«Μυστήριο στην Παλμαρόλα» Π. Παντελούκας Εκδόσεις βακχικόν 2024 σελ.117

Γράφει :
Ο Κώστας Α. Τραχανάς

Η Παλμαρόλαείναι ένα απόκρημνο ,παρθένο νησί στο Τυρρηνικό Πέλαγος, στα δυτικά παράλια της Ιταλίας.
Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας ΟράτσιοΣπινέλλι θα πάει με την γυναίκα του Ασούντα, διακοπές εννέα μέρες σε αυτόν τον επίγειο Παράδεισο. Πήγαν με το όμορφο ιστιοπλοϊκό του ΝτάβιντενταλΜίστρο.

Όμως στο ίδιο νησί βρίσκεται και ο εξηντάχρονος, πάμπλουτος Αμερικανός Μανφρέντι.Ο Μανφρέντιβρίσκεται δολοφονημένος στην Παλμαρόλα ,ενόσω κάνει διακοπές με ιστιοπλοϊκό που νοίκιασε από τη Ρώμη , μαζί με το ζευγάρι των Ιταλών φίλων του Ταλαρίκο και τη νέα Αμερικανίδα σύζυγο Λίζα Σπάροου.
Ο θάνατος δείχνει να είναι φόνος μετά από καβγά στη θάλασσα με κάποιον άγνωστο.
Ο τρόπος της δολοφονίας καταδείκνυε μίσος ή προμελέτη.

Πολλά τα ερωτηματικά : Περιουσιακά ; Κληρονομικά; Ερωτικά μυστικά ; Εκδίκηση για κάτι ; Ή μήπως δεν ήταν τίποτα εξ αυτών και ήταν απλά ένας ανόητος καβγάς με κάποιον άγνωστο που είχε τραγική κατάληξη;
Η χήρα Σπάροου ,σύμφωνα με τη διαθήκη του Μανφρέντι , θα γίνει μία από τις πλουσιότερες Αμερικανίδες στην Καλιφόρνια .Τέκνα δεν έχουν.

Όμως ο Μανφρέντι είχε εν ισχύι ασφάλεια ζωής ποσού ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων με δικαιούχο την Ιταλίδα πρώην σύζυγό του ,ΝτιλέταΚαρπινιάνι , με την οποία είχαν χωρίσει προ πολλών ετών , ή κάποιον απόγονό τους , αν υπήρξαν τέκνα!!

Επτά ημέρες μετά τη δολοφονία του Έντουαρντ Μανφρέντι θα βρεθεί πνιγμένη και η ντίβα του ιταλικού θεάτρου ΝτιλέταΚαρπινιάνι.Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Ο αστυνόμος Ντε Σάνκτις του Εγκληματικού της Ρώμης ,ζητάει την βοήθεια του καθηγητή ΟράτσιοΣπινέλλι.
Ο Σπινέλλι είχε ένα αλάνθαστο ένστικτο και μία ξεχωριστή ματιά στο εκάστοτε έγκλημα .Όντας οξυδερκής και μεθοδικός προσέφερε διαχρονικά την πολύτιμη βοήθειά του στην ιταλική αστυνομία .Ήταν εκείνος που έφτανε πρώτος στη λύση του κάθε μυστηρίου ,του κάθε φαινομενικά τέλειου εγκλήματος και στη σύλληψη των δραστών.

Η μέθοδός του περιλάμβανε τη μελέτη ενός εγκλήματος υπό το πρίσμα και τον συγκερασμό πιθανού κινήτρου, κοινωνικών δεδομένων και προεκτάσεων, των οικογενειακών δεσμών και πιθανών δραστών, του διαλόγου με τους υπόπτους ,της συλλογής πληροφοριών, ιστορικών και εγκυκλοπαιδικών στοιχείων και της ανάλυσης της ψυχολογίας και κυρίως …των ματιών των εμπλεκομένων σε μία υπόθεση.

Ο καθηγητής θεωρούσε ότι το έγκλημα αντανακλά κατά βάση την κοινωνία, ότι πλην των εξαιρέσεων των ψυχικά άρρωστων και διαταραγμένων , οι περισσότεροι δράστες του σήμερα οδηγούνται προς τα εκεί από αίτια που εντοπίζονται κοινωνικά και ότι αν ψάξει κανείς τη ζωή τους και τις συνήθειές τους ,θα πιάσει τον μίτο της Αριάδνης και θα τον ξετυλίξει.

Θα μπορέσει να βρει τελικά τον ένοχο ή τους ενόχους των δύο φόνων ,ο καθηγητής ΟράτσιοΣπινέλλι;
Μια αστυνομική νουβέλα μπονσάι.
Ένα εξαιρετικό ,συναρπαστικό ανάγνωσμα.
Διαβάστε το.

Ο Πάνος Παντελούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε στο Μαρούσι και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Δίκαιο στη Βρέμη της Γερμανίας. Ασκεί μάχιμη δικηγορία επί 20 συναπτά έτη και έχει ιδρύσει το δικηγορικό γραφείο PanteloukasLawOffice. Ομιλεί πέντε γλώσσες. Είναι συγγραφέας του νομικού βιβλίου με τίτλο Menschenrechte στα γερμανικά (εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα 2007), για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και των αστυνομικών νουβελών Έγκλημα στο Πότζο (εκδόσεις Βακχικόν 2020) και Ο Σπινέλλι στον Κάμπο (εκδόσεις Βακχικόν 2021). Αρθρογραφεί σταθερά στο τριμηνιαίο περιοδικό Τριανεμία, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Τίνα Σπινέλλι και έχει δύο παιδιά. Τα βιβλία, το σινεμά, η μουσική, τα ταξίδια, ο αθλητισμός, οι συλλογές και ο εθελοντισμός είναι τα βασικά του ενδιαφέροντα εκτός δουλειάς. Είναι λάτρης της Ιταλίας, της δεύτερης πατρίδας του. Το «Μυστήριο στην Παλμαρόλα» είναι η τρίτη αστυνομική του νουβέλα από τον κύκλο υποθέσεων του ήρωά του, του καθηγητή εγκληματολογίας ΟράτσιοΣπινέλλι.