«Μουδιασμένη» η αγορά με το clickaway, αλλά…ΞΕΘΑΡΕΨΑΜΕ!

Γεμίζει κόσμο η Σκουφά τις πρωινές ώρες

«Κάτι γίνεται, αλλά…» λένε οι έμποροι

SOS στις ηλεκτρονικές αγορές-τι να προσέχουμε

Με τους Αρτινούς εμπόρους να προσπαθούν να προσαρμοστούν στο clickaway οι καταναλωτές τις τελευταίες μέρες που η συγκεκριμένη μέθοδος αγοράς καταναλωτικών αγαθών έκανε την εμφάνισή της ελέω κορωνοϊού, φαίνεται να ξεθαρρεύουν.
Προς το παρόν, οι online αλλά και οι τηλεφωνικές παραγγελίες είναι λιγότερες των προσδοκιών, κι ο λόγος είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία για τα καταστήματα δεν είχαν δώσει έμφαση στη διαδικτυακή παρουσία τους, ο κόσμος βγαίνει στην αγορά, κάνει βόλτες στη κεντρική οδό τη Ν. Σκουφά, κάποιοι ψωνίζουν.

Όλο αυτό αναμένεται να ενταθεί όσο θα πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες. Σε συνομιλία που είχαμε με εμπόρους της Σκουφά, η γενική διαπίστωση μπορεί να συνοψισθεί στο «απ’ το ολότελα…». Κι αυτό επειδή εκεί που ήταν κλεισμένα τα μαγαζιά, έστω κι αυτό το λίγο, είναι κάτι, χωρίς να καλύπτει επ’ ουδενί λόγο αυτά που περίμεναν για τις γιορτές οι έμποροι.
Η κεντρική αγορά της Άρτας γεμίζει με κόσμο, αλλά «οι περισσότεροι ψάχνονται, αρκετοί δεν ξέρουν πώς να κάνουν τις παραγγελίες», λέει έμπορος με κατάστημα ρούχων. «Κάτι γίνεται, αλλά…» δηλώνει άλλος έμπορος, που λόγω της αλυσίδας καταστημάτων την οποία εκπροσωπεί, παρότι είναι οργανωμένος στα ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών και πωλήσεων, επισημαίνει πως «η φυσική παρουσία, δεν καλύπτεται με κανένα τρόπο».

Στα όριά της η καραντίνα
Το περιστατικό με καφετζή της Άρτας που κατελήφθη με ανοιχτό μαγαζί και εισέπραξε τσουχτερό πρόστιμο, δείχνει πως η καραντίνα έχει φέρει τον κόσμο στα όριά του.
Μάλιστα σε τροχιά συναγερμού ξαναμπαίνει η κυβέρνηση, καθώς τις τελευταίες
ημέρες πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις πως η διαχείριση της
πανδημίας παραμένει εκτός ελέγχου, αφού οι αριθμοί του δεύτερου κύματος κορωνοϊού παραμένουν αμετάβλητοι.
Σε αυτό το κλίμα συμβάλει και το γεγονός πως η αλλαγή του προγραμματισμού των εμβολιασμών ανατρέπει το κυβερνητικό αφήγημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έκρυψε την ενόχλησή του, για το χρονοδιάγραμμα και το ύψος της πρώτης παρτίδας εμβολίων που θα λάβει
η Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι θα αφιχθούν στα τέλη του μήνα 300.000 εμβόλια, που σημαίνει για εμβολιασμό μόλις 150.000 ανθρώπων.

Μηδέν
Μηδέν κρούσματα για την Άρτα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 17/12, όμως καταγράφηκαν 1.155 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα 251 να εντοπίζονται στην Αττική και τα 237 στη Θεσσαλονίκη.
Στην Ήπειρο ανακοινώθηκαν σε Ιωάννινα 5 και σε Πρέβεζα 1 κρούσμα.

Επιφυλακτικοί
Να σημειωθεί πως σε δημοσκόπηση οι Έλληνες εμφανίζονται επιφυλακτικοί αν θα έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού αμέσως και πόσοι. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δύο διαστήματα 12-14/12 και 14-16/12 σε 1.208 και 1.210 πολίτες αντίστοιχα.
Για το αν θα έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού το 67% από τους ερωτηθέντες απάντησε «σίγουρα ή μάλλον ναι», ενώ το 29% «μάλλον ή σίγουρα όχι».
Στην ερώτηση για το πότε θα έκαναν το εμβόλιο για τον κορονοϊό το 36% απάντησε «το συντομότερο δυνατό», το 21% απάντησε πως θα το κάνει μετά από 2-3 μήνες, το 24% αρκετά αργότερα, ενώ το 15% δεν θα το κάνει ποτέ.
Όσο για το «πόσο σας ανησυχεί ο κορονοϊός;» το 76% απάντησε πολύ ή αρκετά, το 12% μέτρια και το 10% λίγο έως καθόλου.

Προσοχή στις online απάτες
Λόγω της πανδημίας Covid-19 και των σχετικών περιορισμών, αφού για λόγους ασφαλείας πολλές αγορές δεν θα πραγματοποιηθούν σε φυσικά καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, αλλά διαδικτυακά, οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί πώς ψωνίζουν με ασφάλεια.

Για να μην πέσουν οι χρήστες-καταναλωτές θύματα online απάτης, οι ειδικοί της διεθνούς εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, δημιουργού του ομώνυμου λογισμικού κατά των «ιών», το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα, έδωσαν στη δημοσιότητα μία σειρά από οδηγίες:

-Αγοράστε από αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα αφού σε εορταστική περίοδο, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα για να δελεάσουν ανυποψίαστα θύματα και να τα εξαπατήσουν.
– Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το ότι -κατά κανόνα- οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντισταθούν σε μία χαμηλή τιμή. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις μάρκες πολυτελείας ή τα προϊόντα τεχνολογίας που πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

-Αγοράστε μόνο από ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση (HTTPS) Όταν αναζητάτε το σωστό δώρο στο διαδίκτυο και τελικά εντοπίσετε το online κατάστημα από το οποίο θέλετε να το αγοράσετε, ελέγξτε πρώτα εάν η ιστοσελίδα του διαδικτυακού καταστήματος χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση.
– Σκεφτείτε πριν αγοράσετε ή πριν δώσετε τα προσωπικά στοιχεία σας. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ούτως ή άλλως, κοιτάξτε τα προσωπικά στοιχεία που ζητάει το κατάστημα, συμπληρώστε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς τα προσωπικά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα εάν πέσουν σε λάθος χέρια, για παράδειγμα σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων.

-Μην ψωνίζετε στο διαδίκτυο μέσω hotspot, χρησιμοποιήστε μόνο ασφαλείς συνδέσεις στο διαδίκτυο.
-Ελέγξτε την απόδειξη πληρωμής και επικοινωνήστε με την τράπεζά σας και το κατάστημα, εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο. Αφού πραγματοποιήσετε μία αγορά, ελέγξετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει και ότι η τιμή που πληρώσατε για το προϊόν αντιστοιχεί στην τιμή που είχατε δει. Εάν εμφανιστεί κάτι πραγματικά ύποπτο, μπορείτε να αποφύγετε να χάσετε χρήματα από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, ακυρώνοντας την κάρτα σας.