ΜΟΡΙΑϊός στην Ήπειρο

Δεν «τσιμπάνε» στα κυβερνητικά ταξίματα για δομές προσφύγων

Οι Δήμαρχοι αδιαφορούν για τα κυβερνητικά κονδύλια

-Επικαλούνται τις τοπικές κοινωνίες που «ανησυχούν»

-Ζητούν τήρηση του ποσοστού 1% ανά Περιφέρεια

Με προσχηματικούς λόγους, όπως το «ποσοστό φιλοξενίας 1% ανά Περιφέρεια», την «ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών», ή την επίκληση των «συνομιλιών με τη κυβέρνηση», οι Δήμαρχοι της Ηπείρου, ουσιαστικά αρνούνται την συνεργασία με την κυβέρνηση στο θέμα της κατασκευής νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη περιοχή μας.

Η άρνηση αυτή καταγράφηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, όπου όλοι οι Δήμαρχοι, επικαλούνταν ο καθένας και τους δικούς του λόγους, για να αποφύγουν τη συμφωνία για δημιουργία δομής φιλοξενίας στα όρια των Δήμων τους, ενώ δεν φάνηκαν πρόθυμοι να συναινέσουν παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτες χρηματοδοτήσεις στους δήμους που θα δεχτούν δομές φιλοξενίας.
Κι αυτό, επειδή το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, κι από την Κυβέρνηση δεν ανακοινώθηκε απλώς πως θα δοθούν χρήματα στους δήμους προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες αλλά η κυβέρνηση μάλιστα, προχώρησε σε ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις ΜΚΟ, που ψηφίσθηκε ( υπέρ από ΝΔ, παρών από ΣΥΡΙΖΑ και κατά από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης) στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις»:

Το τρίπτυχο των κυβερνητικών δράσεων, περιλαμβάνει τα εξής: την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα και τον έλεγχο των ΜΚΟ που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα παντού.
Επί πλέον στο νομοσχέδιο:
–Προβλέπεται κονδύλι 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για επιχορήγηση προς τους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούν μονάδες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών
-Το ποσό που προβλέπεται ανά φιλοξενούμενο άτομο είναι 12,5 ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο μπορεί να αυξάνεται αν το ποσοστό των προσφύγων -μεταναστών είναι μεγαλύτερο του 1% του πληθυσμού.

Ο φόβος της Μόριας
Παρόλα αυτά, η Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, φαίνεται να έχει χτυπηθεί από τον «ϊό της Μόριας», με τους Δημάρχους να φέρνουν εμπόδια στη χωροθέτηση των νέων δομών φιλοξενίας, οι οποίες στην Ήπειρο θα είναι τρεις –και μάλιστα κλειστές – και προβλέπεται να γίνουν στα Γιάννενα, στην Άρτα και στην Πρέβεζα.
Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα υπάρχουν δομές φιλοξενίας σε Κατσικά, Παιδόπολη, Δολιανά και Κόνιτσα (στα Γιάννενα) και στη Φιλιππιάδα (Πρέβεζα) οι οποίες λειτουργούν με σχετικά καές συνθήκες. Όμως για τη λειτουργία της Δομής στην Άρτα και στην Πρέβεζα ήδη εκφράζονται έντονες ενστάσεις και διαμαρτυρίες, τόσο από τους Δημάρχους, όσο και από κατοίκους των χωριών.

Οι διαφωνίες αυτές εκφράστηκαν και στη προχθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, όπου σχεδόν όλοι δήμαρχοι κατέθεσαν τις δικές τους ενστάσεις για να μη δεχθούν την εγκατάσταση Δομών Φιλοξενίας στα όρια των δήμων τους.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μίλησε για τις «τοπικές κοινωνίες», οι οποίες εκφράστηκαν όπως είπε αρνητικά και τις οποίες οφείλει να ακούσει η Κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε τη θέση του για μικρές δομές σε όλους τους Δήμους της Άρτας. «Κατανοούμε το πρόβλημα των νησιών και πρέπει να βάλουμε πλάτη αλλά υπηρετούμε τις τοπικές μας κοινωνίες τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοούμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές της κυβέρνησης. Ποτέ δεν κληθήκαμε να συζητήσουμε. Οφείλουν να ακούσουν τις μικρές κοινωνίες και να προχωρήσουν σε μικρές δομές που θα είναι διαχειρίσιμες», ήταν τα επιχειρήματα του Δημάρχου Αρταίων, τα οποία επικαλείται εδώ και καιρό σε κάθε ευκαιρία.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος αφού επεσήμανε το γεγονός της διαβίωσης 1.500 αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή του, επικαλέστηκε επί πλέον και τα κυκλώματα που δρουν για μεταφορά μεταναστών προς Ιταλία, με τα γνωστά αποτελέσματα. «Η Ήπειρος συνολικά έχει πάρει μεγάλο κομμάτι προσφύγων. Τους τελευταίους μήνες διαχειριστήκαμε δύο ναυάγια τα οποία είχαν τεράστιο κόστος. Τα παράλια δεν ενδείκνυνται για φιλοξενία καθώς δρουν κυκλώματα που τους μεταφέρουν στο εξωτερικό. Στην Πρέβεζα παράλληλα βρίσκονται πάνω από 1500 οικονομικοί μετανάστες, κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος. «Τα παράλια δεν είναι κατάλληλα για φιλοξενία αφού εκεί αναζητούν πρόσβαση κυκλώματα που κάνουν παράνομες μεταφορές. Εμείς ουδέποτε είχαμε την παραμικρή ενημέρωση από την κυβέρνηση», υποστήριξε επίσης ο Νίκος Ζαχαριάς, Δήμαρχος Πάργας.

Οι Δήμαρχοι Γ. Καραϊσκάκη Π. Μίγδος και Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος είπαν πως οι ορεινοί δήμοι τους δεν προσφέρονται για δημιουργία Δομών. «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με ισοκατανομή στους Δήμους. Δεν έχω ενημερώσει τους κατοίκους μου, δεν έχω συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ πολύ δύσκολο για έναν τόσο ορεινό δήμο να λειτουργήσει δομή μεταναστών», είπε ο Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη. «Η εμπειρία από την λειτουργία της δομής στο Τσεπέλοβο δεν είναι καλή. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε ορεινά χωριά.». συμφώνησε ο Γιώργος Σουκουβέλος, Δήμαρχος Ζαγορίου.
Την ισοκατανομή προσφύγων σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου έθεσε ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, λέγοντας, «Ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοξενεί ήδη έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Αν η κυβέρνηση αλλάξει το 1% αυτό θα πρέπει να γίνει για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Πρέπει να υπάρξει ισοκατανομή και στους Δήμους».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην ομαλή διαβίωση των Σύρων προσφύγων στα Δολιανά, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, χαρακτήρισε «εθνικό πρόβλημα» το μεταναστευτικό, λέγοντας: «Θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Η μη συμμετοχή μας δεν βοηθά, όμως δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε ένα φορτίο που δεν μας αναλογεί».
Τον προβληματισμό του για τη διαχείριση του ζητήματος στη νέα φάση, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας, λέγοντας πως φοβάται μήπως οι δήμοι βρεθούν μόνοι τους στην προσπάθεια να λύσουν προβλήματα.

Στην ΠΕΔ η συνάντηση 
Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στη σύσκεψη των δημάρχων με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη που θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και όχι στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.