Νέα Πρόστιμα τιμωρητικού χαρακτήρα

Διαμαρτυρία από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου

Η επιβολή τους δεν στηρίζει την επιχειρηματικότητα

Ζητείται άμεση αναθεώρηση του πλαισίου προστίμων

 

Το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το νέο πλαίσιο προστίμων που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, τόσο από την ΑΑΔΕ, όσο και από το Γ.Ε.ΜΗ.

Όπως υποστηρίζεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η Πρόεδρος της Τ.Δ. του 6ου Π.Τ. του Ο.Ε.Ε. Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, τα νέα πρόστιμα, τα οποία φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται από:
• το αυξημένο λειτουργικό κόστος,
• τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην οικονομία,
• την ανάγκη προσαρμογής σε συνεχείς αλλαγές στη φορολογική και εμπορική νομοθεσία.

Η επιβολή δυσανάλογων προστίμων δεν στηρίζει την επιχειρηματικότητα• αντίθετα, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη πιεσμένη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότερες καθυστερήσεις δεν προκύπτουν από πρόθεση φοροδιαφυγής ή παραπλάνησης, αλλά από πρακτικές δυσκολίες: δυσλειτουργίες συστημάτων, φόρτο εργασίας λογιστικών γραφείων, περίπλοκες διαδικασίες.

 

 

 

 

 

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου ζητά:
1.Την άμεση αναθεώρηση του πλαισίου προστίμων και την υιοθέτηση πιο αναλογικών μέτρων, ειδικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
2.Τη θέσπιση ουσιαστικής περιόδου χάριτος, ώστε να προσαρμόζονται έγκαιρα οι επιχειρήσεις σε νέες υποχρεώσεις.
3.Την αποτελεσματική διασύνδεση συστημάτων ΑΑΔΕ – Γ.Ε.ΜΗ., ώστε να αποφεύγονται διπλές καταχωρίσεις και καθυστερήσεις που οδηγούν σε άδικες κυρώσεις.
Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη και σταθερότητα, όχι αποθάρρυνση μέσω υπέρογκων και τιμωρητικών προστίμων».

Διεξαγωγή Εκδηλώσεων

Εν τω μεταξύ το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος διαρκούς ενημέρωσης των Μελών του και των Λογιστών – Φοροτεχνικών, διοργανώνει δωρεάν ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Το πλαίσιο αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5-8 του Ν. 4554/2018 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις των άρθρων 65-67 του Ν. 4635/2019.»

Θεματικές ενότητες:
-Διαδικασία ελέγχου κοινών επιχειρήσεων,
-Ύψος επιβαλλόμενου προστίμου,
-Κοινοποίηση επιβαλλόμενου προστίμου,
-Μείωση του επιβαλλόμενου προστίμου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4554/2018,
-Υποτροπή εργοδότη,
-Ένδικα μέσα.
-Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

•Άρτα, 06/10/2025, Επιμελητήριο Άρτας, ώρες 17:00 – 20:00.
•Πρέβεζα, 10/10/2025, Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης, ώρες 16:00 – 19:00.
Κεντρικός Ομιλητής των εκδηλώσεων θα είναι ο κ. Ιωάννης Κρανάς, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΠΕΚΑ Ηπείρου και Π.Ε. Κέρκυρας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του 6ου Π.Τ. ΗΠΕΙΡΟΥ, στο email: oee6pt@oe-e.gr, & στο τηλέφωνο 26510 70400.