Με μάσκα από Σεπτέμβριο

Νέα μέτρα στην εστίαση- σε «κλοιό» οι ανεμβολίαστοι

Ξανά πάνω από 100 τα κρούσματα στην Ήπειρο

Εργαζόμενοι στο ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ:Υπέρ του εμβολιασμού – κατά της υποχρεωτικότητας

Χατζηθεοδοσίου: «Δεν αντέχουμε περιοριστικά μέτρα»

Νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν στα ύψη –στην Ήπειρο ανακοινώθηκαν ξανά πάνω από 100 νέα- και οι διασωληνωμένοι προκαλούν πίεση στο ΕΣΥ, ενώ η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί. Την ίδια στιγμή φαίνεται πως ο σχεδιασμός για ανάπτυξη τείχους ανοσίας μέχρι το Φθινόπωρο έχει εγκαταλειφθεί με τον ρυθμό των εμβολιασμών να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ethnos.gr, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα, τα οποία θα σφίγγουν τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι, όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τα αυστηρά μέτρα θα αφορούν στους μη εμβολιασμένους αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε και καθολικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να επιβάλλονται σε νησιωτικές περιοχές το καλοκαίρι. Ωστόσο, αρκετά πιθανή είναι και η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για όλους τους πολίτες.

Τα νέα μέτρα στην εστίαση και στη διασκέδαση, σε πρώτη φάση θα πλήξουν τους ανεμβολίαστους αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με το iEidiseis.gr, έρχεται απαγορευτικό για τους ανεμβολίαστους. Θα πρόκειται για απαγόρευση εισόδου σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και στη διασκέδαση, ενώ και άλλα νέα μέτρα είναι στο τραπέζι. Όπως τα εμπορικά καταστήματα, για τα οποία ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο, αν και φαίνεται να μην εφαρμόζονται μέτρα, στην πρώτη φάση.
Τα νέα μέτρα θα αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους οι οποίοι από Σεπτέμβρη θα βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα.
Με το εμβόλιο σε χρήση, ο περιορισμός της παρουσίας των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα των νέων, κυβερνητικών μέτρων.

Στη δέσμη προτάσεων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει του χειμώνα περιλαμβάνονται:
-Απαγόρευση εισόδου για μη εμβολιασμένους σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας,
– Είσοδος στις σχολικές και ακαδημαϊκές μονάδες του προσωπικού (καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι) μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα,
– Υποβολή σε εργαστηριακά τεστ για εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
– Επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με το protothema.gr στα επιπλέον ζητούμενα είναι η είσοδος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τους ανεμβολίαστους, με δεδομένο και το «παράδειγμα Μακρόν», καθώς στη Γαλλία η χρήση του σιδηρόδρομου, αλλά και η είσοδος στα μεγάλα εμπορικά κέντρα γίνεται με Green Pass, δηλαδή το υγειονομικό πάσο- αποδεικτικό του εμβολιασμού των πολιτών.

Στον ενδιάμεσο, σε παράταση επ’ αόριστον οδεύουν τα μέτρα στην εστίαση, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, τα οποία ισχύουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, διακρίνοντας τους ανοιχτούς χώρους σε αμιγείς και μη, ως προς τους εμβολιασμένους και μη θαμώνες.

Ο «χάρτης» των εμβολιασμένων
Τον ηλικιακό «χάρτη» των εμβολιασμένων πολιτών στην Ελλάδα παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα πλέον έσπασε το «φράγμα» των 11 εκατ. εμβολιασμών, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 11.018.447. Εξ αυτών, οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί -δηλαδή δυο δόσεις των AstraZeneca, Pfizer ή Moderna ή το μονοδοσικό της Johnson- είναι 5.524.389. Οι πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση είναι 5.850.750, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 55,6% του γενικού πληθυσμού και το 65% του ενήλικου πληθυσμού.

Αντιστρέφοντας τους αριθμούς, προκύπτει ότι ο γενικός πληθυσμός -βάσει του οποίου υπολογίστηκε το παραπάνω ποσοστό- είναι 10.522.931. Αυτό σημαίνει ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες -δηλαδή όσοι δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση- είναι περισσότεροι από 4.672.000.
Να σημειωθεί πως από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρουη Πρέβεζα και η Θεσπρωτία είναι πάνω απο το φράγμα του 50% σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ενώ Γιάννινα και Άρτα παραμένουν κάτω του 50% στην εμβολιαστική κάλυψη.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση ανέρχεται στο 51,4% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν στο 47,4%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης για τον μόνιμο πληθυσμό ανέρχονται στο 62,3% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 58,8%.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η εμβολιαστική κάλυψη με μία δόση φτάνει στο 48,56% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί του μόνιμου πληθυσμού στο 45,2%.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση ανέρχεται στο 60,9% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 56,6%.
Παρόλα αυτά σε τριψήφιο αριθμό και πάλι τα κρούσματα στην Ήπειρο λίγο πριν εισέλθουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέα κρούσματα στη χώρα ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 286.

