Με στόχο την Ωρίμανση και Δημοπράτηση Των Εγγειοβελτιωτικών Πεδιάδας ΑΡΤΑΣ

Από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ αξιολογούνται και συμπληρώνονται οι παλιές μελέτες

Με προϋπολογισμό 2,9 εκατομ. για τις Ζώνες 1, 4 και 5.

Στην περιοχή της πεδιάδας δυτικά του π. Αράχθου

Αρδεύονται μόνο 70.000 στρέμματα- από τα 159.000 γεωργικής γης

Μια ακόμη προσπάθεια επανεκκίνησης των διαδικασιών για τα Εγγειοβελτιωτικά Πεδιάδας ΑΡΤΑΣ, ξεκίνησε από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.
Πρόκειται για τη Μελέτη Αξιολόγησης, Επικαιροποίησης και Συμπλήρωσης υπαρχουσών μελετών με στόχο την Ωρίμανση και Δημοπράτηση του μεγάλου αυτού έργου, που είναι ένα από εκείνα που θα μπορούσαν να αποκληθούν και ως «Γεφύρι της Άρτας», λόγω των πολυετών υποσχέσεων, εκκινήσεων και διακοπών, από τις κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Μιλάμε για ένα έργο που εφόσον υλοποιηθεί θα αξιοποιεί πάνω από το 80% των 191.000 στρεμμάτων της πεδιάδας της Άρτας που εκτείνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Λούρου και που είναι η συνολικά αξιοποιούμενη έκταση.
Σήμερα αρδεύονται περί τα 70,000 στρέμματα από τα 159.550 περίπου στρέμματα είναι η καθαρή γεωργική γη.
Το έργο φέρει τον τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩPIMANΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΕΙΩΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΑΡΤΑΣ-ΖΩΝΕΣ 1,4 ΚΑΙ 5» και με προεκτιμώμενη αμοιβή 2.904.866,62 €(με ΦΠΑ) από τη Διεύθυνση ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ & ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩN (Δ19).
Να σημειωθεί πως από το 1990, έγινε προμελέτη στην εκπόνηση της οποίας ελήφθησαν υπόψη όλες οι προϋπάρχουσες μελέτες, για τα Εγγειοβελτιωτικά, έως και μετά το 2000 που συνεχίστηκαν μελέτες για διάφορα άλλα απαραίτητα έργα και μέχρι σήμερα, έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα υπό μελέτη έργα αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία εγγειοβελτιωτικών έργων στην πεδινή περιοχή της Άρτας και ειδικότερα στην περιοχή της πεδιάδας της Άρτας, δυτικά του π. Αράχθου για τις Ζώνες 1, 4 και 5.
Τα εν λόγω έργα, τα οποία έχουν μελετηθεί και στο παρελθόν, αποτελούνται από τα έργα υδροληψίας στο φράγμα Πουρνάρι II. από τα έργα μεταφοράς νερού και τα δίκτυα διανομής νερού για την άρδευση της πεδιάδας Άρτας, καθώς και τα έργα αρδευτικών, αποστραγγιστικών και αγροτικών οδικών δικτύων της υπόψη πεδιάδας. Οι μελέτες οι οποίες περιγράφονται στον Φάκελο Δημόσιας Σύμβασης (ΦΔΣ), αποσκοπούν στην αξιολόγηση, επικαιροποίηση, βελτίωση και συμπλήρωση των υπαρχουσών εγκεκριμένων μελετών, με σκοπό την ωρίμανση και στη συνέχεια τη δημοπράτηση των εγγειοβελτιωτικών έργων της πεδιάδας Άρτας, για τις Αρδευτικές Ζώνες 1,4 και 5

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η πεδιάδα της Άρτας εκτείνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Λούρου και η συνολικά αξιοποιούμενη έκταση ανέρχεται περί τα 191.000 στρέμματα εκ των οποίων 159.550 περίπου στρέμματα είναι η καθαρή γεωργική γη. Σήμερα, αρδεύονται περί τα 70,000 στρέμματα.
Το σύνολο των αναγκαίων ποσοτήτων ύδατος για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του συνόλου της περιοχής, προβλέπεται να ληφθούν από τους ποταμούς Άραχθο και Λούρο. Τα εγγειοβελτιωτικά έργα της περιοχής της πεδιάδας της Άρτας, περιλαμβάνουν έργα υδροληψίας από τον ποταμό Άραχθο, έργα μεταφοράς νερού προς τις περιοχές αξιοποίησης, δίκτυα διανομής νερού για άρδευση μετά των αντλιοστασίων και των δεξαμενών ημερήσιας αναρρύθμισης, καθώς και έργα αποχετευτικών, αποστραγγιστικών και αγροτικών οδικών δικτύων.
Για τα έργα στην πεδιάδα της Άρτας, εκπονήθηκαν την περίοδο 1998 – 2002 Οριστικές μελέτες (ΥΠΕΧΩΔΕ/Δ7). Προκειμένου λοιπόν τα εν λόγω έργα να δημοπρατηθούν για κατασκευή και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που έχει παρέλθει από τη σύνταξη των σχετικών μελετών, κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση αυτών και των αντίστοιχων τευχών δημοπράτησης, ώστε να είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες προδιαγραφές: και κανονισμούς.

