Με «μοντέλο Κιλκίς» το ΠΑΣΟΚ χτυπά τη δεύτερη θέση

Τρείς στόχοι στην Ήπειρο

Τι προσδοκούν σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία

Ανδρουλάκης: Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε με την ΝΔ

Τα απροσδόκητα για όλους εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής της 21ης Μαίου, προδιαγράφουν εξελίξεις στον εκλογικό χάρτη των δεύτερων εκλογών της 25ης Ιουνίου του 2023.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στέλνει το μήνυμα για συστράτευση όλων των δυνάμεων με στόχο να ανατραπούν τα εκλογικά ποσοστά σε ακόμη περισσότερες εκλογικές περιφέρεις, ώστε πλέον το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει τόσο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές, να καταγράψει δυναμική μιας νέας ανοδικής πορείας.

Όπως αναφέρεται η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει στη δεύτερη θέση με ειδικό πλάνο ανά εκλογική περιφέρεια και προωθητική ενέργεια από έξι νομούς Η αλλαγή συσχετισμών που επετεύχθη σε έξι περιφέρειες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής: Λασίθι και Ρέθυμνο, Χίος, Δράμα, Λακωνία και Κιλκίς όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν τον δρόμο για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση – αν όχι για τη διεκδίκηση περισσότερων εδρών, σίγουρα για την περαιτέρω μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα.
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μελετούν τα αποτελέσματα και διαπιστώνουν πως βρίσκονται μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία να επανακτήσουν το χαμένο έδαφος περίπου δέκα ετών. Και για να το καταφέρουν, το επόμενο διάστημα θέλουν να δουλέψουν σκληρά σε δύο πεδία: αφενός στην ενίσχυση του ποσοστού τους στην Αττική και αφετέρου την εντατική οργανωτική δουλειά σε περιφέρειες που το κόμμα πλησίασε μια ανάσα από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορέσουν να «γυρίσουν» τους συσχετισμούς ανάμεσα στα δύο κόμματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ, το μοντέλο στο Κιλκίς έχει το δικό του ενδιαφέρον. Εκεί το ψηφοδέλτιο και η μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους ήταν ιδιαίτερα σκληρά – ο πρώην βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης ήταν αντιμέτωπος με τον πρώην γραμματέα οργανωτικού Στέφανο Παραστατίδη.

Οι δυο τους απευθύνονταν στο ευρύτερο πασοκικό κοινό της περιοχής, από το Κέντρο έως τη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά, ενώ ο Παραστατίδης, που τελικά κέρδισε στη μάχη των σταυρών και πήρε την έδρα, έκανε σύνθημα την «αλλαγή παραδείγματος», στο πλαίσιο της θετικής καμπάνιας που έκανε η Χαριλάου Τρικούπη, με στόχο την ανάδειξη αλλά και τη σημασία της αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης.
Στη Δράμα, οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων και το δυνατό ψηφοδέλτιο καθόρισαν και το αποτέλεσμα, ενώ στη Λακωνία το «δυνατό» όνομα της Νάγιας Γρηγοράκου δημιούργησε μια δυναμική στην περιοχή – υπενθυμίζεται πως ο πατέρας της Λεωνίδας, στα δύσκολα χρόνια του κόμματος, είχε καταφέρει να περάσει τη Χρυσή Αυγή στην περιοχή.
Στην Κρήτη, το τρέξιμο των υποψηφίων ήταν σχετικά αθόρυβο σε κεντρικό επίπεδο, όμως τα στελέχη της περιοχής διέκριναν συσπείρωση στις περιφερειακές συγκεντρώσεις που λάμβαναν χώρα, ενώ οι απανωτές εμφανίσεις του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη στη γενέτειρά του δημιούργησαν ένα ρεύμα που δεν μπορούσε να αγνοηθεί – βοηθάει το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρά αυτοδιοικητικά ερείσματα στην περιοχή, με την παρουσία και του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το ίδιο συνέβη και στη Χίο, όπου η οργανωτική δουλειά είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με επίκεντρο και την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ζήτημα που στη Βουλή είχε αναδείξει ο Γιώργος Καμίνης.

Οι δεύτερες κάλπες
Για την επιτυχία των έξι περιφερειών, το ενδιαφέρον είναι ότι «έτρεξαν» όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ – στα ψηφοδέλτια χώρεσαν όλοι οι υποψήφιοι που σάρωσαν τις περιφέρειές τους στη λογική του διμέτωπου απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού στοχεύουν πλέον; Σε περιοχές που αποτελούν τη μήτρα του κόμματος, σε παραδοσιακά δηλαδή κάστρα που θα μπορούσαν να κερδηθούν και πάλι, όπως (για τους πιο αισιόδοξους) θα μπορούσε να είναι και το Ηράκλειο. Σε κάθε περίπτωση, ειδική προετοιμασία γίνεται για την Αττική, όχι όμως για να επιτευχθεί η δεύτερη θέση, αλλά η τρίτη. Παρότι η άνοδος σε όλες τις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου ήταν αξιοσημείωτη για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών, καθώς σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής το ΚΚΕ τους «έκλεψε» την τρίτη θέση, φέρνοντάς τους στην τέταρτη – γι’ αυτό και αυτές τις μέρες οι επόμενες κινήσεις για το Λεκανοπέδιο συζητιούνται στους οργανωτικούς ορόφους του κόμματος, με εκπροσώπους από τις κατά τόπους περιοχές και στελέχη με δυναμική παρουσία στην Αττική.

Στην Ήπειρο
Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνονται και τα εκλογικά αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο. Πλήν της Άρτας, που αφενός η απώλεια της τρίτης έδρας, η οποία θεωρούνταν βέβαιη για το ΠΑΣΟΚ, επηρέασε τους ψηφοφόρους και από το άλλο μέρος ο Αλέξης Τσίπρας με τους ιδιαίτερους δεσμούς με την Άρτα, έφεραν το αποτέλεσμα που κινήθηκε στα γενικά εκλογικά ποσοστά.
Όμως τα ποσοστά σε Γιάννενα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, δημιουργούν νέες συνθήκες και προσδοκίες για αλλαγή συσχετισμών στις εκλογές του Ιουνίου. Αν προστεθούν και οι αποτυχίες των ΠΑΣΟΚογενών υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Γιάννενα και Θεσπρωτία, η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται η αισιοδοξία, πως οι εκλογές του Ιουνίου θα πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις.
Να σημειωθεί πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα κάνουν λόγο ότι μέχρι και η ολική ανατροπή μπορεί να επιτευχθεί και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει την έδρα της Πρέβεζας, παρότι ο στόχος αυτός θεωρείται δύσκολο, αλλά όχι –όπως υποστηρίζουν- αδύνατο.
Στην Πρέβεζα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από 8,25% το 2019 πήγε στο 13,90% στις εκλογές της 21ης Μαίου. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έπεσε από 34,38% των εκλογών του 2019 στο 23,44% στις εκλογές της 21ης Μαίου, δηλαδή έχασε 11 μονάδες και από 13.337 ψήφους το 2019 έφτασε στους 8.899 το 2023. Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 είχε πάρει 12685 ψήφους και το 2012 6148 ψήφους.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα εκτιμούν πως μια άνοδος 4 μονάδων είναι εφικτή, ενώ άλλοι ομιλούν πως μπορεί η ανατροπή να είναι τέτοια ώστε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει μέχρι και την βουλευτική έδρα στην Πρέβεζα.
Στη Θεσπρωτία, το ΠΑΣΟΚ από 13,28% των εκλογών του 2019, πήγε στο 14,77% στις εκλογές του Μαίου του 2023, με δεδομένο πως και στη Θεσπρωτία χάθηκε η μία από τις δύο έδρες. Όμως από το άλλο μέρος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 31,54% το 2019 έπεσε στο 22,67% στις εκλογές της Κυριακής δηλαδή μείωση κατά 9 μονάδες. Όμως ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΓΟΓΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ πήρε μόλις 838 ψήφους ενώ ο πρώην βουλευτής ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ πήρε 3.765 δηλαδή πέντε φορές πάνω από τον κ. ΓΟΓΟΛΟ, ο οποίος είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας, υποστηριχθείς από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2019, αλλά και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει αναπόφευκτες πικρίες και μια εσωστρέφεια, καθώς η διεύρυνση δεν είχε τύχη στην Θεσπρωτία.
Να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2015 πήρε 9,16% και 2.551 ψήφους, ενώ το 2012 πήρε 19,93% και 6382 ψήφους.

Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 πήρε 37,12% και στις εκλογές του 2012 13,85%.
Φυσικά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, δεν μιλάνε για μεγάλες ανατροπές, αλλά πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακτήσει μεγάλες δυνάμεις ώστε να έχει μια πιο έντονη παρουσία στις μελλοντικές εξελίξεις.
Τέλος στα Ιωάννινα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένα από το γεγονός πως το κόμμα κέρδισε τη μία από τις πέντε έδρες και ο στόχος πλέον είναι αυτό να διατηρηθεί και στις εκλογές του Ιουνίου, καθώς το ΠΑΣΟΚ από 9,53% και 9.310 ψήφους στο 14,51 και 14.356 ψήφους το 2023.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από 36,30% και 35.451 ψήφους το 2019 έπεσε στο 24,36% και 24.107 ψήφους το 2023. Παρότι όμως έχασε 12 ολόκληρες μονάδες, πήρε 2 έδρες λόγω του εκλογικού νόμου.
Όμως στην εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων, δεν πήγε καλά και η διεύρυνση προς την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, καθώς ο πρώην βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ πήρε 2.522 και βγήκε πέμπτος κατά σειρά.

Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Τέλειωσαν οι πρώτες εκλογές. Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ; Είναι ένας. Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το λέω ξεκάθαρα» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις 26 Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και του κέντρου και της κεντροαριστεράς, που λένε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία και δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή» προσδιόρισε ως στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Οφείλω ως υπεύθυνος πολιτικός να είμαι απέναντι στον λαϊκισμό και στο πελατειακό κράτος. 10 δισεκατομμύρια αναθέσεις. Πρωταθλήτρια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στους μετακλητούς, σκάνδαλα στους θεσμούς, στην οικονομία έγιναν πλουσιότεροι οι πλούσιοι και φτωχότεροι οι φτωχοί. Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά και αντί να μειωθούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, τα αύξησε. Τι δεν πάει καλά; Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Έχω χρέος, αυτή η παράταξη να γίνει ο ισχυρός αξιόπιστος προοδευτικός πόλος. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια μάχη δυνάμεων, οι οποίες δεν επενδύουν στην ελπίδα και στο στρατηγικό σχέδιο, αλλά στο φόβος του χθες. Πρέπει να πάμε μπροστά και αυτό για μένα είναι στρατηγικός στόχος» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης αποτιμώντας το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

«Η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνοντας τη μετεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει την ευθύνη για την κάμψη των ποσοστών του στους πολίτες.
«Δε νομίζω ότι κανένας πολίτης θεωρεί πως όταν ένα κόμμα κάνει μια τέτοια στρατηγική ήττα, φταίνε τα υπόλοιπα κόμματα και όχι το ίδιο. Είναι παράλογο και ως αφήγημα».
«Ακούω τον κ. Μητσοτάκη να αναρωτιέται γιατί πανηγυρίζει το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρούμενα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί μετά από 10 χρόνια έχουμε ένα καθαρό διψήφιο ποσοστό. Στις εκλογές της Κυριακής είναι το μόνο κόμμα που αύξησε τη δύναμή του κατά 220.000 ψηφοφόρους» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κάλπης για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι παροχές της κυβέρνησης δόθηκαν χωρίς κριτήρια. «Το παράδειγμα είναι η υπόθεση Ραγκούση. Γιατί να παίρνει επιστρεπτέα προκαταβολή κάποιος που εκμεταλλεύεται οικονομικά το σπίτι του με βραχυχρόνια μίσθωση; Είναι παραγωγική επένδυση; Είναι κομμάτι της παραγωγικής οικονομίας;» αναρωτήθηκε.

«Η Νέα Δημοκρατία πάει να φτιάξει ένα αφήγημα: “Εκλέχτηκε ο Καραμανλής μετά τα Τέμπη, δικαιώθηκε ο Καραμανλής”. Στο Αρκαλοχώρι έβγαλαν οι σεισμόπληκτοι πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, “δικαιώθηκε η Νέα Δημοκρατία”. Δεν είναι έτσι η πολιτική. Πολιτική σημαίνει: Λύνω τα προβλήματα, δικαιοσύνη παντού και για όλους. Όχι να υποστηρίζουμε πως δικαιώνονται οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, επειδή τρομοκράτησε κάποιους η επαναφορά μιας παλιάς κυβέρνησης» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.