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής στην Ήπειρο έχουν επιβεβαιωθεί 101 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα περισσότερα -34- στο Νομό Ιωαννίνων ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν Θεσπρωτία και Πρέβεζα.
Αναλυτικά: Νομός Άρτας 10, Νομός Θεσπρωτίας 29, Νομός Ιωαννίνων 34, Νομός Πρέβεζας 28
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 286 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
Υπέρ του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά κατά της επιβαλλόμενης υποχρεωτικότητας, τίθενται οι εργαζόμενοι στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ στα Ιωάννινα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, “Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Ι. «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» , ξεκάθαρα συντάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της COVID-19 δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας .
Επίσης ξεκάθαρα εκφράζει την αντίθεσή του με την επιβαλλόμενη υποχρεωτικότητα, και δη σε συγκεκριμένες μόνο εργασιακές ομάδες όπως αυτή των Υγειονομικών. Να θυμίσουμε ότι η κοινωνία όταν αναφερόταν σε «ΗΡΩΕΣ» και εννοούσε τους Υγειονομικούς δεν έκανε τον διαχωρισμό σε εμβολιασμένους ή μη !!!

Επίσης ο πόλεμος με τον αόρατο εχθρό δεν έχει τελείωση οπότε ο αγώνας συνεχίζεται να δίνετε από το σύνολο των υγειονομικών από όποια θέση και να υπηρετούν . Οποιοσδήποτε αριθμός υγειονομικών βγει σε διαθεσιμότητα (περίπου δέκα χιλιάδες στο σύνολο Πανελληνίως ) σύμφωνα με των πρόσφατα ψηφισμένο νόμο περί «υποχρεωτικού εμβολιασμού» θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ. οι οποίες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ σε καμία περίπτωση να διορθωθούν με πρόσληψη τρίμηνων συμβάσεων εργασίας !!!
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Ι. «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» συντάσσεται με τις ενέργειες της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ενάντια στις εισαγόμενες με τις διατάξεις των άρθρων 205 και 206 του ν. 4820/2021 ρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι έχουν τιμωρητικό και διχαστικό χαρακτήρα για τους συναδέλφους μας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί όπως επίσης και για τους εμβολιασμένους συναδέλφους μας , μιας και αυτοί θα κληθούν να καλύψουν τα οποιαδήποτε κενά παρουσιαστούν . Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν.Ι. «Γ.ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» θα συμμετάσχει στην Απεργία – Αποχή κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων που έχει προκηρύξει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. .

Επίσης καλούμε τους συναδέλφους να μην συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ του προσωπικού .
Επίσης καλούμε τους όποιους λίγους συναδέλφους μας , δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να φροντίσουν άμεσα να εμβολιαστούν . Δεν είναι δυνατόν μετά από τόση προσπάθεια που έχουμε καταβάλει άπαντες όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας αντί επιβράβευσης να απειλούν με διαθεσιμότητα κάποιους συναδέλφους . Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε αυτές τις τιμωρητικές και διχαστικές πρακτικές» .

Χατζηθεοδοσίου: Ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφή»
«Δεν αντέχουμε περιοριστικά μέτρα» τόνισε ο νέος πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που εξελέγη ομόφωνα, στη θέση του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μίχαλου ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα για το λιανεμπόριο.
«Ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφή για την οικονομία και την κοινωνία. Άρα θα πρέπει να πειστούν όλοι να γίνει ο εμβολιασμός, για την υγεία τους και την ομαλή λειτουργία της αγοράς», σχολίασε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Αυτή τη στιγμή με χρέη από τα μνημόνια, με χρέη από την πανδημία, εμείς λέμε ότι αν δεν υπάρξει κούρεμα ιδιωτικού χρέους, πάνω από 200.000 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν τον επόμενο χειμώνα», προσέθεσε.

Μάλιστα, ερωτηθείς για τα μέτρα στο λιανεμπόριο, τόνισε πως « είχα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη και ήταν αυτό που ζητήσαμε, δηλαδή καθένας που πάει σε καταστήματα να είναι εμβολιασμένος ή να έχει κάνει το τεστ», εκτιμώντας πως «εκεί πάει το πράγμα αλλά πάμε βήμα προς βήμα. Και όχι μόνο εμείς αλλά όλη η Ευρώπη».
Ερωτηθείς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ανθρώπους που εργάζονται σε λιανεμπόριο ή εστίαση, «το συζητήσαμε αλλά δεν προβλέπεται συνταγματικά, πρέπει να υπάρξει μια άλλη απόφαση από τη Βουλή, δεν είναι εύκολο να γίνει ευρύτερα στον πληθυσμό».

Γιώργος Στύλιος: μέτρα ανακούφισης των πληγέντων
Στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, από τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας κος Γιώργος Στύλιος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ο κος Στύλιος, έκανε λόγο για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, από την πλευρά της Κυβέρνησης και μίλησε για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, αναφέροντας:
«Από την πρώτη στιγμή είμαστε πάνω από το πρόβλημα, το διαχειριζόμαστε και υλοποιούμε μέτρα για τους πληγέντες. Άνοιξε η νέα ψηφιακή πύλη arogi.gov.gr και η e-dorees.gov.gr, και παράλληλα καταβάλλουμε:

• Προκαταβολή στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, από 3.000 έως 14.000€
• Προκαταβολή αποζημίωσης για μηχανολογικό εξοπλισμό, από 2.000 έως 8.000€
• Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες, από 1.000 έως 4.000€
• Προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών και

• Θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς
Να σημειωθεί ότι:
• Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες
• Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis
• Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιωθεί άμεσα από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό και
• Θα υπάρχει ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών»