Μια φωτεινή βραδιά

της Παναγιώτας Π. Λάμπρη
http://users.sch.gr/panlampri/

Όσοι βρέθηκαν στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στις 12 Ιουλίου 2024, έζησαν μια φωτεινή βραδιά κάτω από τον ασέληνο, πλήρη όμως αστέρων αρτινό ουρανό, καθώς το φως έχει πολλούς τρόπους να δημιουργείται, να διαχέεται και να φωτίζει. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για φως πνευματικό, το οποίοακτινοβολήθηκε πλουσιοπάροχα από τον αστέρα της βραδιάς, τονδιαπρεπή ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Θεοδόση Π. Τάσιο, ο οποίος αξίως τιμήθηκε από τοπικούς φορείς.
Συγκεκριμένα, η εξαιρετική τιμητική εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του ΔήμουΑρταίων, του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος» και είχε ως κεντρικό ομιλητή, τον τιμώμενο καθηγητή, με θέμα, «Οι Γέφυρες των Αρχαίων Ελλήνων».

Το καλωσόρισμα έκανε η κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη, αρχαιολόγος και αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων και κατόπιν αναγνώστηκε το Πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, με το οποίο αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος, στον οποίο ο Δήμαρχος, κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, απένειμε το «κλειδί της πόλης»!

Η τιμή προς τον κ. Θεοδόση Π. Τάσιο δεν ήταν καθόλου τυχαία και μπορεί να θεωρηθεί επιβεβλημένη, αφού, πέραν της αναγνωρισμένης αξίας του, αυτός συνδέεται, τόσο με την κατασκευή της νέας γέφυρας της Άρτας όσο και με τη συντήρηση του ιστορικού και πολυθρύλητου γεφυριού της. Ο καθηγητής, λοιπόν, πριν ξεκινήσει την κύρια εισήγησή του, με την οποία κυριολεκτικά καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, έκανε μια σύντομη, αλλά μεστή αναδρομή στην ιστορία της πόλης, αναφερόμενος στην Αμβρακία και το δημοκρατικό της πολίτευμα σε μια εποχή που ούτε η Αθήνα δεν είχε κάτι ανάλογο, στη συμμετοχή της αρχαίας πόλης στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, στον βασιλιά Πύρρο, στο Δεσποτάτο της Ηπείρου που την Άρτα είχε ως πρωτεύουσα, στον Μάξιμο Γραικό, στονΜακρυγιάννη.

Ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος, ως Δάσκαλος, δεν γοήτευσε μόνο το κοινό,αλλά και το μύησε ξεχωριστά σε ζητήματα που αφορούν στο παρελθόν των προγόνων μας, δημιουργώντας, θαρρώ, έναυσμα για περαιτέρω αναζητήσεις σχετικές με το θέμα της εισήγησής του, και όχι μόνο. Μάλιστα, εκτός απ’ όσα είπε, ο τρόπος της προσέγγισης του θέματός του ανέδειξε το πόσο σημαίνουσα είναι η γνώση που αποκτάται από τη μακροχρόνια και ενδελεχή μελέτη, αλλά και το πόσο σπουδαίο είναι, επίσης, το να εντρυφάς στις πηγές και να γνωρίζεις τον ουσιαστικό πλούτο του παρελθόντος, να φωτίζεσαι ποικιλότροπα, να παίρνεις δύναμη και να πορεύεσαι χωρίς ανώφελα στερεότυπα και παρωπίδες και εν τέλει να γίνεσαι Δάσκαλος εντός και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Διότι από το βλέμμα, το πρόσωπο και την αγέραστη σκέψη του καθηγητή εκπεμπόταν ένα αλλιώτικο φως, το φως της γνώσης, το οποίο μεταδόθηκε και φώτισε τις ψυχές των παρευρισκόμενων και με τον τρόπο του τους δίδαξε για πολλά από τα σημαντικά της ζωής.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκι, εξαιρετικά αποδομένες από μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου Άρτας, καθώς και με παρακολούθηση του έναστρου ουρανού της πόλης, πλανητών και αστερισμών με τηλεσκόπια του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας «Αστρολάβος».
Συμπερασματικά, εκδηλώσεις σαν και την ανωτέρω, κοσμούν τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ η παρουσία προσωπικοτήτων, όπως του ομότιμου καθηγητή, κ. Θεοδόση Π. Τάσιου, πέραν της αυταπόδεικτης αξίας, συνιστούν ξεχωριστή προβολή και τιμή για τον ίδιο τον τόπο