Μπαίνουν τα χρήματα για τις ζωοτροφές

Από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Ακατάσχετη η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ στους Κτηνοτρόφους

Δήλωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου

Από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου άρχισαν να πιστώνονται τα χρήματα που αντιστοιχούν στην ενίσχυση των 85,9 εκατ. ευρώ για προμήθεια ζωοτροφών στους Κτηνοτρόφους καθώς ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που παρατηρήθηκαν και άρχισε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 66.000 περίπου δικαιούχων κτηνοτρόφων από όλους τους κλάδους, περίπου στις 8.15 το βράδυ, πιστώθηκαν και είναι διαθέσιμα μέσα από τα ΑΤΜ τα ποσά της έκτακτης ενίσχυσης ζωοτροφών.
Η πίστωση γίνεται σταδιακά και ενδέχεται να μην φανούν αμέσως τα χρήματα σε όλους τους δικαιούχους, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Οι ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων κτηνοτρόφων είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ειδική ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή για τις ανάγκες της συγκεκριμένης πληρωμής.
Πιο συγκεκριμένα ακατάσχετη και αφορολόγητη η ενίσχυση ύψους 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους μετά από τροπολογία του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας ΝΔ Γιώργου Στύλιου.
Η τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου του 2023 από τη Βουλή, διασφαλίζει τον ανεκχώρητο και αφορολόγητο χαρακτήρα της ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ενίσχυση, που είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αφορά την αγορά ζωοτροφών και τη στήριξη των κτηνοτρόφων απέναντι στο αυξανόμενο κόστος των αγροεφοδίων.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γ. Στύλιου, με την τροπολογία που ψηφίστηκε τα ποσά της ενίσχυσης πλέον καθίστανται αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα από τράπεζες ή την εφορία. Ενώ εξαιρούνται και από τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα προς τους δικαιούχους.
Ειδικότερα ο Υφυπουργός δήλωσε: «Σταθερά, με συνέχεια και με συνέπεια η Κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς απέναντι στις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις. Με την τροπολογία που ψηφίστηκε διασφαλίσαμε το ακατάσχετο της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ. Της ενίσχυσης προς τους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών και πλέον προχωράμε στην καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Μελετάμε συνεχώς και αναζητούμε τρόπους στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς».

Έμειναν εκτός
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και σε αυτή την πληρωμή πάνω από 10.000 παραγωγοί από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, εκτιμάται πως έχουν μείνει εκτός.
Οι παραγωγοί αυτοί διακρίνονται σε τριες βασικές κατηγορίες:
Πρώτον, όσους είχαν δηλώσει ΚΑΔ βασικό γεωργικό, ενώ είναι και κτηνοτρόφοι ταυτόχρονα και τους οποίους παραπέμπει το ΥπΑΑΤ στην ΑΑΔΕ, όπως έγινε και με την πρώτη ενίσχυση (2% στο τζίρο των ζωοτροφών).
Δεύτερον, νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους, για τους οποίους διαρρέεται από το ΥπΑΑΤ, ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πληρωθούν σε χρόνο μεταγενέστερο.
Tρίτον, υπάρχει μια κατηγορία παραγωγών που ενώ εμφανίζονταν στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση επιλέξιμοι, έμειναν εκτός λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης. Στην προκειμένη περίπτωση οι παραγωγοί παραπονιούνται ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν νωρίτερα ώστε να προχωρήσουν σε ένσταση.