Μόνοι… στο σπίτι!

Γιορτές σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Κλειστά μπαρ και κλαμπ-ίσως ανοιχτά τα εστιατόρια

Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό

Ως δεδομένη φέρεται πλέον η παράταση του lockdown και θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Παρασκευή.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σαραντάκος στην «Ώρα Ελλάδος» στο Open TV, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα γίνει με τη μορφή διαγγέλματος από τον πρωθυπουργό ή αν θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Η πορεία της πανδημίας και το «αποτύπωμα» των μέτρων στην επιδημιολογική καμπύλη, όπως αποδείχθηκε, η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς τα κρούσματα δεν μειώθηκαν όσο περίμεναν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ όπως λένε οι ειδικοί, ο αριθμός των διασωληνώσεων και των θανάτων θα παραμείνει υψηλός για το επόμενο διάστημα.

Το lockdown δείχνει να είναι αναπόφευκτο κι επιβεβλημένο για να αναχαιτιστεί η πανδημία που σαρώνει τη χώρα, γεμίζει τα νοσοκομεία, και φρακάρει τις ΜΕΘ, προκαλώντας συγχρόνως ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και την κοινωνία που διανύει δεύτερη φάση «εγκλεισμού» κι ενδέχεται να αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο.
Το μεσημέρι της Παρασκευής (27/11) ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το πώς αναμένεται να κινηθεί ο Δεκέμβριος με τα δείγματα γραφής να μην είναι αισιόδοξα. Κατά πάσα πιθανότητα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση του lockdown για τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Τι ανοίγει 
Το πλάνο που υπάρχει στα σκαριά τη δεδομένη στιγμή είναι να αρθεί αρχικά το lockdown σε:
-εποχιακά είδη, καταστήματα παιχνιδιών και γενικά οι επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλο τζίρο την περίοδο των Χριστουγέννων
-θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στις πόλεις

Χτύπημα στην εστίαση
Σύμφωνα με το ethnos.gr δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει η εστίαση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εισηγήσεις για να υπάρξει άνοιγμα υπό προϋποθέσεις στην οργανωμένη εστίαση. Λίγα τραπέζια, μικρές παρέες, μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο χώρο για πελάτες, εργαζόμενους. Αν παρθεί τελικά η απόφαση για άνοιγμα, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Μόνοι στα σπίτια
Όπως όλα δείχνουν επίσης δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις ούτε συγγενών που μένουν σε άλλες περιοχές και που θα ήθελαν να επισκεφθούν γονείς και αδέλφια.
Όπως λέγεται, αναμένεται να υπάρξει νέα ειδική καμπάνια ενόψει των εορτών, για να καταστεί σαφές το ότι «μένουμε σπίτι τα Χριστούγεννα» σημαίνει ότι μένουμε… λίγοι και καλοί και δεν θα αλλάξουμε χρόνο με συγγενείς και φίλους, αλλά με την «κοινωνική φούσκα» που συναναστρεφόμαστε, δηλαδή άκρως οικογενειακά.