Με επιτυχία η 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Στύλιου και υπό την προεδρία του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα, κ. Δ. Οδ. Παπαγιαννίδη πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γ. Κεφαλάς.
Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Μπαγινέτας, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Χ. Καλογήρου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Ι. Φίρμπας, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Μilouchev και κ. P. Busz.

Ο Υπουργός, κ. Γ. Γεωργαντάς στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις της νέας ΚΑΠ και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες επισιτιστικής κρίσης και ακρίβειας στις εισροές, για τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, την προστασία του περιβάλλοντος και της πρωτογενούς παραγωγής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της παραγωγικότητας καθώς και την ανάγκη ανάδειξης της ποιότητας και ταυτότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας. Τόνισε δε ότι διαθέτουμε τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και το στρατηγικό σχέδιο που μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία των στόχων της νέας ΚΑΠ για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα τόσο των παραγωγών μας όσο και των αγροτικών μας περιοχών.
Ο Υφυπουργός, κ. Γ. Στύλιος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους στόχους της νέας ΚΑΠ, καθώς και στην απαίτηση αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας στην κατεύθυνση που υπαγορεύουν οι ανάγκες του πρωτογενή μας τομέα και οι ενωσιακές προτεραιότητες για μία περισσότερο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Γεωργία. Σημείωσε την ανάγκη για την τόνωση της κοινωνικοοικονομικής συνοχής των αγροτικών μας περιοχών και την δημογραφική τους ανανέωση, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΥΠΑΑΤ, γεγονός που συνέβαλλε καταλυτικά στην επιτάχυνση υλοποίησης των προγραμμάτων προς όφελος των δικαιούχων, των επενδύσεων και της συνολικότερης ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης, εγκρίθηκε ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της και τα μέλη της ενημερώθηκαν για:
-Τις παρεμβάσεις των άμεσων ενισχύσεων, τις παρεμβάσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, για την αγροτική ανάπτυξη και τα τομεακά προγράμματα
-Το διοικητικό μηχανισμό διαχείρισης και εφαρμογής του ΣΣ ΚΑΠ
-Το Σχέδιο του Πλάνου Αξιολόγησης του ΣΣ ΚΑΠ
Τις εργασίες της Επιτροπής παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες Υπουργείων και Περιφερειών, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών φορέων.