Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής και παράλληλες εκδηλώσεις στο Ελληνικό Ιωαννίνων

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” σας προσκαλεί στο 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής και τις παράλληλες εκδηλώσεις του που θα λάβουν χώρα από 1 έως και 20 Αυγούστου 2024, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Όλες οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες που αναφέρονται παρακάτω και ώρα 20.30. Το 14ο Συμπόσιο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θ. Παπαγιάννης” και ο πολιτιστικός οργανισμός WEADOREMUSEUMS.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Φέτος, πέντε (5) γλύπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δημιουργήσουν γλυπτικές συνθέσεις από ανακυκλώσιμα υλικά και τοπική πέτρα στην αυλή του Μουσείου και όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους δουν να εργάζονται από κοντά και να αλληλοεπιδράσουν με αυτούς σε πραγματικό χρόνο. Τα νέα γλυπτά θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες καλλιτεχνικές διαδρομές που έχουν ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα συμπόσια του μουσείου και συγκεκριμένα από την είσοδο του Ελληνικού μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας.

Με αλφαβητική σειρά οι γλύπτες που θα λάβουν μέρος είναι:

 

Ο Βαγγέλης Κωστούλας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο Ιορδάνης Ποιμενίδης, ο PeterBerger και ο HeinzKnapp.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

-Παρασκευή 2/8, ώρα 20:30: Θεατρική παράσταση από την 13μελή θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακκωμάτων Ιωαννίνων, με το έργο “Δον Καμίλο”, του Σωτήρη Πατατζή σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Αλεξίου.

-Κυριακή 4/8, ώρα 20:30:

∙ Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μίχα με τίτλο “Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης”.

∙ Μουσική βραδιά με Ποίηση με τον ποιητή Δημήτρη Παπανικολάου και την ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, με συνοδεία φλάουτου και κιθάρας από τους μουσικούς Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη και Μιχαήλ Παππά.

-Τετάρτη 7/8, ώρα 20:30:

∙ Διάλεξη “Η σχέση του Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, Μάκη Βαρλάμη, με την Ήπειρο” *

∙ Προβολή του βίντεο «Το Μουσείο Βαρλάμη στην Αυστρία». Σύντομη παρουσίαση της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Η παρουσίαση θα γίνει από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας/Παύλος Τροχόπουλος και Αστέρης Νάνος *

∙ Προβολή του Ντοκιμαντέρ του Στράτου Στασινού με τίτλο  “ΗΠΕΙΡΟΣ”.

Παρασκευή 9/8, ώρα 20:30: Θεατρική παράσταση από την ομάδα τέχνης “Βορείως” με τίτλο “Χτυποκάρδια στο… κρανίο” σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σεντελέ και μουσική επιμέλεια & σκηνογραφία του Πάνου Σεντελέ.

Παίζουν οι: Γεώργιος Ζιώγας, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Σδράλλης, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές, Ρίζος Τραγουδάρας.

-Κυριακή 11/8, ώρα 20:30: Ροκ συναυλία με το νεανικό συγκρότημα “Elephant”.

Την τριμελή νεανική μπάντα απαρτίζουν οι: Λεωνίδας Αθανασίου (κιθάρα και φωνή), Φωτεινή Φράγκου (μπάσο), Ηρακλής Σακκάς (τύμπανα).

-Τρίτη 13/8, ώρα 20:30: Διάλεξεις από το «Οδοιπορικό Υγείας & Αλληλεγγύης» με θέμα: “Ενημέρωση για την Πρόληψη Ιατρικών Παθήσεων και Εξαρτήσεων”. Συντονιστής θα είναι ο καθηγητής καρδιολογίας, Δρ. Στέφανος Φούσας, υπεύθυνος του “τομέα καρδιάς” στο Metropolitan General και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

-Παρασκευή 16/08, ώρα 20:30: Θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με τίτλο “Σόδες & Ασπιρίνες” του Μιχάλη Κοβανίδη.

-Κυριακή 18/8, ώρα20:00: ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: “Το μυστικό της λευκής τάξης”, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα έργα του μουσείου ΜΣΤΘΠ.

-Τρίτη 20/8, ώρα 20:30: Μουσική βραδιά με τίτλο «Μουσικές του Κόσμου». ΤrioMusarti με τον Κώστα Λεοντάρη, τη Σοφία Πατσιούρα και την ΦένιαΤσαρσιλή.

Στο φετινό συμπόσιο γλυπτικής συνεργάστηκε το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο – Αυστριακής Αγωγής (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο).

Το 14ο Συμπόσιο Γλυπτικής είναι αφιερωμένο στην άνοια.