Μονάδα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων της ΠΕ Άρτας

Πρωτοποριακό Έργο

Θα παράγει ετησίως περί του 1.800 tn κομπόστ υψηλής ποιότητας

Β. Ψαθάς: σωστή διαχείριση των αποβλήτων σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος

Ξεκίνησε το 2016, και οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου είναι σε εξέλιξη τον Ιούλιο 2020.
Πρόκειται για το έργο “Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων της ΠΕ Άρτας”, που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Ν. Σκουφά, θα γίνεται η κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων/ υπολειμμάτων τροφών που συλλέγονται μέσω δικτύου καφέ κάδου και πράσινων αποβλήτων (γρασίδι, κλαδέματα, κ.λπ.) που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης του πρασίνου του Δήμου αλλά και ιδιωτών.

Η μονάδα αναμένεται να παράγει ετησίως περί του 1.800 tn κομπόστ υψηλής ποιότητας.
Η διάθεση του παραγόμενου κομπόστ θα γίνεται σε εργασίες κηποτεχνίας του δήμου ή / και πώληση σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες, γεωργούς, καλλιεργητές.
Ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (που είναι κύριος του έργου) μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων που αναλαμβάνει είναι και να διασφαλίσει τη λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωση του, είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη λειτουργία του ή αναθέτοντας αυτή σε τρίτο φορέα.

Βασίλης Ψαθάς: μια ακόμα σημαντική επιτυχία για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων

«Η κατασκευή της Μονάδας Κομποστοποίησης επιβεβαιώνει την πρωτοπορία της Ηπείρου σ’ αυτό το σημαντικό ζήτημα και το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη», σημειώνει σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς για την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης.

Ο κ. Ψαθάς αναφέρει: «Η Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων που θα κατασκευαστεί στην Π.Ε. Άρτας (και συγκεκριμένα σε θέση της Τ.Κ. Σελλάδων Δήμου Νικ. Σκουφά), στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο έργο για το περιβάλλον, καθώς σε αυτή θα γίνεται κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων / υπολειμμάτων τροφών και πράσινων αποβλήτων (γρασίδι, κλαδέματα κλπ) που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης του πρασίνου Δήμων και ιδιωτών. Προβλέπεται να εξυπηρετεί τους τέσσερις δήμους της Π.Ε. Άρτας και τον Δήμο Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας.

Για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, υπήρξε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Νικολάου Σκουφά, τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου και τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής Περιοχής Νομού Άρτας, καθώς οι παραπάνω φορείς παραχώρησαν την έκταση όπου θα κατασκευαστεί η μονάδα και συμμετείχαν στην κατάρτιση των μελετών που απαιτούνταν για την δρομολόγηση του έργου.
Η κατασκευή της Μονάδας Κομποστοποίησης είναι μια ακόμα σημαντική επιτυχία της Περιφέρειας Ηπείρου για τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων της περιοχής μας και επιβεβαιώνει την πρωτοπορία της Ηπείρου σ’ αυτό το σημαντικό ζήτημα και το ενδιαφέρον της για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Το έργο
Πιο αναλυτικά η Μονάδα Κομποστοποίησης θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Ν. Σκουφά, στα σύνορα της Δ.Ε. Αράχθου με την Δ.Ε. Κομποτίου. Χωροθετείται περί τα 2.000m δυτικά του οικισμού Αλώνια, περί τα 2.000m νοτίως του οικισμού Λιμίνη και περί τα 1.300m βορείως του οικισμού Περάνθη. Το γήπεδο αποτελεί το υπ’ αριθ. 290 τεμάχιο της Διανομής Σελλάδων Ηπείρου 1929. Το γήπεδο αποτελεί έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Ν. Σκουφά (πρώην Κοινότητας Σελλάδων). Πιο συγκεκριμένα, η έκταση του συνολικού γηπέδου είναι 61 περίπου στρέμματα, ενώ το τμήμα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της Μονάδας Κομποστοποίησης έχει έκταση 14,5 περίπου στρέμματα. Η πρόσβαση στη Μονάδα Κομποστοποίησης πραγματοποιείται στο βορειοανατολικό άκρο του γηπέδου μέσω της οδοποιίας πρόσβασης.