Ποιες είναι οι παλιές μελέτες
Οι μελέτες – αποφάσεις, που θα ληφθούν υπόψη στην εκπόνηση της προς ανάθεση μελέτης, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία για τον προσδιορισμό των παραμέτρων σχεδιασμού του συνόλου των έργων, είναι μεταξύ άλλων:

-«Προμελέτη Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Αρτας» στην εκπόνηση της οποίας ελήφθησαν υπόψη όλες οι προϋπάρχουσες μελέτες, στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας της Αρτας, μέχρι το 1990.
-Γεωργοτεχνική μελέτη «Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας» η οποία εγκρίθηκε με την Απόφαση ΒΜ3/22356/30-12-89 του ΥΠΕΧΩΔΕ Οι προτάσεις της μελέτης αυτής ελήφθησαν υπόψη στην εγκεκριμένη «Προμελέτη Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας».
-Γεωργοοικονομική μελέτη «Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας» , η οποία εγκρίθηκε με την Απόφαση Δ7/967/01-04-1994 του ΥΠΕΧΩΔΕ.
-Γεωτεχνική έρευνα και μελέτη(Κύρια Αρδευτική Διώρυγα Δ1, Διώρυγες Δ2, Δ2.2 και συναφή τεχνικά έργα, Αντλιοστάσια Α1, Α4, Α5), Δεκέμβριος 1997, στο πλαίσιο της Οριστικής Μελέτης Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας – Ζώνες 1, 4 & 5.
-Οριστική μελέτη της Κυρίας Αρδευτικής Διώρυγας (Δ1) από το ΥΗΕ ΠΟΥΡΝΑΡΙ II μέχρι το υφιστάμενο έργο ΙΜΑΡΕΤ υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 και εγκρίθηκε με την Απόφαση Δ7β/2227/22-7-98 της Δ/νσης Δ7 του Υ.ΠΕ ΧΩ Δ Ε.

-Οριστική μελέτη της Κυρίας Αρδευτικής Διώρυγας (Δ1) από το ΙΜΑΡΕΤ μέχρι την τάφρο Αράχθου και των διωρύγων Δ2 & Δ2.2. υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 1998 και εγκρίθηκε με την Απόφαση Δ7β/2227/22-7-98 της Δ/νσης Δ7 του Υ,ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
-Οριστική μελέτη των δικτύων των Ζωνών 1 & 4., η οποία υποβλήθηκε τον Μάιο του 1999 και εγκρίθηκε με την Απόφαση Δ7β/1684/27-7-00 της Δ/νσης Δ7 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ Ε
-Οριστική Μελέτη των δικτύων της Ζώνης 5
-Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Επανορθωτικών Μέτρων από την κατασκευή και λειτουργία των Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας, Ιούνιος 1998. Τοπογραφικές εργασίες (Κτηματολογικά Διαγράμματα, Κτηματολογικοί Πίνακες), Δεκέμβριος 2002., οι οποίες συντάχθηκαν στο πλαίσιο της Οριστικής Μελέτης Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας – Ζώνες 1, 4 & 5 και εγκρίθηκαν με την Απόφαση ί\7β/2227/22-7-98 της Δ/νσης Δ7 του Υ.ΠΕ ΧΩΛΕ..
-Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 108324/ 21-07-1998, Κοινή Απόφαση Υπ. ΠΕΧΩΔΕ – ΥΠ ΈΩΡΓΙΑΣ με θέμα: Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Κατασκευή Εγγειοβελτιωτικών Έργων Πεδιάδας Άρτας».

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ
Η πεδιάδα της Άρτας εκτείνεται, μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Λούρου και η συνολικά αξιοποιούμενη έκταση ανέρχεται σε 191.000 στρέμματα εκ των οποίων 159.550 στρέμματα είναι η καθαρή γεωργική γη. Σήμερα, αρδεύονται περί τα 70,000 στρέμματα Οι αναγκαίες ποσότητες νερού για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής, προβλέπεται να ληφθούν από τους ποταμούς Άραχθο και Λούρο, Στην εν λόγω περιοχή, αναπτύσσονται έργα τόσο στην περιοχή της πεδιάδας της Άρτας, δυτικά του ποταμού Αράχθου, όσο και στην περιοχή Πέτα – Κομπότι, ανατολικά του ποταμού Αράχθου.
Για να επιτευχθεί η στήριξη των αγροτών και της τοπικής οικονομίας, κρίνεται απαραίτητος η υλοποίηση συλλογικού αρδευτικού δικτύου, το οποίο θα λειτουργεί με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών Με την κατασκευή του παραπάνω δικτύου, δύναται να οργανωθεί η άρδευση της περιοχής, να υλοποιηθεί ένας ορθολογικός προγραμματισμός αρδεύσεων της περιοχής και να εξασφαλισθεί η επάρκεια αρδευτικού ύδατος για όλες τις καλλιέργειες αυτής. Προβλέπεται επίσης, αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών, του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού πληθυσμού καθώς και συγκράτηση των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι διαθέτοντας όλα τα σύγχρονα μέσα, θα μπορούν να ασκούν με ευκολία, χωρίς επιπλέον προσωπικό κόστος και απρόσκοπτα, τις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες

Γενικότερα, τα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα, δύναται να συμβάλλουν θετικά στη διατήρηση των υδατικών πόρων της περιοχής και να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση, κατανομή και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού. Επίσης, με την κατασκευή των έργων δύναται να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη υδρομάστευση, τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων υδάτων.
Βάσει των ανωτέρω, η εκπόνηση των μελετών που περιγράφονται στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης νερού από τις καλλιεργούμενες τάσεις της περιοχής της πεδιάδας της Άρτας, μέσω του σχεδιασμού εκσυγχρονισμένων εγγειοβελτιωτικών έργων υψηλής αποδοτικότητας και χαμηλής σχετικής κατανάλωσης ύδατος ώστε να υπάρξει βελτίωση της διαχείρισης των χρησιμοποιούμενων υδατικών πόρων.