στην εμπορία και από δικές τις εγκαταστάσεις αλλά και με συνεργάτες της. Εμπορία ζωοτροφών γίνεται ήδη σήμερα, σε υποκαταστήματα για ζωοτροφές και λιπάσματα που λειτουργούν δύο, σε Λούρο και Άρτα και ένα τρίτο κατάστημα σχεδιάζεται στην Βόνιτσα Αιτωλίας.
-Εκσυγχρονισμός μεταφορικών μέσων, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ
-Εκσυγχρονισμός κέντρων διανομών – logistics, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ
-Επέκταση μονάδας παραγωγής οργανουχουμικού λιπάσματος, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ: πρόκειται για μια και περιβαλλοντική επένδυση.

Η «ΠΙΝΔΟΣ» λειτουργεί στην περιοχή της Λευκοθέας εργοστάσιο παραγωγής λιπάσματος, από τη διαχείριση της κουτσουλιάς. Προβλέπεται λοιπόν ο διπλασιασμός του μεγέθους του συγκεκριμένου εργοστασίου λιπάσματος, με προϊόν που θα απευθύνεται στη φυτική παραγωγή και πέρα από την εμπορία του παραγώμενου προϊόντος, πρόκειται και για μια παρέμβαση περιβαλλοντική με τη διαχείριση της κοπριάς, αφού το νέο εργοστάσιο θα διαχειρίζεται διπλάσια από ότι σήμερα, ποσότητα κουτσουλιάς από τα συνεργαζόμενα πτηνοτροφεία.