Νέα διαβούλευση μετά τη Σύνοδο Πρυτάνεων για Συγχωνεύσεις, Καταργήσεις Τμημάτων

Προβληματίζουν τα κριτήρια κατάταξης

Ενστάσεις από το Παν. Ιωαννίνων για τις διαδικασίες

Η μοριοδότηση της ΕΘΑΕ είχε αρνητικό αντίκτυπο

Ο Τρ. Αλμπάνης: Θα επανέλθουμε σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 02 Μαρτίου 2022, η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ Περικλής Μήτκας.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ενημερώθηκε για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά την Αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη, ενώ σχετικά με τη μοριοδότηση της ΕΘΑΑΕ για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, διευκρινίστηκε ότι αυτή δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και λανθασμένα προβλήθηκε ως τέτοια. Η σύνδεση της χρηματοδότησης και επιδότησης απαιτεί περαιτέρω διαβούλευση των Πανεπιστημίων με την ΕΘΑΑΕ, με σκοπό τη βελτιστοποίηση των κριτηρίων και των δεικτών, με τους Πρυτάνεις να εκφράζουν την επιφύλαξή τους και πως θα οδηγηθούν σε προτάσεις μετά από συνεδριάσεις των Συγκλήτων όπως αναφέρει ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων.
Να σημειωθεί πως από τη συζήτηση μεταξύ Πρυτάνεων και της υπουργού Παιδείας προέκυψε ότι οι όποιες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων δεν θα επηρεάσουν το φετινό Μηχανογραφικό το οποίο θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, ενώ οι Πρυτάνεις ζήτησαν από την υπουργό Παιδείας διευκρινίσεις τι θα απογίνουν το προσωπικό και οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στα τμήματα τα οποία θα συμπεριληφθούν στις εισηγήσεις των Συγκλήτων για κατάργηση. Η Υπουργός απάντησε ότι θα αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και ανάφερε ότι ανάλογες ενέργειες έγιναν με επιτυχία, πέρσι, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τέλος συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ να ξεκινήσει τον Απρίλιο διαβούλευση με τα Πανεπιστήμια για το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στα κριτήρια τα οποία θα ισχύσουν για τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ του οικονομικού έτους 2023.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Να σημειωθεί ότι από τη Σύγκλητο του Παν. Ιωαννίων υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις για την μοριοδότηση καθώς θεωρεί ότι η χρήση της που με ευθύνη της ΕΘΑΕ δόθηκε στη δημοσιότητα, είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και σε άλλα πανεπιστήμια, κυρίως εκείνα που ενσωμάτωσαν τμήματα των πρώην ΤΕΙ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης λέγοντας «Έχει υποστεί βλάβη η εικόνα του πανεπιστημίου… Αν μέρος της χρηματοδότησης, την οποία δικαιούται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατανεμηθεί αλλού, κακώς θα γίνει και θα διεκδικήσουμε αυτούς τους πόρους… δε μας τιμά η χθεσινή συνεδρίαση ακαδημαϊκά, διότι με δυσκολία καταλήξαμε σε μια απόφαση, η οποία και αμφισβητείται από πολλές πλευρές», κατέληξε ο Τρ. Αλμπάνης.
Παράλληλα άφησε ανοιχτό το θέμα με τα Τμήματα στην Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα λέγοντας «Όλα τα τμήματα είναι βιώσιμα για εμάς, ακόμη και το τμήμα Λογιστικής για το οποίο πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Σε αυτή τη φάση συρρίκνωσης των πανεπιστημίων, θέλουμε να διαφυλάξουμε τα τμήματα και σε δεύτερη φάση θα επανέλθει το Πανεπιστήμιο και στην Πρέβεζα και στην Ηγουμενίτσα… Αν η ελληνική οικονομία στο μέλλον το επιτρέψει, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό, θα μπορούσαμε ακόμη και να δούμε νέα τμήματα. Αυτό όμως είναι μελλοντικό, προέχει η διαφύλαξη και ενίσχυση».

Ιόνιο πανεπιστήμιο
Πιο σκληρή ήταν η αντίδραση, από το Ιόνιο πανεπιστήμιο το οποίο με ανακοίνωση του συλλόγου των διδασκόντων αναφέρει ότι «τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας «ξύπνησαν» τους χειρότερους εφιάλτες της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, αφού προτρέπει σε συγχωνεύσεις καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων με fast track διαδικασίες. Η «προτροπή» αυτή σύντομα αναμένεται να γίνει εκβιασμός με την εφαρμογή του απαράδεκτου μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την προσφιλή τακτική του Υπουργείου μέσω διαρροών στον Τύπο και χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα τα Ιδρύματα, εμφανίστηκε και η περιβόητη κατάταξη των ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ, με ατεκμηρίωτα τριψήφια νουμεράκια και με στοχευμένες κατευθύνσεις που είναι προφανείς ακόμα και στον τελευταίο ανίδεο αναγνώστη! Μία λέξη αρμόζει μόνο για όλα αυτά: …Ντροπή!!!»

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Η Υπουργός Παιδείας δείχνει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες του διαλόγου, αλλά πρωτίστως απαξιώνει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα των Πανεπιστημίων. Και ερωτούμε:
– Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να μαθαίνουν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την αξιολογική τους κατάταξη πριν ακόμα αυτή φτάσει επίσημα στα θεσμοθετημένα τους όργανα;
– Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να καλούνται να υποβάλλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης τους έως 31-03-2022, όταν το Υπουργείο χρειάζεται ένα εξάμηνο για να συντάξει μια επιστολή με αόριστα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει οι Διοικήσεις να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις;
– Είναι δυνατόν τα Πανεπιστήμια της χώρας να καλούνται να υποβάλλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης τους όταν πολλά από τα Τμήματά τους βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης των νέων προγραμμάτων σπουδών τους σύμφωνα με τις διαδικασίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης;
Τονίζουμε εμφατικά ότι η όποια απόπειρα κατάργησης ή συγχώνευσης ακαδημαϊκών μονάδων, ακόμα και σε περιπτώσεις επικαλύψεων που είναι αναπόφευκτες σε ένα πολυνησιωτικό περιβάλλον, αποτελεί για την ακαδημαϊκή κοινότητα casus belli και αφετηρία αγώνων.

Ζητούμε:
• από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιδείξει την απαιτούμενη σύνεση, να σταματήσει τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των Ιδρυμάτων και να αφουγκραστεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ιδρυμάτων,
• από τη Διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου να υπερασπιστεί όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα του και να αντιταχθεί στο σχέδιο της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που θέλει να εξαφανίσει από τον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, χωρίς να αναλάβει και την ευθύνη αυτής της επιλογής,
• από τους θεσμικούς φορείς στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ανησυχία Τσιρογιάννη
Η απόφαση μεταφοράς από την Πρέβεζα του Τμήματος Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Άρταίων, αφού υπάρχουν φόβοι στην τοπική κοινωνία πως θα εφαρμοστεί και στα Τμήματα της Άρτας.
Να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην κίνηση αυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είπε πως πρέπει να είναι «Πανεπιστήμιο Ηπείρου» επισημαίνοντας τα εξής: « Πρέπει να καταλάβει η Σύγκλητος πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι Πανεπιστήμιο Ηπείρου και έτσι πρέπει να λειτουργεί. Μέριμνα της Συγκλήτου είναι όχι να κλείνει και να μετακινεί Τμήματα, αλλά να διασφαλίζει για το μέλλον των σχολών της και να αναβαθμίζει τις υποδομές τους, έτσι ώστε, μαζί με του καθηγητές να αποτελούν ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς».