Με κάθε επισημότητα ο Εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού στο Πέτα

Γράφει:
η Χριστίνα Μπίζα

Για την ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου στο Πέτα έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία του Δήμου Νικολάου Σκουφά με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στις 10,30 το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην οποία παρέστη ο Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κώστα Παπασιώζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς εκπρόσωποι της Στρατιωτικής Ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιδήμαρχοι Δημοτικοί Σύμβουλοί Δημότες και πολλά παιδιά. Ακολούθησε μία εξαιρετική ομιλία από την κ. Νεκταρία Στούκα εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο του Πέτα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η Δύση αντί να αφυπνίσει τον Έλληνα το κοίμισε και έπαψε να αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και μελέτης. Η σημερινή παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί και δεν εμφανίζει κινήματα όπως αυτό του Φιλελληνισμού.

Η μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα κάθε έθνους, η πολιτιστική αύρα κάθε λαού που δημιουργεί υπόληψη και θαυμασμό αποτελούν τροχοπέδη στη βούληση των ολίγων πλην ισχυρών
Σε μία εποχή αποχαύνωση και γενικότερα απάθειας, ο Φιλελληνισμός εξακολουθεί να υπάρχει από ανθρώπους του πνεύματος, της τέχνης, που μάχονται την πολιτική της εξόντωσης των λαών.

Οραματίζονται ένα καλύτερο κόσμο για τις γενιές του μέλλοντος.
Εμείς ως Έλληνες έχουμε ηθική υποχρέωση να προασπίζουμε την Εθνική μας ακεραιότητα, να διαφυλάξουμε τα πολιτιστικά μας στοιχεία, να δημιουργήσουμε πολιτισμό.
Να επιδιώκουμε ουσιαστική παιδεία και όχι στείρα εκπαίδευση. Όλα αυτά ήταν που ενέπνευσαν τους Φιλέλληνες και συστρατεύθηκαν μαζί μας.

Ο Φιλελληνισμός δεν είναι απλά ένα κίνημα, είναι στάση ζωής. Μία ζωής που θυσιάζεται χάρη της Ελευθερίας.
Τιμούμε και ευγνωμονούμε τους Φιλέλληνες του τότε. Πρέπει όμως να εμπνεύσουμε και τους Φιλέλληνες του σήμερα, πέρα από την Ιερή υποχρέωση να αποδίδουμε τιμές στους Φιλέλληνες Ήρωες, οφείλουμε με τη στάση μας να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι αυτής της ύψιστης τιμής».

Μετά το τέλος της Δοξολογίας όλοι κατευθύνθηκαν ανηφορίζοντας προς το Μνημείο του Πέτα όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον Παπά Νικόλα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων Φιλελλήνων στο Πέτα.