Μια νέα εποχή για την Άρτα με την Δημοτική Αναγέννηση στο «τιμόνι»

Δημοτική Αναγέννηση για μία δημοκρατική Άρτα

Γράφει η Αγλαϊα Νάτσικα (*)

Η πεποίθηση μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα του δήμου Άρτας, δεν ξεκινά και τελειώνει σε βαρύγδουπες δηλώσεις που συνηθίζουν να επαναλαμβάνουν όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι προεκλογικά. Όταν κάτι θέλεις να το αλλάξεις, έχεις έτοιμο και αυτό που θα το αντικαταστήσει. Με κορωνίδα μας λοιπόν το κοινωνικό πρόσημο, θα προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες, να φτιάξουμε έναν άλλο δήμο. Έναν δήμο που θα ξεχωρίσει ανάμεσα στους άλλους, για τις δημοκρατικές του διαδικασίες, για τις παροχές του προς όλους τους πολίτες, για τις δυνατότητες που θα δημιουργήσει για τις νεότερες γενιές.

Όσοι λοιπόν από εμάς ζητούμε την ψήφο των συμπολιτών μας, θα πρέπει να ξέρουμε το γιατί. Τι είναι αυτό που ζούμε. Από πού πηγάζουν τα προβλήματα και ποιος ο τρόπος να τα λύσουμε.

Τι έφερε μαζί του ο «Καλλικράτης»
Το πρόγραμμα Καλλικράτης, που εφαρμόστηκε από το 2011 ως συνέχεια του προγράμματος Καποδίστρια, είχε βασικό κορμό την συγχώνευση δήμων και κοινοτήτων, για την «καλύτερη» λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως υποστήριξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι αντιδράσεις από την αρχή της εφαρμογής, υπήρξαν πάρα πολλές, δεδομένου ότι επί του πρακτέου, «κόπηκε» η οικονομική στήριξη σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, κυρίως στην επαρχία, που τόσο πολύ το είχε και το έχει ανάγκη.

Η κριτική όμως δεν περιορίστηκε μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Η λειτουργία του Καλλικράτη σε πολλές περιπτώσεις έπαιρνε αντιδημοκρατικό και συγκεντρωτικό χαρακτήρα. Δημιούργησε πολυπλοκότητα στο θεσμικό πλαίσιο, με τη συγχώνευση υπηρεσιών σε ένα ήδη κορεσμένο και βεβαρυμμένο λειτουργικό σύστημα. Οι πολίτες άρχισαν να ταλαιπωρούνται ολοένα και περισσότερο, αφού ακόμη και για ένα απλό χαρτί που έπαιρναν μέχρι τότε από την κοινότητα ή το δήμο τους, κλήθηκαν να διανύσουν χιλιόμετρα για να μεταβούν στην υπηρεσία του νέου τους δήμου. Και αυτό είναι ένα μόνο απλό παράδειγμα.

Οι μεγάλες αλλαγές του «Κλεισθένη»
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφουγκραζόμενη τις ανάγκες που προέκυψαν αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που «άνοιξε» ο Καλλικράτης, φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη, παρέχοντας έτσι άμεσες λύσεις. Ο «Κλεισθένης» για την ιστορία, είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Με την ουσιαστική παρέμβαση των πολιτών, με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα έμεναν στην αφάνεια και εκτός νομοθετικού πλαισίου, όπως τα δημοτικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα, τις λαϊκές συνελεύσεις και την ισχυροποίηση επιτροπών διαβούλευσης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Απλή Αναλογική
Κομβικό σημείο του «Κλεισθένη», η απλή αναλογική, η οποία βάζει τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Τα οφέλη της απλής αναλογικής δεν σταματούν όμως εδώ. Ρίχνει «αυλαία» στον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών, εμποδίζοντας παράλληλα το καλπονοθευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε σε πολλές περιπτώσεις σε εκλογικές διαδικασίες με την ενισχυμένη αναλογική.
Για πρώτη φορά αποσπάται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ο έλεγχος της νομιμότητας, ενώ συγκροτούνται Διυπουργικές Επιτροπές Ανακαθορισμού Αρμοδιοτήτων και Διαδικασιών, καθώς και Επιτροπή συντονισμού και Ελέγχου Εποπτείας ΟΤΑ, ενισχύοντας έτσι τις αναπτυξιακές δυνατότητες των δήμων.

Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως του νέου προγράμματος, κυρίως για την επαρχία που εκ των πραγμάτων παρουσιάζει μειωμένες δυνατότητες απασχόλησης σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ για το 2018 και 2019 και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα προγράμματα φέρνουν χιλιάδες νέες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην εργασιακή ομηρία χιλιάδων εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αυτές είναι πια εφικτές, διότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να επαναφέρει τον κανόνα 1/1 για το δημόσιο, τη στιγμή που η ΝΔ επιμένει στο πάγωμα των προσλήψεων και στο 1/5, μία πρόσληψη δηλαδή σε πέντε αποχωρήσεις.

Για πρώτη φορά τόσα χρήματα στην Άρτα
Για πρώτη φορά αξιοποιείται προς όφελος της Άρτας το χρηματοδοτικό εργαλείο Φιλόδημος Ι και ΙΙ. Από την ανάπλαση του Ξενία με το ποσό των 2,5 εκατ ευρώ, την αξιοποίηση των θρησκευτικών μας μνημείων, τα αντιπλημμυρικά έργα και τη διευθέτηση την κοίτης του Άραχθου, η διευθέτηση του Αμμοτόπου, μέχρι τα οδικά έργα και την αποκατάσταση του Ιμαρέτ της Άρτας. Το ιστορικό Δημαρχείο της Άρτας, αναπαλαιώνεται και αξιοποιείται, με κονδύλι ύψους 2 εκατ ευρώ.
Πέρα από τα μεγάλα έργα ανάπλασης, έχει δρομολογηθεί ένα ακόμη τεχνικό πολύ σημαντικό έργο. Εκείνο της συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών του πρώην Δήμου Φιλοθέης και Καμπής Άρτας καθώς και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Φιλιππιάδας, με προϋπολογισμό 13.1 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, εγκρίθηκε το έργο μεταφοράς λυμάτων οικισμών των πρώην δήμων Αμβρακικού και Αραχθού, με προϋπολογισμό 14,2 εκατ ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές λύνουν ουσιαστικά και μόνιμα, χρόνια προβλήματα τόσο στην πόλη της Άρτας όσο και στην τουριστική ζώνη. Το ύψος της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού, θα ξεπεράσει το 1.700.000 και το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού τις 120.000 ευρώ.
Η μελέτη βιώσιμης αστικής κινητικότητας, περιλαμβάνει επίσης και την ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Ειδικού νηπιαγωγείου Άρτας, έργα τα οποία θα κοστίσουν πάνω από 3 εκατ ευρώ.

Η κυβέρνηση στηρίζει και το κομμάτι των κοινωνικών δομών του δήμου Αρταίων. Κοντά στις 300.000 ευρώ θα «πέσουν» για τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου, ενώ οικονομική στήριξη θα δοθεί και στις δομές Παροχής βασικών αγαθών (κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτιο, κοινωνικό φαρμακείο), ύψους 416.520.000 ευρώ. Στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αρταίων τέλος, θα δοθούν για λειτουργικά έξοδα 293.761 ευρώ.

Ένα εκατ ευρώ θα «πέσει» στον τομέα του Πολιτισμού, με την βελτίωση- αποκατάσταση του οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ, ενώ 293.761 θα δοθούν για τη δημιουργία προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών. Έτσι λοιπόν η Άρτα μετατρέπεται σε έναν αξιοπρεπές τουριστικό προορισμό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη, την εισροή χρήματος στην τοπική κοινωνία και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας για τους νέους της περιοχής μας.

