Με «Ταυτότητα» τα ακτινίδια Άρτας
Απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου
Στο δρόμο της πιστοποίησης ως «προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης»
Τεχνικός Σύμβουλος για την αναγνώριση η εταιρεία «NOVACERT»
Η πρωτοβουλία της Π. Ε. Άρτας και του Β. Ψαθά βρίσκει διέξοδο
Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και συζητήσεις η σημαντική πρωτοβουλία που πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για την αναγνώριση του ακτινιδίου Άρτας ως ΠΓΕ παίρνει σάρκα και οστά.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάρτιση – σύνταξη φακέλου που αφορά την αναγνώριση του ακτινιδίου προέλευσης του νομού Άρτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Η απόκτηση σήματος Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς τόσο οι ασχολούμενοι με την συγκεκριμένη καλλιέργεια όσο και εκλεγμένοι της ΠΕ Άρτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, θα αναδείξει την τοπική ιδιαιτερότητα του ακτινιδίου Άρτας, θα του προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα καθιστώντας το αναγνωρίσιμο τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις άλλες διεθνείς αγορές.
Έτσι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ανέθεσε- μέσω της Π.Ε. Άρτας- στην εξειδικευμένη εταιρεία «NOVACERT» τη σύνταξη του φακέλου αίτησης αναγνώρισης του ακτινιδίου είτε ως ΠΓΕ, είτε ως ΠΟΠ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Η απόφαση λαμβάνεται στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Ηπείρου, την προώθηση και ενίσχυση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και η Περιφερειακή Ενότητα και ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, δηλώνουν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη αυτή καθώς είχαν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η προστιθέμενη αξία μπορεί να έρθει μέσα από την «ταυτότητα» που πρέπει να αποκτήσει το ακτινίδιο. Η απόκτηση σήματος Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα αναδείξει την τοπική ιδιαιτερότητα του ακτινιδίου Άρτας, που αφορά ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής, της Άρτας.
Τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση ρεκόρ στις φετινές εξαγωγές ακτινιδίων της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδέσμος Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, από τις 1/9/2022 έως και 12/5/2023 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή – διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 200.567 τόνους, έναντι 191.972 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι ποσότητες ακτινιδίων που εξήχθησαν προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 13.793 τόνους (έναντι 14.804 τόνων πέρυσι), προς Ισπανία 28.819 τόνους (27.785 τόνους πέρυσι), Ιταλία 20.687 τόνους (44.828 τόνων πέρυσι), Καναδά 6.725 τόνους (5.289 τόνους πέρυσι), Ινδία 20.133 τόνους (1.630 τόνους πέρυσι) και στη νέα αγορά του Ισραήλ έγιναν εξαγωγές ύψους 385 τόνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πεντάδα μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ακτινιδίων στον κόσμο. Βάσει των στοιχείων για το 2021, στην πρώτη θέση βρίσκεται μακράν η Κίνα, στη δεύτερη η Νέα Ζηλανδία και στην τρίτη η Ιταλία. Ακολουθεί η Ελλάδα και κοντά το Ιράν. Χαμηλότερα η Χιλή και στη συνέχεια η Τουρκία και η Πορτογαλία.
Να σημειωθεί επίσης πως τη δυναμική του εξαγωγική πορεία συνεχίζει το ελληνικό ακτινίδιο, το οποίο στοχεύει τώρα και στις αγορές του Βιετνάμ. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της στρατηγικής για εξωστρέφεια του τομέα των φρούτων και λαχανικών που αποτελεί προτεραιότητα, υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και στην αγορά του Βιετνάμ.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Βιετνάμ, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων, απέστειλαν κλιμάκιο επιθεωρητών στην χώρας μας, που, συνοδευόμενο από αντίστοιχο κλιμάκιο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, επιθεώρησε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις τυποποίησης – συσκευασίας και εξαγωγής ακτινιδίων.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και η Βραζιλία, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, αποτελούν τις πρώτες αγορές, στις οποίες από τη νέα σεζόν 2023/24 θα ταξιδέψει το ελληνικό ακτινίδιο.
Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοπροστασίας της Βραζιλίας (DSV), μετά από τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ αλλά και της επίσκεψης των ελεγκτών του στην χώρας μας, απέστειλε πρόσφατα επίσημη επιστολή με την οποία καθόρισε τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, που πρέπει να πληρούν τα εξαγόμενα από την χώρα μας φορτία ακτινιδίων προς την Βραζιλία
Με την αποδοχή των απαιτήσεων αυτών από την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρόσβασης στην αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια για την επερχόμενη νέα σεζόν 2023 – 2024.