Μιλάει στην «ΗΧΩ» ο γνωστός δημοσιογράφος που κατεβαίνει στην Άρτα με το ΚΙΝΑΛ

Χρήστος Μέγας: Η Άρτα είναι “Κήπος της Εδέμ” στον οποίο έχει φυτρώσει… μουχρίτσα

Από την Ελλάδα φεύγουν οι νέοι και οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και έρχονται τα ελληνοποιημένα βαλκανικά προϊόντα των γειτονικών χωρών με μαϊμού διαδικασίες που συνθλίβουν την παραγωγή. Αυτή η εικόνα είναι σε μεγέθυνση εδώ στην Άρτα. Ειδικά με το πρόβειο και γίδινο γάλα.
Την εικόνα αυτή της πατρίδας μας, όπου πολιτεύεται στις προσεχείς εθνικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής, περιγράφει ο Χρήστος Μέγας.
Ο γνωστός δημοσιογράφος με ιδιαίτερη εξειδίκευση στα οικονομικά και εργασιακά θέματα, με βαθειά γνώση στο ασφαλιστικό όπου έχει δώσει πάνω από 23.000 δωρεάν απαντήσεις σε ασφαλισμένους μέσα από το site: www.megabox.gr, τώρα ανοίγει περπατησιά για την πολιτική με το Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα είναι συγγραφέας του βιβλίου: «ΑΝΑΠΙΑΣΜΑΤΑ-Μιλώντας για την Οικονομία με τα παιδιά μου (εκδόσεις Καμπύλη 2018).
Ρωτήσαμε τον Χρήστο Μέγα γι’ αυτή την απόφασή του, τις προτεραιότητές και το μήνυμα που στέλνει στους πατριώτες τους.

-ΕΡΩΤ: Κύριε Μέγα γιατί στην πολική; Τι κομίζετε που δεν έχει ειπωθεί ή δεν δοκιμάστηκε να γίνει έως τώρα;
-Χρήστος Μέγας: Το είπατε στην ερώτησή σας. Έχουν ειπωθεί σχεδόν όλα και κάποιοι αποπειράθηκαν να κάνουν τα μισά. Και τα άφησαν στη μέση… Άρα, και αυτό έχει σημασία, ελάχιστα έχουν γίνει. Μόνο από αυτή την περιγραφή αναδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα, ο «ωχαδερφισμός», η υποχώρηση των δημοσίων πραγμάτων υπέρ των ιδιωτικών, υπέρ του κομματισμού και σε βάρος της αξιοκρατίας.
Για όλα αυτά πληρώσαμε αρκετό φόρο, πολλές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μεγάλη παραγωγική καθυστέρηση στο Νομό μας.
Εξάλλου, πάντα ήμουν στην πολιτική. Ως δημοσιογράφος έγραφα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, τα ζητήματα της καθημερινότητας, τις κλειστές πόρτες που έβρισκαν οι νέοι άνθρωποι, τα αδιέξοδα των γεωργών και κτηνοτρόφων. Άρα δεν είμαι χθεσινός, ήδη έχω 34 χρόνια στην δημοσιογραφία αλλά, προσοχή, δεν είμαι παλαιός. Τώρα δοκίμαζα για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και ξέρετε πολύ καλά ότι εάν ήθελα να γίνω επαγγελματίας πολιτικός θα μπορούσα να το κάνω από τα 30 μου χρόνια όταν ήμουν στην «Ελευθεροτυπία» και τη ΕΡΤ. Και εάν δεν έβγαινα με την πρώτη φορά, θα έβγαινα στα 34 με τη δεύτερη όταν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 45%.
Επέλεξα όμως το επάγγελμά μου, με αυτό μεγάλωσα την οικογένειά μου..

– ΕΡΩΤ: Και τι νέο φέρνετε λοιπόν;
-Χ.Μ.: Κάποιες ιδέες που δεν θέλουν πολλά λεφτά για να γίνουν και, κυρίως, την αποτελεσματικότητα. Ξέρετε ότι ως δημοσιογράφος θα μπορούσα να περιοριστώ στο ρεπορτάζ. Και αυτό καλό είναι για την Βουλή στο βαθμό που ο εκπρόσωπος ενός Νομού, της Άρτας εν προκειμένω, πριν ψηφίσει κάνει ρεπορτάζ, ρωτήσει τους πολίτες της περιφέρειάς του, αναζητήσει τις θέσεις των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων, των εμπόρων, των επιχειρήσεων, των παραγωγών ώστε να συνθέτει λύσεις υπέρ του κοινού καλού. Αυτό λείπει…
Αλλά, πέραν αυτού, έχει εξειδικευτεί στο ασφαλιστικό εργασιακό και οικονομικά θέματα. Γνωρίζω με λίγα λόγια να βγάζω συντάξεις ή να κάνω μελέτες για το ασφαλιστικό. Αυτό είναι το συγκεκριμένο στη δουλειά μου. Και αυτό το συγκεκριμένο, το αποτελεσματικό, το εφαρμόσιμο θέλω να φέρω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αρκετά με τα συνθήματα, αρκετά με τις γενικότητες «για μια άλλη πολιτική…». Δεν πιάνουν αυτά πια, δεν φέρουν αποτέλεσμα, δεν προσφέρουν ευκαιρίες ακριβώς γιατί είναι κενά περιεχομένου…

– ΕΡΩΤ: Και γιατί με το Κίνημα Αλλαγής;
-Χ.Μ. Γιατί είναι ότι προοδευτικό υπάρχει σήμερα. Γιατί έχει επεξεργασμένες λύσεις για τα προβλήματα του τόπου. Γιατί είναι δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης. Γιατί μόνο το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να δημιουργήσει σταθερές θέσεις εργασίας και να θεσπίσει κίνητρα να γυρίσουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό. Πάνω από 550.000 νέοι επιστήμονες προσφέρουν στο εξωτερικό, ενώ σπούδασαν με λεφτά του Ελληνικού Λαού. Και άφησαν πίσω του γονείς και συγγενείς προκειμένου να έχουν μια ευκαιρία απασχόλησης.
Οι νέοι αυτοί επιβάλλεται για οικογενειακούς και παραγωγικούς λόγους να γυρίσουν πίσω. Ξέρουμε εμείς στην Ήπειρο το σημαίνει «μαύρα ξένα».
Αλλά επιβάλλεται να γυρίσουν πίσω και για εθνικούς λόγους. Το δημογραφικό είναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα. Άρα θέλουμε όλα τα Ελληνόπουλα πίσω στην αγκαλιά της πατρίδας και θέλουμε οι νέοι που σήμερα είναι άνεργοι και δεν κάνουν οικογένεια, να αποκτήσουν μια ευκαιρία απασχόλησης και να δημιουργήσουν στον τόπο του.

– ΕΡΩΤ: Και γιατί στην Άρτα;
-Χ.Μ.: Η Άρτα, και αυτό παρακαλώ να μην ακουστεί σαν υπερβολή, είναι ένας «Κήπος της Εδέμ». Έχει τον πλούτο του Αμβρακικού που μένει ανεκμετάλλευτος με τους επαγγελματίες ψαράδες να ψευτοζούν. Ο κάμπος είναι ιδιαίτερα παραγωγικός αλλά τα προϊόντα του πουλιούνται χύμα και πάνω από το δέντρο ή από το κλαρί (όπως λέμε στην Άρτα). Δεν υπάρχουν αποθήκες και ψυγεία ώστε τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, οι ελιές να πωλούνται σταδιακά στη διάρκεια της χρονιάς, τα προϊόντα να διατηρήσουν τις τιμές τους, οι παραγωγοί να έχουν εισόδημα στη διάρκεια του χρόνου.
Οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα πρόβατά τους γιατί οι τιμές του γάλακτος έχουν καταρρεύσει… Και από τα λίγα έσοδα τους πρέπει να πληρώσουν από πάνω φόρο, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ, ακριβό πετρέλαιο, εισαγόμενες τροφές σε δυσανάλογα υψηλό κόστος.
Και όλα αυτά από τις ανεξέλεγκτες «ελληνοποιήσεις» αρνιών, κατσικιών και γάλακτος με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού από 1,10 ευρώ το 2008 να έχουν πέσει στα 64 λεπτά το κιλό το πρόβειο γάλα σήμερα.

Δηλαδή η Άρτα είναι ο Κήπος της Εδέμ αλλά το έχουν εγκαταλείψει και έχουν φυτρώσει ζιζάνια, έχε βγάλει μουχρίτσα…
Όλα αυτά πρέπει να αναστραφούν εάν θέλουμε να έχει προοπτική ο τόπος μας, εάν θέλουμε να κρατήσουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Διαφορετικά γάτες και μετανάστες θα περνούν πάνω από τα ερείπια της Άρτα και της Ελλάδας.
Γι αυτό και το ραντεβού της 7ης Ιουλίου δεν είναι για το μοίρασμα της κομματικής εξουσίας, δεν είναι «φύγε εσύ-έλα εσύ». Είναι ένα ραντεβού με το παραγωγικό και αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας. Είναι μια ευκαιρία για τον τόπο. Να δώσουμε λοιπόν την εντολή σε νέους ανθρώπους με ιδέες και με δυνατότητας εφαρμογής των αναγκαίων λύσεων για την νέα γενιά, για την πατρίδα μας και αυτό το εγγυάται το Κίνημα Αλλαγής.

-ΗΧΩ.: Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
-Χ.Μ.: Ευχαριστώ πολύ και καλές κυκλοφορίες για το καλό του τόπου μας!