Στη μονάδα κομποστοποίησης θα γίνεται η κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων/ υπολειμμάτων τροφών που συλλέγονται μέσω δικτύου καφέ κάδου και πράσινων αποβλήτων (γρασίδι, κλαδέματα, κ.λπ.) που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης του πρασίνου του Δήμου αλλά και ιδιωτών.
Η μονάδα κομποστοποίησης σχεδιάζεται για δυναμικότητα επεξεργασίας τουλάχιστον 4.200 tn ετησίως, προς παραγωγή υψηλής ποιότητα εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ).
Ο σχεδιασμός γίνεται με εκτιμώμενη ποσότητες:
-2.940 tn προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και πράσινα απόβλητα (γρασίδι, λαχανικά κ.λπ) και

-1.260 tn ξυλώδη πράσινα απόβλητα (κλαδέματα κ.λπ. ως υλικό δομής).
Η μονάδα αναμένεται να παράγει ετησίως περί του 1.800 tn κομπόστ υψηλής ποιότητας. Για λόγους κόστους επιλέγεται ο σχεδιασμός της κομποστοποίησης σε ανοικτούς αεριζόμενους και περιοδικά αναδευόμενους σωρούς, καθώς πρόκειται για μικρής δυναμικότητας μονάδα. Η διάθεση του παραγόμενου κομπόστ θα γίνεται σε εργασίες κηποτεχνίας του δήμου ή / και πώληση σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες, γεωργούς, καλλιεργητές.

Οι εγκαταστάσεις
Η μονάδα αποτελείται από τις παρακάτω εγκαταστάσεις:
•Κτίριο υποδοχής-προσωρινής αποθήκευσης εισερχομένων.
•Πλατεία ανοικτής κομποστοποίησης.
•Κτίριο ραφιναρίας.
•Πλατεία ωρίμανσης.
•Κτίριο ενσάκισης –αποθήκευσης έτοιμου κομπόστ.
•Βοηθητικά έργα υποδομής.
Εξοπλισμός Μοναδας Κομποστοποίησης

Για την εξυπηρέτηση των επιμέρους σταδίων της κομποστοποίησης υπάρχει απαίτηση για τον παρακάτω παραγωγικό και κινητό εξοπλισμό. Ο παραγωγικός εξοπλισμός αποτελείται από:
-Τεμαχιστής κλαδιών/πρασίνων
-Κλειστοί βιοαντιδραστήρες
-Αναστροφέας σωρών συρόμενος με γεωργικό ελκυστήρα
-Εξοπλισμός πλατείας κομποστοποίησης
-Μεμβράνη κάλυψης σωρών κομποστοποίησης
-Περιστρεφόμενο κόσκινο
-Ρολό τυλίγματος καλυμμάτων
-Αεροδιαχωριστής
-Διάταξη διαβροχής
-Διάταξη ενσάκισης
-Πλυστικό μηχάνημα ζεστού νερού
-Μεταλλικό container
-Βιόφιλτρο απόσμησης εντός container
-Δεξαμενή νερού
-Γεφυροπλάστιγγα
Ο κινητός εξοπλισμός αποτελείται από:
-Ελαστιχοφόρος φορτωτής
-Αγροτικός ελκυστήρας (τρακτέρ)

Η χρηματοδότηση
Οι διαδικασίες ένταξης και εξασφάλισης Χρηματοδότησης διήρκησαν σχεδόν 4 χρόνια με την εξής σειρά:
1)Φεβρουάριος 2016: 1ηπρόσκλησηγια ταστρατηγικά έργα στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IPA II-CBC GREECE -ALBANIA 2014-2020.
2)Μάιος 2016:Υποβολή Πρότασης από την Περιφέρεια Ηπείρου (ως επικεφαλής εταίρος) (αρμόδιος Αντιπεριφ. κα. Τ. Καλογιάννη) συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. Ευρώ. Τίτλος:”Integrated waste management facilities for boosting recycling and composting in 7 Regions through cross-border co-operation(WASTE RREACT)

Συμμετέχοντες εταίροι στην πρόταση:
-Περιφέρεια. Ηπείρου: 1,7εκατ. Ευρώ(LP)-ΔΙΑΔΥΜΑ Δυτ. Μακεδονίας: 540.000 €-ΕΚΕΤΑ: 120.000 €
-Περιφ. Ιονίων Νήσων: 500.000 €
-Περιφέρεια ΜπερατίουΑλβανίας: 540.000 €
-Περιφέρεια Αργυροκάστρου Αλβανίας: 100.000 €-Περιφέρεια Αυλώνας Αλβανίας: 400.000€
-Περιφέρεια Κορυτσάς Αλβανίας: 100.000 €
Προτεινόμενο έργο από την Περιφέρεια Ηπείρου η υλοποίηση (κατασκευή και λειτουργία) μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτωντης ΠΕ Άρτας.
3)Νοέμβριος 2016: Έγκριση του έργου με την από 24/11/2016 απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος INTERREGIPAII-CBCGREECE-ALBANIA2014-2020.

4)Μάρτιος 2018: Υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ των εταίρων και της Περιφέρειας Ηπείρου (Αντιπεριφ. κα. Τ. Καλογιάννη) για την υλοποίηση του ενταγμένου έργου
5)Ιούνιος2018: Σύμφωνο Χρηματοδότησης του Στρατηγικού έργου WASTE RREACTμεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου (επικεφαλής εταίρος, Αντιπεριφ. κα. Τ. Καλογιάννη) και του Υπ.Οικ/μίας και Ανάπτυξης.
6)Ιούλιος 2018: Έγκριση Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου(Αντιπεριφ. κα. Τ. Καλογιάννη) και Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής& Ημιορεινής Περιοχής Νομού Άρτας (3ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου), (Πρόεδρος κ. Ε. Γιαννούλης) για την υλοποίηση της πράξης: “Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ΠΕ Άρτας”

7) Δεκέμβριος 2018: Έγκριση παραλαβής από ΦοΔΣΑ Άρτας της οριστικής μελέτης ̈Κατασκευή μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου οργανικού και πρασίνων Νομού Άρτας ̈ προκύπτει αύξηση προϋπολογισμού1,3 εκατ. Ευρώ.
8)Ιούλιος2019: Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου προς το Υπ. Οικ/μίας και Ανάπτυξης δίδεται ένταξη στο ΠΔΕ 2019 επιπλέον ποσού 1,249 Εκατ. Ευρώ για την υλοποίηση της πράξης “Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ΠΕ Άρτας”

9)Νοέμβριος 2019: Τροποποίηση Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής & Ημιορεινής Περιοχής Νομού Άρτας (3ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου), για την υλοποίηση της πράξης: “Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ΠΕ Άρτας
10) Μάιος 2020: Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου προς το Υπ. Οικ/μίας και Ανάπτυξης δίδεται τροποποίηση της χρηματοδότησης ένταξη στο ΠΔΕ 2020 συνολικού τελικού ποσού 1,550 Εκατ. Ευρώ.

Συνολικός Προϋπολογισμός έργου: 3,055 εκατ. Ευρώ (1,5 εκατ. Ευρώ από Interreg -IPA CBC «Greece –Albania 2014 –2020και 1,55από ΠΔΕ 2020) για την υλοποίηση της πράξης “Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ΠΕ Άρτας”

Γ) Ωρίμανση έργου –Δημοπράτηση
-Απρίλιος2016: Παραχώρηση έκτασης 15 στρεμμάτων του ΤΚ Σελλάδων Δ. Νικ. Σκουφά στον Συνδέσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής & Ημιορεινής Περιοχής Νομού Άρτας για κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης
-Οκτώβριος 2016: Άδεια εγκατάστασης (ίδρυσης)από την Δ/νση Ανάπτυξης ΠΕ Άρτας στον ΦοΔΣΑ Άρτας για Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων ΠΕ Άρτας στη θέση ” Χερσον” Δ. Νικ. Σκουφά ΠΕ Άρτας
-Δεκέμβριος 2018: Έγκριση παραλαβής από ΦοΔΣΑ Άρτας της οριστικής μελέτης ̈Κατασκευή μονάδας Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου οργανικού και πρασίνων Νομού Άρτας ̈προκύπτει συνολικός προϋπολογισμός 3,055εκατ. Ευρώ.

