Μηνύματα για την ΕΠΕΤΕΙΟ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΡΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την ΕΠΕΤΕΙΟ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: « Με την Επέτειο του Πολυτεχνείου, τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Για δουλειά και ίσες ευκαιρίες για όλους. Και κάθε φορά τιμούμε ιδιαίτερα τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σ΄ αυτή την εξέγερση. Οι νέοι, όπως πάντα , βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
Φέτος τιμούμε την Επέτειο του Πολυτεχνείου μ’ ένα διαφορετικό τρόπο, λόγω, της επικίνδυνης για την υγεία και τη ζωή μας, εξέλιξης της πανδημίας. Μιας σκληρής δοκιμασίας για την κοινωνία και τη χώρα μας. Αυτός ο τρόπος που επιβάλλει η ατομική, αλλά και η συλλογική – κοινωνική μας ευθύνη, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την ιστορική αξία αυτής της κορυφαίας Επετείου.

Η εικόνα είναι ξεκάθαρη με τα χιλιάδες κρούσματα και τις ζωές που χάνονται.
Μπορούμε και πρέπει, να αναλογιστούμε και να προβάλλουμε, με κάθε τρόπο στο δημόσιο λόγο, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, τις αξίες και τα ιδανικά που εκφράζει, με το σεβασμό που πρέπει στους αγωνιστές του 1973, στα πλαίσια της σημερινής οδυνηρής πραγματικότητας, μακριά από την πόλωση και το διχασμό.
Το μέγεθος της ηρωικής πράξης και του κορυφαίου αυτού συμβολισμού είναι πολύ πάνω από διαφορές, αλλά και εμπόδια που πρόσκαιρα ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι υπάρχουν.
Δεν χρειάζεται ούτε η ένταση και η σύγκρουση αφενός, ούτε τα πολιτικά μέτωπα αφετέρου, που πυροδοτούν την πόλωση. Καλούμαστε να δώσουμε τις δικές μας μάχες, με ενιαίο το μέτωπο της κοινής λογικής, για τους κινδύνους της υγείας από τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, για την οικονομική κρίση που παράλληλα δημιουργεί νέα αδιέξοδα, για τα Εθνικά μας μέτωπα. Με Εθνική συνεννόηση.
Είναι ο αγώνας της δικής μας γενιάς, για την ελπίδα και το νέο Όραμα, για μια Ελλάδα ξανά ισχυρή, με ισχυρή κοινωνία, ισχυρούς θεσμούς Δημοκρατίας, Ελευθερία και Ισονομία».

Κώστας Μπάρκας
Μήνυμα για την Επέτειο του Πολυτεχνείου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα: «Απέναντι στον αυταρχισμό εκείνων, που βρίσκουν πρόσχημα την πανδημία ώστε να σχετικοποιήσουν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, η απάντηση είναι τα μαθήματα Ελευθερίας και Δημοκρατίας από τα νιάτα της Ελλάδας μια μέρα σαν κι αυτή πριν από σαράντα επτά χρόνια. Για οτιδήποτε και οποιονδήποτε που ευνοείται από τον σκοταδισμό και τη φοβία, ακόμη και μέσα δημοκρατικά περιβάλλοντα, πάντα θα υπάρχει ένα Πολυτεχνείο που θα αντιτάσσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη. Για το Πολυτεχνείο των νιάτων της Ελλάδας, για τα Πολυτεχνεία των λαών όλου του κόσμου, για κάθε πράξη που μας κάνει να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα».

ΑΔΕΔΥ
Το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΦΤΑ χρόνια μετά την εξέγερση της νεολαίας ενάντια στην Δικτατορία, και τα αιτήματα εκείνης της περιόδου είναι επίκαιρα όσο ποτέ.
Το κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» που ενέπνευσε τους αγώνες της νεολαίας και του λαού μας, είναι και σήμερα στον πυρήνα των διεκδικήσεων του λαϊκού κινήματος. Μόνο που σήμερα, πιο εμφατικά από ποτέ συμπληρώνεται ως « ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Έτσι, ο Νοέμβρης του ‘73 δίνει τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές καλώντας τες να δώσουν τους δικούς τους αγώνες και να νοηματοδοτήσουν με το δικό τους περιεχόμενο την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Με τον νου και την ψυχή μας στραμμένη στους νεκρούς της πανδημίας, στους εργαζομένους των κλάδων που οδηγούνται σε μαρασμό και σε κλείσιμο, στους εξαντλημένους εργαζόμενους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στους παλιούς και νέους ανέργους, στους ηλικιωμένους που πεθαίνουν σε γηροκομεία, τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στους πρόσφυγες που συνωστίζονται σε στρατόπεδα – φυλακές, στους νέους και στους μαθητές που στοχοποιούνται από ΜΜΕ και κυβέρνηση και αντίστοιχα για την ίδια την προστασία μας από τις πολιτικές της κυβέρνησης που μας εκθέτουν στην πανδημία προδιαγράφοντας ένα ζοφερό μέλλον, συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σήμερα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους.
Με όλα τα μέσα ατομικής και συλλογικής προστασίας που χρειάζονται και προβλέπονται, αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματα μας, ενάντια στις αυταρχικές και αντισυνταγματικές απαγορεύσεις και παλεύουμε για
• ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
• ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
• ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ
• ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ».

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Βουλής και Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στο Μνημείο του Πολυτεχνείου
«Τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τιμούμε ταυτόχρονα σήμερα και την αξία της ζωής, που είναι ο φορέας της μνήμης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων της ιστορικής εξέγερσης, στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Ο κ. Τασούλας συνοδευόταν από τον κ. Σπήλιο Λιβανό, εκπρόσωπο της ΝΔ και τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Αντιπρόεδρο της Βουλής και εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ.
Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου ο κ. Τασούλας δήλωσε:

«Το Πολυτεχνείο, μέχρι το 1973, ήταν ένα παράδειγμα, μεταξύ άλλων, εθνικής ευποιίας. Εδώ και 47 χρόνια, μετά τη 17 Νοέμβρη του ΄73, έγινε κι ένα κορυφαίο παράδειγμα δημοκρατικής ευποιίας, γιατί η εξέγερσή του συμβολίζει την κορυφαία πράξη αντιστάσεως του ελληνικού λαού και ιδίως της νεολαίας, κατά τη δικτατορίας.
Σήμερα, αυτή τη μνήμη αυτής της πράξης τιμούμε. Και στη Βουλή, αυτή τη στιγμή, με εκδηλώσεις τιμής, αλλά και εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τιμούμε αυτή τη μνήμη.
Τιμώντας αυτή τη μνήμη, τιμούμε ταυτόχρονα, αυτή τη χρονική περίοδο και την αξία της ζωής, με την προσοχή που οφείλουμε να δίνουμε στην αξία της ζωής. Και πρέπει να τονίσω ότι η ζωή είναι ο φορέας της μνήμης. Χωρίς ζωή δεν υπάρχει μνήμη, χωρίς ζωή, δεν υπάρχει τιμή.
Το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αφορούσε σε μια καλύτερη ζωή. Κι ενώ τότε ο αγώνας ήταν γι’ αυτές τις αξίες και για τη λαϊκή κυριαρχία, ο αγώνας σήμερα είναι για τον φορέα αυτών των αξιών. Και κάνοντας αυτόν τον αγώνα, τιμούμε με τον δικό μας τρόπο, εμείς οι σύγχρονοι, εκείνη την κορυφαία, επαναλαμβάνω, πράξη αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος».

Για το Πολυτεχνείο
Μήνυμα του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη
Έχουν περάσει 47 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο λαός μας και πρώτα πρώτα με τους φοιτητές και τους νέους μας, προχώρησε σε μια κορυφαία πράξη αντίστασης απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Το “Πολυτεχνείο” καθόρισε το πέρασμα στην σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα και η επέτειος του αποτελεί ένα διαρκές σύμβολο για την Δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες και την ίδια ώρα για την υπέρβαση της ατομικότητας.
Και μπορεί η πανδημία να μην μας επιτρέπει τους εορτασμούς, αλλά το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μπορεί και πρέπει να ακουστεί σε κάθε οικογένεια: “Ελευθερία”.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΡΤΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άρτας τίμησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην κεντρική πλατεία της Άρτας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ Βασίλης Τσίρκας, ο συντονιστής της ΝΕ Ιωσήφ Γκίκας και τα μέλη της ΝΕ Γιώργος Καρέζος, Αγλαΐα Νάτσικα και Γιώργος Αθανασούλας.
Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών.
Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς.

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Το Πολυτεχνείο αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όσο και η πλειοψηφία του λαού μας δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη».