Μηνύματα για την ημέρα της γυναίκας

Οργανώσεις και φορείς με μηνύματα χαιρετίζουν την επέτειο της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας η οποία καθιερώθηκε το 1910.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ Σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ μας τιμά τους μεγάλους γυναικείους αγώνες των προηγούμενων αιώνων και καλεί γυναίκες και άντρες εργαζόμενους να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.
Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας, για τη διασφάλιση όλων εκείνων των οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς να συναντά εμπόδια στην εργασία, στη ζωή της. (…) Γι’ αυτό η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προχωράει στην ταυτόχρονη συντριβή κρίσιμων κοινωνικών δικαιωμάτων στην υγεία, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, εντείνει την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της προσχολικής φροντίδας και αγωγής, της ειδικής αγωγής, της κοινωνικής προστασίας της οικογένειας.(…) Αντιπαλεύουμε την εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, του γυναικείου σώματος, την εμπορική χρήση της παρένθετης μητρότητας, της σεξουαλικότητας, ακόμα και της διαδικασίας απόκτησης παιδιών.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ .
Όλα τα παραπάνω αποτελούν κερδοφόρους τομείς με παγκόσμια δικτύωση, μέσω νόμιμων ή και παράνομων κυκλωμάτων, που αποφέρουν τεράστια κέρδη σε κράτη και επιχειρήσεις».

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας
Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Άρτας σε ανακοίνωσή του για την ημέρα της γυναίκας, αναφέρει: « Το Δ.Σ του Σωματείου χαιρετίζει την επέτειο της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας η οποία καθιερώθηκε το 1910. Αυτή ήταν η απαρχή του οργανωμένου γυναικείου κινήματος. Οι γυναίκες πλέον συνειδητοποιούν την αξία και το ρόλο τους ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, καθώς και την ανάγκη ανάδειξης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.(…) Η 8 Μάρτη, η ημέρα της γυναίκας, ποτέ δεν ήτανε γιορτή. Ήταν μέρα σύμβολο για τους αγώνες των γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, στην εργασία, την κοινωνία, την οικογένεια. Όπως και το μακρινό 1857 που ξέσπασε ο ηρωικός αγώνας των εργατριών της Νέας Υόρκης, έτσι και σήμερα αυτή η μέρα συνδέεται με τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών από την επίθεση του κεφαλαίου, τη διεκδίκηση μόνιμης δουλειάς και αυξήσεων στους μισθούς, τη διασφάλιση του δικαιώματος στη μητρότητα και την χορήγηση παράταση άδειας με αποδοχές για το μεγάλωμα των παιδιών και στους δύο γονείς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Μήνυμα Κώστα Μπάρκα
Σε μήνυμα του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αναφέρεται:»Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τους αγώνες και τα επιτεύγματα των
γυναικών όλου του κόσμου και καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 8 Μαρτίου ως ανάμνηση της πρώτης οργανωμένης εκδήλωσης διαμαρτυρίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, την 8 η Μαρτίου 1857, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.(…) Δυστυχώς, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας εορτάζεται στη σκιά της παγκόσμιας ανησυχίας του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας . Παράλληλα, με τις επιπτώσεις της πανδημίας ήδη ορατές ακόμη και στην ψυχολογική κατάσταση των ατόμων, αναδείχθηκε στη χώρα μας ειδικά τα τελευταία χρόνια και με τραγικές συνέπειες το φαινόμενο των γυναικοκτονιών (…) Η μόνη απάντηση απέναντι στη συγκάλυψη, στις έμφυλες διακρίσεις, στην απομόνωση, είναι η αλληλεγγύη, η συλλογική πρόοδος και ο σεβασμός.