-Δεκέμβριος 2019: Έγκριση διακήρυξης από το Υπ. Ανάπτυξης και επενδύσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο: Κατασκευή, εξοπλισμός και δοκιμαστική λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης ΠΕ Άρτας που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου: “Integratedwaste management facilities for boostin grecy clingand compostingin 7 Regions through cross-borderco-operation (WASTERREACT)

-Ιούνιος 2020: Έγκριση διακήρυξης από το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο: «Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων Π.Ε. Άρτας» που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου“Integrated waste management facilities forboosting recycling and composting in 7 Regions through cross-borderactivities”με ακρωνύμιο WASTERREACT” που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg IPA IICross-border Cooperation Programme «Greece –Albania 2014-2020», (ΠΔΕγιατηνΠεριφέρειαΗπείρου-ΣΑΕΠ518/6, με κωδικό αριθμό έργου 2018 ΕΠ51860033 και κωδικό MIS 5032684
-Ιούλιος 2020: Απόφαση Οικονομικής επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου για την έγκριση διακήρυξης και των τευχών δημοπράτησης του έργου: ” Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων ΠΕ Άρτας”
-Ιούλιος 2020: Σε εξέλιξη διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου:

Η υλοποίηση
Υλοποίηση του έργου Σύμφωνα με την Προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει τα εξής:
Η Περιφέρεια Ηπείρου (φορέας υλοποίησης) αναλαμβάνει:
1)Να ενεργεί ως Δικαιούχος για την υλοποίηση του Έργου, όπως αυτό περιγράφεται στο συνημμένο.
2)Να διαθέσει επιστημονικό προσωπικό με τα ανάλογα απαραίτητα προσόντα, προκειμένου να διασφαλισθεί η άρτια υλοποίηση του Έργου.
3)Να συνεργαστεί με τον ” Κύριο του Έργου” για την υλοποίησή του.

4)Να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του Έργου μεριμνώντας για την εγγραφή του σε συλλογική απόφαση χρηματοδότησης και για την ετήσια κατανομή πιστώσεων.
5)Να υπογράψει το σύμφωνο αποδοχής όρων της απόφασης ένταξης της πράξης,
6)Να καταρτίσει και να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης και να διενεργεί διαγωνισμούς και διαδικασίες, και να αξιολογεί προσφορές για την επιλογή κατάλληλου Αναδόχου σύμφωνα με τη νομοθεσία και το κανονιστικό πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων.
7)Να υπογράψει με τους Αναδόχους τις επιμέρους συμβάσεις ανάθεσης του Έργου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

8)Να οργανώσει το σχεδιασμό, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της υλοποίησης του Έργου.
9)Να παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένωνκαι της τήρησης όλων των περιβαλλοντικών απαιτήσεων.
10)Να επιθεωρεί την κατάσταση και την πρόοδο των εργασιών.
11)Να παρακολουθεί την τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής του Έργου.
12)Να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τα παραδοτέα και να τα παραλαμβάνει βάσει των σχετικών συμβάσεων.
13)Να παρακολουθεί τις χρηματορροές του Έργου και να εκτελεί τις αντίστοιχες πληρωμές.

14)Να κοινοποιεί στον ” Κύριο του έργου” τις αναφορές προόδου για την εξέλιξη του φυσικού αντικειμένου του Έργου, που θα αποστέλλει στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή και στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
15)Να παρακολουθεί κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, όλες τις απαιτούμενες δοκιμές και ελέγχους των εγκαταστάσεων.
16)Να μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του Έργου, σε συνεργασία με τον “Κύριος του έργου”.
17)Να παραλάβει το Έργο στο σύνολό του (στις περιπτώσεις τεχνικών έργων έως και την οριστική παραλαβή).

18)Να παραδώσει το Έργο σε πλήρη λειτουργία στον “Κύριο του έργου” με πλήρη τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση.

Ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (κύριος του έργου) αναλαμβάνει:
1)Να συνεργάζεται με τον “Φορέα Υλοποίησης του Έργου”, παρέχοντας μελέτες και στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του και την αναγκαία πληροφόρηση για οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές, που τυχόν θα επηρεάσουν την υλοποίηση του Έργου.
2)Να διευκολύνει με κάθε τρόπο, το προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης, στη συγκέντρωση απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.
3)Να συνεργάζεται με το “Δικαιούχο και Φορέα Υλοποίησης του Έργου” για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του Έργου.
4)Να διασφαλίσει τη λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωση του, είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη λειτουργία του ή αναθέτοντας αυτή σε τρίτο φορέα.