«Μολότοφ» σε ψωμί και καύσιμα

Κι άλλες αυξήσεις έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πλαφόν κέρδους ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

Έντονες διαμαρτυρίες από την ΠΟΠΕΚ

Τι εκτιμά ο πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Άρτας

Αυξήσεις που δεν έχουν προηγούμενο έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε κάθε μορφή της οικονομίας -από τα τρόφιμα και την ενέργεια που έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη μέχρι τις πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά υλικά και μέταλλα. Η εισβολή της Ρωσίας ήλθε να ρίξει «μολότοφ» στις τιμές, οι οποίες ήταν ήδη ιδιαίτερα βεβαρυμμένες μετά από δύο χρόνια πανδημίας που εκτός από το μεγάλο υγειονομικό και κοινωνικό κόστος δημιούργησαν μεταξύ άλλων σημαντικά προβλήματα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ενώ την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, θα ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι στο εξής όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να λειτουργούν με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τους το Σεπτέμβριο του 2021.
Με τον πληθωρισμό να απειλεί πλέον να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να διαμορφώνεται σε 5,8% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 5,1% ένα μήνα πιο πριν, η κατάσταση προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με μεγάλο κόστος ζωής και παραγωγής αντίστοιχα. Για το άμεσο μέλλον οι φόβοι είναι επίσης μεγαλύτεροι, καθώς τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλήσουν στους καταναλωτές νέες αυξήσεις, κυρίως στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσίασε αποκαλυπτικό πίνακα που βασίζεται σε στοιχεία της Trading Economics, τα οποία δείχνουν τις μεγάλες αυξήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες και βιομηχανικά υλικά που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μετά τα δραματικά γεγονότα, αλλά και σε ορίζοντα μηνός και έτους.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύτηκαν πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας ούτε λίγο ούτε πολύ αύξηση κατά 22% μέσα σε μια και μόνη εβδομάδα, ανεβάζοντας την αύξηση σε ορίζοντα 12μήνου στο 75%. Το φυσικό αέριο κάνοντας άλμα έως 80% μέσα σε ορίζοντα εβδομάδας (!) είναι αυξημένο κατά σχεδόν 1.000% από πέρσι τέτοια εποχή. Πάντως στο φυσικό αέριο το τελευταίο διάστημα οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς και πολύ έντονες καθότι η Ρωσία είναι από τους βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης.

Το ψωμί-ψωμάκι
Η Ουκρανία αποτελεί μαζί με τη Ρωσία βασικό παραγωγό αλεύρων και ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές κατά σχεδόν 16% σε ορίζοντα εβδομάδας, οδηγώντας τις συνολικές αυξήσεις από πέρσι σε άνω του 55%. Πλέον οι τιμές των σιτηρών έφτασαν να ξεπερνούν τα 10 δολάρια ανά μπουσέλ με και αυτή την αγορά να έχει πολλές διακυμάνσεις. Το καλαμπόκι έχει δει ανατιμήσεις της τάξης του 7,5% στην παραγωγή μέσα σε λίγες ημέρες, με την ετήσια αύξηση να φτάνει το 33%. Πρόκειται για αυξήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές βασικών τροφίμων όπως είναι το ψωμί, τα οποία αποτελούν από τα πιο σημαντικά προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς.
Από το άλλο μέρος, οι αρτοποιοί της Άρτας δύσκολο είναι να απορροφήσουν τις συνεχόμενες αυξήσεις στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν κι έτσι όπως όλα δείχνουν ένα μέρος των ανατιμήσεων θα περάσει και στην τελική τιμή του ψωμιού και των λοιπών προϊόντων αρτοποιείου.

Ο πρόεδρος σωματείου αρτοποιών Άρτας Γιώργος Σούλης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 91,6, και στο ερώτημα αν οι φούρνοι έχουν αποθέματα από αλεύρι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές, απάντησε πως αυτό δεν είναι εφικτό, “διότι θέλουμε να έχουμε πάντα φρέσκα αλεύρια στις αποθήκες μας, καθώς συνήθως οι αρτοποιοί της περιοχής μας και όλης της Ελλάδας ανά δύο με τρεις εβδομάδες ανανεώνουμε τις πρώτες ύλες για θέματα ασφάλειας και ειδικά από φέτος, συγκεκριμένα στα τέλη του Σεπτέμβρη ξεκίνησαν σταδιακά οι αυξήσεις στα σιτηρά, καθώς και στις υπόλοιπες πρώτες ύλες όπως είναι το ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, στο σουσάμι, κ.λ.π. και όλα έχουν αυξηθεί περίπου 15 με 40%.”
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ από το lefkadatoday.gr στο ερώτημα εάν η χώρα μας μπορεί να έχει αυτάρκεια στα σιτηρά, απάντησε πως “αυτό δεν γίνεται, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα παράγεται περισσότερο σκληρό σιτάρι πού γίνεται το χωριάτικο ψωμί και εκεί είχαμε πάντα επάρκεια».
Όμως επειδή πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα ψωμιά και η εισαγωγή είναι αναγκαστική «από όσο γνωρίζω εισάγουμε από την Ρωσία και την Ουκρανία που είναι μέσα από τις μεγαλύτερες χώρες που παράγουν σιτηρά και σε άσπρο αλεύρι, σίκαλης και ολικής. Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες που παράγουν σιτηρά και εκεί θα παιχτεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν θα έρθει το καλοκαίρι και θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε από κάποια άλλη χώρα, εκεί όποιος προλάβει πρόλαβε και λογικά οι πιο δυνατές χώρες, όπως είναι η Ιταλία με την παραγωγή ζυμαρικών, που είναι παραδοσιακά μία μεγάλη παγκόσμια δύναμη μπορεί να αγοράσει τα σιτηρά σε μεγαλύτερες τιμές για να κάνει τη δουλειά της. Για αυτό το λόγο οι ανατιμήσεις στα άλευρα ξεκίνησα νωρίτερα σε μας, καθώς οι εισαγωγείς δεν μπορούσαν να βρουν φθηνότερες πρώτες ύλες.”

Σύμφωνα με τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΡΤΑΣ κύριο Σούλη “η αύξηση που θα επικρατήσει στο ψωμί θα είναι περίπου στο 10%-15%. Δηλαδή εάν έχει ένα ευρώ η φρατζόλα θα πάει στο 1,10 ή στο 1,20, καθώς η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε φούρνος και το λειτουργικό κόστος»
“Κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος σχετικά με τις τιμές έχει να κάνει με το γεγονός πως παίρνουν τα γραμμάρια είναι ελεύθερα, μπορεί κάποιος να βγάλει ψωμί των 700 γραμμαρίων για αυτό και βλέπετε αυτές τις διακυμάνσεις στις τιμές στο ψωμί” είπε ο κ. Σούλης, και συμπλήρωσε «Πιστεύω όμως πως η αύξηση δεν θα είναι τραγική, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται ο κόσμος, είναι έτσι η φύση του επαγγέλματός μας που θα απορροφήσουμε μία εσωτερική αύξηση δεν πρόκειται να προβούμε σε ράλι τιμών” ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση τιμής στην λαγάνα.