Με θερμή την υποστήριξη των ετεροδημοτών η ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Νικόλαου Καλαντζή στην Αθήνα

Με τη θερμή υποστήριξη των ετεροδημοτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου η ομιλία του Δημάρχου Ζηρού και εκ νέου υποψηφίου Δημάρχου Νικόλαου Καλαντζή, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στην Αθήνα.
Ο κ. Καλαντζής αφού ευχαρίστησε τους κάλεσε τους δημότες να στηρίξουνε με όλες τους τις δυνάμεις την παράταξη “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για τον Δήμο Ζηρού” προκειμένου να μην ανακοπεί η πορεία προς τα εμπρός που έχει ξεκινήσει το 2014 και να δώσουν στον τόπο το μέλλον που του αξίζει.

Ο Δήμαρχος Ζηρού, έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, μίλησε για τα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα έργα που πραγματοποιήθηκαν σε Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό, αλλά και σε κάθε Τοπική Κοινότητα ξεχωριστά. Αναφέρθηκε στον τρόπο που κινήθηκε η διοίκηση με τον σχεδιασμό, την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση των έργων, υπογράμμισε τη συνέπεια λόγων και έργων που διέκρινε τη διοικητική θητεία, τη μεγάλη απορροφητικότητα χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς είναι πλέον γνωστό ότι ο Δήμος Ζηρού τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δημοπρατήσει έργα άνω των 46 εκ. Ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα ενός Δήμου με τον πληθυσμό και την έκταση που έχει ο Δήμος Ζηρού. Τόνισε ιδιαίτερα τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κόσμου απέναντι στον Δήμο, μετά το γνωστό σκάνδαλο με το νερό και όλα όσα αρνητικά ‘κληρονόμησε’ η προηγούμενη διοίκηση στη σημερινή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα της νέας αυτοδιοικητικής πορείας και ξεδίπλωσε το όραμά του για έναν Δήμο με άρτιες υποδομές, κοινωνικές δομές, δρόμους ασφαλτοστρωμένους προς κάθε καλλιέργεια ή κτηνοτροφική μονάδα, για Παιδικές χαρές σε κάθε χωριό, για αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης, των Σχολείων, των Αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων χώρων άθλησης, τον Πολιτισμό και άλλα.

Η ομιλία του Δημάρχου διεκόπη και το κλίμα φορτίστηκε συγκινησιακά, όταν στην αίθουσα προσήλθε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιάννος, αγωνιστής και νικητής από την περιπέτεια της υγείας του.
Γιάννος: “Με το χέρι στην καρδιά ψηφίζω Καλαντζή”
Ο Γιώργος Γιάννος παίρνοντας τον λόγο, όταν έκλεισε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος ο Δήμαρχος Ζηρού και εκ νέου υποψήφιος Νικόλαος Καλαντζής, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Το δίλημμα αυτών των εκλογών στον Δήμο μας είναι Καλαντζής ή Γιολδάσης. Με το χέρι στην καρδιά σας λέω Καλαντζής. Γνωρίζω τον ακέραιο χαρακτήρα του, το ήθος και την ευγένεια που τον διακρίνουν, την εργατικότητα και τη μεθοδικότητά του σε ότι καταπιάνεται”.

Στο τέλος της ομιλίας έγινε παρουσίαση υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων του ψηφοδελτίου “ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για τον Δήμο Ζηρού”, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη της γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου, ο Δήμαρχος Ζηρού, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: “Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (19 Μαΐου 1019) από την ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και άρχισε τις σφαγές, τα βασανιστήρια, και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, με περίπου 353.000 νεκρούς. Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα. Ήταν μια πολιτική λεηλασίας και καταστροφής. Ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα και χρησιμοποιώντας τον ξεριζωμό, τις σφαγές, τις εκτοπίσεις, τα βασανιστήρια, την πείνα και τα στρατόπεδα θανάτου, κατάφερε να εκδιώξει τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό.

Η Γενοκτονία και ο ξεριζωμός των Ελλήνων, από μια περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 2.800 ετών, ολοκληρώθηκε το 1924, όταν αποχώρησε και ο τελευταίος Έλληνας του Πόντου, ενώ έμειναν πίσω εκατό χιλιάδες εξισλαμισμένοι Έλληνες. Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό. Η περιοχή του Δήμου μας ήταν μία από εκείνες που υποδέχτηκε Έλληνες του Πόντου. Η προσφορά τους τόσο στην οικονομική ζωή της περιοχής (αγροτική οικονομία), όσο και στην πνευματική ζωή μέσα από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους, είναι τεράστια και τους οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”!.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί δικαίωση για τον ποντιακό ελληνισμό και συνδέει το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.
Η ιστορική μνήμη, η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, η έννοια του Έθνους αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Χωρίς γνώση της ιστορίας δεν υπάρχει εθνική συνείδηση και φρόνημα. Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων μας βοηθάει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και ταυτόχρονα να τονώσει την εθνική μας συνείδηση. Στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης υπάρχουν ιδανικά που παραμένουν ζωντανά, όπως η εθνική υπερηφάνεια και η αίσθηση του εθνικού συμφέροντος. Έχοντας λοιπόν ως οδηγό την ιστορική μνήμη και συνείδηση, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας.