Με self test το Πάσχα;

Ενώ 40 Σύλλογοι Εστίασης ζητούν επανεκκίνηση για όλους!

«Κλειδί» για το άνοιγμα των μετακινήσεων

Εφαρμογή σε λιανεμπόριο, μεταφορές και διανομείς φαγητού

Ενώ η κυβέρνηση αναζητεί το «κλειδί» για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα, Σύλλογοι Εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και της Άρτας για μια ακόμη φορά, ζητούν να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες που βλέπουν τα καταστήματά τους να είναι κλειστά για σχεδόν έξι μήνες, έχει οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους σε απόγνωση. “Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από εφτά μήνες με κλειστές τις επιχειρήσεις εστίασης” αναφέρεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν Σύλλογοι Εστίασης απ’ όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και της Άρτας.

Με αφορμή το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ για το οποίο επισημαίνεται ότι αφορά μόνο ένα μέρος του κλάδου σε ανακοίνωση Συλλόγων που συσπειρώνονται γύρω από το estiasigreece αναφέρονται τα εξής: «Επειδή 40.000 κλειδιά δεν θα μπορέσουν να μπουν στα μαγαζιά της εστίασης, ο κ.Καββαθάς να τα επιστρέψει στους κατόχους τους και να συνεχίσει τους πανηγυρισμούς του, καθώς το πρόγραμμα επανεκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ παρά την καλή πρόθεση, αφορά μόνο ένα μέρος της εστίασης. Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στους δικαιούχους, όπως ανακοινώθηκαν αρχικά , προτείνουμε εξεύρεση λύσης με Δεύτερο Κύκλο Πρόσκλησης στο ίδιο πρόγραμμα για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχτηκαν, μεριμνώντας για τις αστοχίες και μειώνοντας το ποσοστό από το -30% σε ποσοστό μείωσης -20%.

Για όσους δεν θα ενταχθούν ούτε στο Δεύτερο Κύκλο πρόσκλησης, να ενισχυθούν με την μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται ως εξής:
– 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
– 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
– 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία επανεκκίνησης ύστερα από εφτά μήνες με κλειστές τις επιχειρήσεις εστίασης.
Την πρόταση συνυπογράφουν πάνω από 40 Σύλλογοι – Ενώσεις, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Ν .ΑΡΤΑΣ.

Τα self test και το Πάσχα
Εν τω μεταξύ τα self test, μπορεί να αποτελέσουν και το «κλειδί» για το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα αφού η πρώτη εφαρμογή τους στους μαθητές των λυκείων που επέστρεψαν από χθες στις σχολικές αίθουσες κρίθηκε επιτυχημένη καθώς 613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί από τα self test, κυρίως ασυμπτωματικοί.
Την επέκταση των self tests σε λιανεμπόριο, μεταφορές και διανομείς φαγητού, από το τέλος της εβδομάδας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τον κοροναϊό, στο Μαξίμου.

«Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία – θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο» υπογράμμισε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Open είπε: «Πάντα έχει σημασία και η ατομική ευθύνη. Αυτός ο μήνας θα είναι δύσκολος αλλά μετά το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα. Σημασία έχει όταν φτάσουμε στις 14 Μαΐου, που έχει οριστεί το άνοιγμα του τουρισμού, να έχει περιοριστεί η διασπορά ώστε να ανοίξει η αγορά και για τους Έλληνες».

Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτήρισε τα self – test o Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην «Kοινωνία Ώρα MEGA», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί η χρήση τους.
Σύμφωνα με τον γιατρό τα self – test είναι υπερόπλο. «Έχουμε υπέροχους ανιχνευτές που μας λένε τι γίνεται στα σχολεία. Αυτό καταρχάς μπορούμε να το επεκτείνουμε και στα ανοιχτά καταστήματα. Έτσι θα ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς».
Εντούτοις, τόνισε, ότι τα self – test από μόνα τους δεν αρκούν και ότι πρέπει να συνοδεύονται από ιχνηλάτηση και καραντίνα.
«Τώρα είμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Στην πιο επικίνδυνη περίπτωση για να ξεφύγει το κύμα και να δούμε Πορτογαλία. Καθώς μιλάμε οι γιατροί υποφέρουν στα νοσοκομεία, που είναι γεμάτα. Υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα στα νοσοκομεία. Θα ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς. Έρχονται δύσκολες εβδομάδες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υπερόπλο των self – test. Είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει που είναι ο ιός» πρόσθεσε.