Τα «έργα» της σημερινής δημοτικής αρχής
Είδαμε και εδώ στην Άρτα την αδιαφανή λειτουργία και την ελλιπή δημόσια λογοδοσία της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Είδαμε –ή μάλλον δεν είδαμε-χωροταξικό σχεδιασμό. Γίναμε θεατές της αναποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου. Καθυστερήσεις, νέα εμπόδια και σε πολλές περιπτώσεις αδιαφορία.
Πού είναι η συμμετοχή των πολιτών; Γιατί η σημερινή δημοτική αρχή δεν προέβαλλε την κοινωνική εκπροσώπηση και συμμετοχή; Γιατί θα πρέπει να αισθάνονται οι δημότες της Άρτας πιόνια στη σκακιέρα του εκάστοτε δημάρχου, δίχως να μπορούν δημόσια να εκφράσουν λόγο και άποψη;

Όσον αφορά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του σημερινού δημάρχου για την «επιτυχία του» για την μελέτη που ξεκινά για την Οριοθέτηση και την Αντιπλημμυρική προστασία του Αράχθου, να του θυμίσουμε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ξεπάγωσε το έργο, που αντιλήφθηκε την ανάγκη της περιοχής, που αφουγκράστηκε τις φωνές μας, όταν «άλλοι» όλα αυτά τα χρόνια κώφευαν συνειδητά. Και φυσικά τα εύσημα δεν αποδίδονται σε αυτόν που ευκαιριακά και λόγω ηγετικής θέσης κρατά τα ηνία της πόλης. Αλλά σε αυτούς που χρόνια φωνάζουν, χρόνια παλεύουν, χρόνια δίνουν μάχες ενάντια στο σύστημα το πελατειακό, που δεν άφηνε την περιοχή μας να αναπτυχθεί. Και αυτοί σίγουρα δεν είναι μέλη της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και την αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.

«Να ανακτήσει ο δημότης την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης»
Η δική μας πρόταση για την Άρτα, στηρίζεται σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Σε έναν τρόπο σκέψης που έχει τη ματιά του στο θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, της αυτοτέλειας, της διαφάνειας και της κοινωνικής συνοχής.
Θέλουμε να ανοίξουν οι πόρτες των υπηρεσιών, του δημαρχείου, να έχει και ο τελευταίος δημότης πρόσβαση και λόγο.

Να γίνει ο δήμος κοιτίδα της τοπικής πολιτικής έκφρασης και δράσης. Για το λόγο αυτό θα προταθεί η δημιουργία δικτύων και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης, που θα εστιάζουν στον πολιτισμό και την παιδεία.
Σε αγαστή συνεργασία με τα σχολεία μας, με το Πανεπιστήμιο και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές της Άρτας.
Οι προτάσεις μας για την Άρτα, για τα έργα που θα προτείνουμε, λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις γεωμορφολογικές συνθήκες της περιοχής μας.
Από την ορεινότητα μέχρι τον Αμβρακικό.

Με σεβασμό στις πολιτιστικές και ιστορικές μας αναφορές.
Και με τη διευκόλυνση όπως προείπα, της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στα δημοτικά δρώμενα.
Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις ιδέες μας, με τεχνογνωσία και σχεδιασμό, για να καλυτερεύσουμε την καθημερινή ζωή του Αρτινού.
Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα στο δήμο Άρτας. Μαζί με όλους τους πολίτες.
Καλό αγώνα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 
Η Αγλαΐα Νάτσικα (του Λάμπρου) Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Άρτα.
Από το κλείσιμο του ιστορικού βιβλιοπωλείου του πατέρα της, Λάμπρου Νάτσικα, εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η φετινή σχολική χρονιά τη βρίσκει στο Μουσικό Σχολείο Άρτας ως καθηγήτρια πιάνου
Είναι καθηγήτρια Ανωτάτων Θεωρητικών και Διπλωματούχος Πιανίστρια
Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετέχει ενεργά σε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Μέλος του μαθητικού της ΕΚΟΝ-ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
Στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και του Τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
Μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ
Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ το 2009.

Το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Δημοτική Αλλαγή επικεφαλής της οποίας ήταν η τωρινή Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασιλη.
Το 2014 ήταν υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή
Στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος για το Δήμο Αρταιων με την παράταξη Δημοτική Αναγέννηση, επικεφαλής της οποίας είναι η Τζένη Κοίλια-Ταπραντζή
Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Χουλιάρα Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας.
Έχουν έναν γιο, τον Άλκη που είναι τριών ετών.

(*) Η Αγλαϊα Νάτσικα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό Δημοτική Αναγέννηση