Με τα «Ελευθέρια» γιορτάζει η Άρτα τα χρόνια της Ελεύθερης Ιστορίας της

Ο Δήμος Αρταίων, τιμά την Απελευθέρωση της Άρτας, με ένα ειδικά διαμορφωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα από τις 8 Ιουνίου, μέχρι και τις 12 Ιουλίου που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, σημειώνει:
“Τα χρόνια από την Απελευθέρωση της Άρτας είναι μια πηγή υπερηφάνειας για όλους εμάς. Παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, ο τόπος μας κατάφερε να δημιουργήσει υποδομές εκεί που δεν υπήρχαν. Δεν ήταν εύκολα αυτά τα χρόνια αλλά καταφέραμε να ορθοποδήσουμε. Η δύναμη αυτή ας γίνει οδηγός μας για το παρόν και το μέλλον. Οι Αρτινοί έχουμε λόγους, να αισθανόμαστε υπερήφανοι”.
Χρόνια Πολλά Άρτα».

Το Χρονικό της Απελευθέρωσης της Άρτας το 1881: Η μέρα της απελευθέρωσης
“…Και έφτασε λοιπόν η μέρα που η Άρτα μετά από 432 Οθωμανοκρατίας, θα γίνονταν και πάλι ελληνική. Η εφημερίδα ΩΡΑ μας μεταφέρει, πως κείνη την νύχτα κανείς αρτινός δεν κοιμήθηκε. Πως άλλωστε. Δεν ήταν μόνο η αγωνία για την επόμενη μέρα αλλά και και ο κρότος της καρατόμησης του Οθωμανικού πολεμικού υλικού. Τα βαρειά φορτία στα γκαλντερίμια έκαναν μεγάλο θόρυβο. Στις 04:30 οι Οθωμανοί πέρασαν οριστικά με το υλικό τους πέρα από τον Άραχθο εκτός δύο λόχων, όπου έμεναν στην πόλη για την τάξη. Στις 13:30 εγκατέλειψαν και αυτοί την πόλη και μεταβιβάσθηκαν πέρα από τον Άραχθο, όπου είχε σχηματισθεί Οθωμανικό στρατόπεδο. Οι αρτινοί άρχισαν να στολίζουν με δάφνες τις πόρτες των σπιτιών του και να ανυψώνουν σημαίες. Σε λίγο σχεδόν η πόλης θα ήταν έρημη, γιατί όλοι βγήκαν σε κάποια απόσταση έξω από την πόλην να υποδεχθούν τον Ελληνικό στρατό…”
Από άρθρο του Φώτη Βράκα