Νέα αύξηση των κρουσμάτων - 3 κρούσματα στην Άρτα

269 νέα κρούσματα ανακοίνωσε στις 20/8 ο ΕΟΔΥ

Σε επίπεδο αρνητικού ρεκόρ επιμένουν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς την Πέμπτη 20/8 καταγράφηκαν 269 νέα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Από τα 269 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν, τα 250 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, 22 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται για μια ακόμη ημέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης με 90 και 67 νέα κρούσματα, αντίστοιχα, ενώ 15 κρούσματα καταγράφονται στις Κυκλάδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.934, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. Από αυτά, 1.783 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.658 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Την επιδημιολογική εικόνα της Πέμπτης συμπληρώνει και ο ένας επιπλέον θάνατος που ανέβασε τον αριθμό των θανόντων στους 236.

Στην Άρτα και την Ήπειρο
Πιο συγκεκριμένα, στα 269 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης (20/8), όσα δηλαδή και την Τρίτη (18/8), αριθμό που αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ ανάμεσά τους ανακοινώθηκαν 1 στην Π.Ε. Άρτας και τρία στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
Όμως τουλάχιστον για την Άρτα, αυτός ο αριθμός πλέον δεν ισχύει, αφού στην Άρτα κατεγράφησαν 3 κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο τουλάχιστον είχαν «κινητικότητα» στην κοινότητα με αποτέλεσμα να διεξάγεται αγώνας δρόμου για την ιχνηλάτηση των επαφών τους.
Το ένα κρούσμα που καταγράφηκε αρχικά σε ημιορεινό χωριό, ακολούθησε και άλλο, ενώ γίνονται τεστ σε όλες τις επαφές που είχε ο επισκέπτης εξ Αθηνών που ήταν θετικός.
Το άλλο άτομο νεαράς ηλικίας, όταν έγινε γνωστό πως είναι θετικός στον κορωνοϊό μέσω facebook άρχισαν να γίνονται εθελοντικά τεστ από γνωστούς και φίλους.
Γενικά όμως στην Άρτα επικρατεί ένας προβληματισμός, σχετικά με την ενημέρωση, που από πολλούς πλέον θεωρείται ελλιπής.

Πού καταγράφηκαν τα νέα κρούσματα
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, η ενημέρωση του ΕΟΔΥ αναφέρει πως από τα 250 εγχώρια, τα 22 κρούσματα συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Ακόμη, προκύπτει πως από τα 269 περιστατικά, εισαγόμενα είναι μόνο τα 19.
Αξιοσημείωτα στοιχεία από την κατανομή που ακολουθεί αποτελούν για ακόμα ένα 24ωρα τα πολλαπλά κρούσματα σε Αττική (90) και Θεσσαλονίκη (67), καθώς οι δύο περιφερειακές ενότητες συγκεντρώνουν περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα. Επιπλέον, «ξεχωρίζει» η καταγραφή 15 κρουσμάτων στις Κυκλάδες αλλά και 8 περιστατικών σε Λέσβο και Πέλλα.

Αναλυτικότερα:
-11 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 90 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
-67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας,
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,
-2 κρούσματα στηνα Π.Ε. Δωδεκανήσου,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
-4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
-15 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,
-8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
-2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
-3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
-6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.